Ebben a változó világban 20 % önerôvel 20 évre fix kamatozású hitellel merjek lakást vásárolni?
#10-es. Azért nem mindenki Budapesti...
Nálunk megyeszékhelyen 1,5 szobás lakás már 20 millióért kapható.
Ehhez "csak"16 millió hitel kell, aminek a törlesztője kb 99 ezer, ami nem lehetetlen.
Lehet pályakezdő, akinek most lett ennyi ( 4 milla) önereje és inkább a 90 ezres albi helyett a 90 ezres törlesztőt fizetné.
"És nekem az nem világos, hogy akinek ennél több önerőre nem futja, az hogy a bánatba fogja fizetni a törlesztőket, amik a felvett összeg fényében brutál magasak lesznek?
Ha valakinek a jövedelme megenged ekkora törlesztőt, az miért nem volt képes korábban előtakarékoskodni?"
Hiába takarékoskodik az ember, ha hónapról hónapra emelkednek az árak. A másik meg, hogy egy huszonéves, aki nem olyan régóta dolgozik is szerethetne saját ingatlant, attól függetlenül, hogy nem tudott hosszú évek óta spórolni.
Meg Budapesten kívül is van élet, vidéken azért olcsóbbak még mindig az ingatlanok. A mienknek a 20% onereje kb 5 misi lett volna.
Azt értem, hogy vidéken olcsóbbak az ingatlanok, de átlagosan az alkalmazotti jövedelmek is. Szerintem teljesen mindegy, hogy egy 400 ezres fizetésből kell összeraknod egy 50 milliós lakáshoz az önerőt, vagy egy 200 ezresből a 25 milliósét -a matek ugyanaz.
Nekem az a jelenség furcsa csak, hogy amikor a megtakarításról van szó, akkor mindenki jajgat, hogy "ugyan miből", de amikor hiteltörlesztésről, akkor mindenki hirtelen nagyon optimistává válik.
A legtöbben a babavárót használják önerőnek most egyébként.
Albérlet mellett nagyon nehéz sok milliót félre rakni.
A hiteltorleszto részlet általában annyi szokott lenni, mint maga az albérlet volt. Így gyakorlatilag plusz kiadást nem jelent. Ráadásul az albérlet emelkedhet évről-évre, a hitel olyan mértékben nem fog emelkedni, ha átgondoltan lett felvéve.
Mi sokkal jobban élünk, többet tudunk félre tenni és magunkra meg a környezetünkre költeni, mióta saját, hiteles házban élünk, nem albérletben. Kevesebb a törlesztőnk, mint az albérlet volt, ugyanilyen paraméterekkel.
“ Pontosan ahogy a 8-as mondja ... elobb a kamatot fizeted.”
Hülyeség. A kamatot folyamatosan fizeted, mindig az aktuálisan fennálló tőketartozás után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!