Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 20 évvel ezelőtt könnyebb...

20 évvel ezelőtt könnyebb volt saját ingatlan vásárolni?

Figyelt kérdés
A 2008-as válság előtt milyen állapot volt az ingatlanpiacon hazánkban? Arányában olcsóbban lehetett ingatlant vásárolni, mint most?
2022. febr. 12. 05:07
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
88%

Akkor nyilvánvalóan a "szerencsétlen" kategóriába tartozol bele, amit a 9. válaszoló meglehetősen enyhén és tapintatosan fogalmazott így meg, hogy "szerencsétlen".

Ebből a panaszból, 1 sorból, nem tudjuk megállapítani mi a valóság, mert fogalmunk nincs arról, ki a panaszkodó. Maximum azokat ismerjük közülük, akikkel szorosabb ismertséget ápolunk, mert akár még egy haverról sem tudjuk bizton, hogy a panasza mennyire jogos. Persze nagy (sváb) tanítás az, hogy panaszkodj fiam mindenhol, ahol csak tudsz, mert sosem tudhatod ki az, aki esetleg megsegít... hát ja!

Ezzel nem zárom ki annak lehetőségét, hogy jogos a részedről a dolog, de az a helyzet, hogy ennyiből, sőt annyiból, amennyit Te (vagy bárki más) beismersz magadnak, annyiból ez nem megállapítható! Mert nem tudjuk mit jelent számodra a "normális lakás", nem tudjuk, hogy élsz, hogy ténylegesen hogy élsz és nem fogjuk megtudni tőled ezt, mert nem fogod megmondani, s mielőtt még belekezdenél ennek részletezésébe, nem! Te magadról nem fogod tudni leírni hogy élsz, hogy állsz hozzá az élethez!!! Azt kizárólag egy külső szemlélő tudja eldönteni, aki semmikép sem lelkidezertőr, mert hát az együtt szökik el az önismeret elől és bújik meg veled a panaszok mögé!

2022. febr. 12. 10:04
 12/30 anonim ***** válasza:
84%

Én azt látom, hogy régen sem volt a fizetéshez mérten egyszerű. Viszont akkoriban még átlagos keresettel is meg lehetett fogni egy Budapest bevárosi, belváros közeli lakást. Vagy még nem futottak fel az olyan kerületek mint Újbuda.

Mostanra meg a külső kerületek paneljai is drágák, az egykor hírhedt Havannán is 30 millió körül vannak a panellakások.

2022. febr. 12. 10:41
 13/30 anonim ***** válasza:
81%

Azt tegyük hozzá, az, hogy valaki 20-30 évre vesz fel hitelt, nem jelenti azt, hogy annyi ideig fogja fizetni.

Én 5 év munkával 16+ milliót össze szedtem. A hitelem 9 millió És hiába 20 évre kellett felvegyem a bejelentett bérem miatt, 3-5 éven belül ki tudom fizetni.

Plusz úgy számolok, hogy az évek során a keresetem is nőni fog.

De ugyanez régen. Mondtam anyáméknak vegyünk lakást, az volt, hogy "hátha mennek lentebb az árak" 6-8 milliókért mentek 10 éve. De még 5 éve is 13-15 körül. Ha 10 éve veszünk, az rég ki lenne fizetve, és már lenne péntem egy másik lakásra. Ha 5 éve vesszük akkor már lenne egy kifizetett lakásom. Így meg most tudtam egyedül lakást venni, és évekig nullán leszek mire kifizetem, felújítom.

2022. febr. 12. 10:51
 14/30 anonim ***** válasza:
11%

Könnyebb volt.

2005-ben egyedül 2 évi külföldi melóból, segedmunkaskent osszejott hitelmentes ház.

Most 4 év alatt se jönne össze.

2022. febr. 12. 14:16
 15/30 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem nem volt könnyebb akkor sem. 2000-ben 6,5 millióért adtam el a 2 szobás csepeli panelem és most megnézve a KSH oldalát 2000-ben 25500.- Ft volt a bruttó minimálbér.
2022. febr. 12. 14:46
 16/30 anonim ***** válasza:
100%
8. A 3-as válaszoló vagyok. Az én szüleim jelentem munkások, anyukám gyári szalagmunkás, apukám pedig iskolában udvaros-sepregető. Manapság is fejenként nettó 200-nál kevesebbet keresnek. A '90-es években mégis tudtak venni maguknak egy 3 szobás 75 nm-es, nem panel + egész jó helyen lévő lakást. Emlékszem 1997-ben vették meg, amikor néhány éves voltam. Hitel nem emlékszem, hogy lett volna rajta, vagy ha volt is, sosem okozott problémát és gyorsan kifizették, mert én nem hallottam róla.
2022. febr. 13. 05:55
 17/30 anonim ***** válasza:
82%

Illetve mondom, az miért van akkor, hogy jelenleg a panelokból az egykori munkás emberek halnak ki (munkás alatt betanított munkásokat értek, akik napjainkban sincsenek megfizetve), miközben a helyükre már egy jómódú, jól kereső réteg költözik, amelyik megengedheti magának a jelenlegi panel árakat?

Konkrétan van egy programozó ismerősöm, aki huszonévesen szerintem nettó 600-zal már mondhatni a felső 10%-ban keres és ő is csak egy panelt tudott venni magának. Hiszen tőkéje, vagyona nem volt korábbról, mert fiatal. Megint oda jutunk vissza, hogy mindenki megszívta, akinek nem volt ingatlana 5 évvel ezelőtt is már, mert annyira megemelkedtek az árak. Azt értsétek meg, akiknek volt lakása már 5 éve is (itt ahogy kiveszem a legtöbb válaszoló), ti legalább azon keresztül részesültetek az áremelkedésből, úgymond a vagyonotok követte az áremelkedést. Csak azok vannak lehetetlen helyzetben, akik mondjuk spórolni akartak egy lakásra vagy legalább az önerőre, amit nyilván mondjuk max. állampapírban tesz az ember és nem szerencsejátékozik azzal a pénzzel.

Én csak azt sajnálom, hogy túl fiatal vagyok és nem születtem 5 évvel korábban. Akkor 5 évvel korábban tudok elkezdeni dolgozni és pénzt félretenni és az őrült áremelkedés eleje felé tudtam volna talán lakást venni. A korosztályomban ezt pedig többektől hallottam már és beszélgettünk is erről, hogy generációsan rosszkor születtünk saját lakás szempontjából.

2022. febr. 13. 06:02
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: mindig mindenki ezzel küzd, ez nem a te egyéni sérelmed,így működik a világ. Ha tudjuk előre, hogy jön egy világválság,akkor nyilvan nem vásárolunk lakást, de ezt senki sem tudja. Azt sem, hogy a válságnak mikor lesz vége.

Mi tavaly vettünk telket,mivel pénzügyileg ott tartunk a férjemmel, hogy ugyanannyiba kerülne házat venni és felújítani, mint építeni egyet. Valanennyi hitelt így is kell felvenni. Ezért az építkezés mellett döntöttünk.

8 millió volt a telek, zártkert, év elején vettük meg, mikor mindenki azt szajkózta, hogy plafonon vannak az árak,a kormány befagyasztja az árakat és majd mennek ezek is le. Inkább nem vártunk, évvégére minősítettük át belterületté a telket és már építkezünk rá, de ugyanilyen telkek az utcában jelenleg 15 millióért mennek el.

2022. febr. 13. 07:59
 19/30 anonim ***** válasza:
Igaz, hogy a közös befizetésekből most több jut vissza az èpìtőipari befektetők és vállalkozók zsebébe, de legalább most ők jól kereshetnek nem?
2022. febr. 13. 08:15
 20/30 anonim ***** válasza:
69%

Ne vicceljünk már. Budapesten tömegek élnek most is max. nettó 200-300 ezres fizetés mellett 40-50-60 milliós ingatlanokban (és még csak lakásokról beszéltem), amikhez még akkoriban jutottak, amikor a fizetésekhez képest nem ilyen árak voltak. Most ugyanezek az emberek nem tudnák megvenni a mostani fizetésükből és egyéb bevételeikből azokat az ingatlanokat, amikben élnek. Ne mondjátok már, hogy a Pesten élő munkás rétegek most ugyanúgy megengedhetnék maguknak azokat a lakásokat, mint 10-30-50 éve tudták, hiszen nem. Az a szerencsés, aki picit idősebb és még régebben vett olcsóbban. És még egyszer: Régen meg tudták engedni, hiszen az iszonyú drága lakások tele vannak egykori keveset kereső emberekkel. (Ahogy írtam a panelokból halnak ki a munkás rétegek és a helyükre már a jómódúak költöznek, akik a panelt engedhetik meg nagy fizetés mellett is.)

18. Ez nem rólam szól, mert én szerencsés vagyok és a családom tudott támogatni lakás szerzésben, viszont látom a legeslegtöbb korombeli barátomnál, ismerősömnél, hogy mi a helyzet. Mondjuk a 100 legközelebbi 30 alatti ismerősömből még 3-4 másiknak van lakása, nekik is mert kaptak a családtól pénzt.

2022. febr. 13. 08:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!