Foglaló hogyan működik?
Ingatlan vásárlás előtt vagyok hétfőn megyünk foglalót fizetni a kérdésem aki már túl van rajta mi az amit feltétlen tartalmaznia kell a szerződésnek? Mire figyeljek?
Nem hitelre veszem illetve 35 év alatti vagyok első ház vásárló ezt is fel kell tüntetni a szerződésbe? Az illeték miatt kérdezem mert így a félét kell kifizetnem
Köszönöm mindenkinek a válaszát
Foglalónál csak a pénz összege, eladó, vevő,tanúk adatai vannak. A ház/ lakás pontos beazonosítása, cím, helyrajzi szám, előleg ténye, a foglaló a vételár részét képezi.
Visszamondási feltételek.....
De a neten találsz nyomtatványokat.
Ha bizonytalan vagy, akkor inkább ügyvéd.
Ingatlan ügyeketet fizetni kizárólag ügyvédi szerződéssel szabad!
Ha 15 millió feletti az ingatlan akkor nincs kedvezmény 4%! (Kivéve csok esetét)
Bocsánat akkor rosszul fogalmaztam ügyvéd előtt történik az egész azért kérdeztem
Olyasmire gondoltam,hogy legyen benne hogy az ingatlan tehermentes stb stb
Ezek mind benne lesznek, az ügyvédek sablonból dolgoznak, amiből nem maradnak ki az ilyen fontos, nem egyedi megállapodástól függő részletek, mint például a tehermentesség, vagy a kellékszavatosság. Általában illetékkedvezmény tekintetében is tájékozottak (velem ellentétben) és nem szokták elfelejteni ennek a szerződésben történő feltüntetését, de a biztonság kedvéért figyelmeztetheted erre.
Egyébként azt viszont tisztáznotok kell az eladóval és az ügyvéddel, hogy mennyi foglalót fizetsz (általában 10%, de ez kizárólag megállapodás kérdése) és mennyi előleget. Amúgy a vevői érdek általában a kisebb foglaló, vagy akár a foglaló teljes nélkülözése, helyette csak előleg, de ez egyedileg változik (én pl. utólag nagyon megbántam, hogy csak előleget fizetett nekem a vevőm, mert szétparáztam az agyamat utána, hogy nehogy visszadobja őket a bank, vagy meggondolja magát). Ezeknek nyilván a szerződésben is precízen szerepelnie kell. Továbbá szintén megállapodás függő, de nagyon fontos részlet, hogy mikor adja át majd a lakást, mennyi ideje lesz kiköltözni és késedelem esetén mennyi kötbért kell fizetnie.
Kérd ez a szerződést e-mail-en, és masszírozzátok az eladóval hétfőig.
Ezek után még mindig eltarthat a helyszínen 2 órát a szerződés, hiszen minden részletet ott kell véglegesíteni, mindkét családnak megérteni és elfogadni, aláírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!