A 3,2 méter belmagasságú lakásban jobban érezheti magát az ember, mint egy átlagos 2,6-os ban?
A 2,6 méter alatti lakások állítólag pszichésen nyomasztóak lehetnek.
Saját tapasztalat?
Nem ereztem jobban magam, mert telen allandoan faztam, keptelenseg volt befuteni a nagy belmagassagu lakast. Legalabbis ott, ahol laktam. Mashol lehet, hogy meg van oldva jobban a futes, nem tudom.
Hala az egnek csak albi volt, koltoztem is, meg a kovetkezo tel elott.
Nekem a nagy belmagasság nyomasztó, a 2,6 méter az otthonos. Tehát ha az alapterület ugyanaz, csak a belmagasság más, akkor én inkább a 2,6-ra voksolnék.
Egyén kérdése...
Én nem szeretem a nagy belmagasságú lakásokat, hidegebbek, kihasználni nem lehet a nagy teret, csak ha begalériázod, cserébe nagyobb teljesítményű és több világítótest kell ugyanolyan fényviszonyok eléréséhez, bármilyen javítás/takarítás/pókhálózás pedig nettó szívás, mert csak nagyobb létrával lehet hozzáférni, amit meg nem tartanak minden háztartásban.
Szóval nem laknék olyanban.
Megszokás kérdése. Mindkettőben laktam már huzamosabb ideig.
A nagy belmagasságot csak jól kialakítható álló galéria esetében választanám.
Most már családi házunk van, a pincében van a konyha-étkező, csak 2,2m. Az sem depresszív, igaz, én csak 1,6 magas vagyok.
Nekem pont ez a 3 m körüli az ideális, amink most van :) azt azért egyáltalán nem vészes kifűteni sem, nem szoktunk fázni, mondjuk pont a nagy ablakok + nyugati fekvés miatt se, na meg emeleti és 50 centisek a falak... Ki lehet használni magas szekrényekkel vagy a gyerekek most kaptak galériaágy-várat és nagyon élvezik. De a gardróbban, kamrában is felér ez a magasság a pakolhatósága miatt egy padlással.
4 m (sok barátunk lakik olyanban) már tényleg "palota" érzés, bár nagyon elegáns, nem lehet túl praktikus, hiszen nem csak a nappaliban, hálóban annyi, hanem a vécében, konyhában is.
Egyébként szüleimnél ilyen 2,6-os bauhausban laktam vagy 20 évet, mégis hamar elszoktam tőle, most ha visszamegyek vagy néztünk pár hasonló lakást, nekem olyan babaház érzés, pedig alacsony vagyok.
Szerintem szép a belmagasság, ha megfelelő tér , alapterület is van hozzá. Tény, hogy még az átlagos helyiségek is tágasabbnak, levegősebbnek tűnnek.
De mondjuk egy panellakásban nyilván nem sok értelme lenne a felesleges belmagasságnak, míg egy hatalmas nappali amibe befér egy komplett lakás nem mutatna jól kis belmagassággal, mert aránytalan lenne.
A szoba méretétől függ mennyi az ideális belmagasság. Átlagos 4*4m szobákhoz elég a 2,6-2,8m belmagasság. Egy 6*6 vagy 8*8 nappali viszont egyenesen követeli a 4-5 m magas mennyezetet különben olyan érzése van az embernek, mintha összenyomná a ház.
A nagy belmagasság további előnye, hogy magasabbak lehetnek az ablakok, több a fény. Nyilván hátránya, hogy rétegződik a levegő (radiátoroknál fokozottan) és télen hűvös a padló, de hát a nagypolgároknak, akik ezeket maguknak építették, nem okozott gondot anyagilag kifűteni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!