Régen (40 éve) a csóró egyetemistáknak könnyebb volt lakáshoz jutni?
NEM, nem volt könnyebb! Ugyan a lakás akkor ára jóval kevesebb volt, mint ma, de egy egyetemistának jó esetben 1000-1200 Ft ösztöndíja volt, egy pályakezdönek meg 2000-2500 Fr maximum, azaz a jövedelem is nagyságrendekkel kevesebb volt.
A nagybátyádék gondolom családi segítséggel jutottak lakáshoz, nem saját zsebböl fizették ki!
(Én ebben az idöszakban voltam egyetemista, és kb 10 év múlva tudtunk a párooam egy lakást venni hitelre)
Régen egyedül a házépítés volt könnyebb, ha volt egy halom rokon, haver és lehetőleg volt köztük olyan, aki tudta lopni az anyagot, vagy ismert olyant. És érdekes módon mindig volt olyan...
A lakáshoz jutás régen még annyival nehezebb volt, hogyha valami csoda folytán volt is pénzed, még szövetkezeti lakásnál is volt egy kiutalási sorrend, amit még a pártbizottság is véleményezett, hogy mennyire vagy jó elvtárs. 40 éve sem volt másképp.
Annak idején kezdöként a fizetésem 60%-a ment egy lakástakarék-szerü számlára, a párom fizetéséböl éltünk a szülönél. 5 év múlva, amikor lejárt a takarék, ezt öneröként befizetve vettünk egy lakást hitelre, az én fizetésem ment a törlesztésre, a páromé maradt a megélhetésre.
Akkoriban ez volt a normális, senkinek nem potyogott az ölébe lakás.
Édesapám 1979-ben érettségizett, aztán a TSZ-ben dolgozott 1990-ig, aztán átképezte magát rendszergazdának a '90-es években. Ő a '80-as években tudott venni magának huszonévesen, családi segítség és hitel nélkül egy garzon lakást.
Aztán anyával a '90-es évek közepén tudtak venni harmincpár éves korukban szintén hitel nélkül egy nagyobb méretű 3 szobás tégla lakást. Továbbra is közepesnek számító alkalmazotti fizetés mellett.
Nem. Min. 3 főnek utaltak ki egy 1,5-2 szobás lakást igénylési sorrendben, ahogy épültek a lakótelepek, és részletekben ki kellett fizetni, kb. a havi munkabér 35%-a volt az ár, 30 éven át.
Mi így vettünk egy lakótelepi lakást, amiben felnőttem.
Tehát akinek nem volt keresete, amiből ezt fizesse, az nem kapott.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!