Pár nap múlva megyünk az ügyvédhez, az árban már megállapodtunk. Amikor mi vettük ezt a lakást, a tulaj sok mindent itt hagyott mert nem volt rá szüksége és nem is volt jó minőségű. Mi viszont elég sok mindent újítottunk, vettünk bele. Nyilván ha úgy kérdezem a vevőt, hogy igényt tart-e erre vagy arra, nyilván igen lesz a válasz. (Kiadásra szánja a lakást.) Nekünk viszont fontos lenne, mert az új helyen lenne helye mindennek. Ami felmerült bennem, pl. A függönykarnis marad, de a függönyt vihetem? Az izzó marad, de a lámpatesteket vihetem? A mosogatógép utólag lett a konyhába téve, szabadon álló gép a mosogató alatt, vihetem vagy nem? Nyilván ha megkérdezem kérni fogja, de nekem az egy 150.000 ft-os gép. Hogyan lehet ezt jól lekommunikalni ha az árban már megegyeztünk?
Ezt mind bele kell foglalni a szerződésbe, hogy átadáskor ne legyen ebből vita. Lámpatesteket egyébként ott szokás hagyni a vevőnek. A mosogatógépet vidd magaddal de ha kell a vevőnek akkor mondasz neki egy árat amit a vételáron felül fizet még. Az ügyvéd amúgy tud segíteni ebben mert nyilván nem ez az első ingatlan adásvételi ügye.
2021. szept. 20. 21:58
2/26 anonim válasza:
miért ne vihetnéd a lámpatesteket. a te ízlésedet tükrözik. a mosogatógép is a tiéd. mi az hogy viheted-e...
én nemrég vettem lakást, semmi se volt benne. a konyha olyan állapotú volt, hogy egy az egybe ki kellett dobni. semmi gép nem volt benne. egyedül ami új volt, az az ablak. szerencsére az járt a lakáshoz :D
Persze, hogy viheted a cuccaidat.
2021. szept. 20. 22:05
3/26 Ékezetes billetyűzet válasza:
Általában a beépített, személyre szabott dolgokat szokták ott hagyni.
Például: konyhabútor marad, de a gépeket viheted. Lámpatest maradni szokott, villanykörtét is benne szokták hagyni. Szabadonálló lámpákat (olvasólámpa, éjjeliszekrényen lévő lámpa) elviheted. Radiátorok, klíma, konvektorok szerintem evidens: maradnak. Ahogy a konnektorok is, meg a vezetékek a falban. A szabadonálló szekrényeket is elviheted, de a beépített szekrény maradjon.
Mindenképpen le kell beszélni a vevővel!
2021. szept. 20. 22:10
4/26 anonim válasza:
Ezeket előre szokás megbeszélni, nem az ügyvédnél alkudozni.
Ott már a kész megállapodást írják a szerződésbe.
2021. szept. 20. 23:01
5/26 anonim válasza:
Van ahol még az ágy is marad, van aki a villanykapcsolókat és wc ükőkét is viszi. Minden esetben egyedi megegyezés kérdése, ennyi. Ennél többet nem tudunk mondani. Nyilván ezt azelőtt tisztázni kell, hogy megegyeztek az árban. Különben mi alapján is határoznátok meg az árat? Legalább olyan szinten, hogy "megtekintéskor látott berendezéssel" vagy "bútorozatlanul" vagy hasonló címszavakban tisztázni kell még a szóbeli megegyezés előtt is (sőt, méginkább a hirdetés feladásokor illik megadni, hogy milyen berendezésel együtt értendő az irányár).
2021. szept. 21. 01:15
6/26 mindentudó99 válasza:
Megbedzélés kérdése. Nyilván a függöny mehet . Karnist hagynám. Ha nem valami extra drága lámpák csillárok vannak akkor azokat is hagynám. Ha drága csillár akkor viheted de úgy hagynám ott hogy minimum a leszedett lámpák helyére felraknék egy foglalatot égővel. Ne úgy nézzen ki mintha kitépkedtél volna mindent. A mosgatógép egyáltalán nem tartozék azt miért hagynád ott? Viszont nagy bunkóság még a villanykapcsolót is kiszedni. Van aki meg teszi pedig. Konyhabútor jó eséllyel a másik helyre úgy se lesz jó az tényleg azon múlik viszed e hogy mennyire ragaszkodsz hozzá. Viszont légkondit bisztos nem szereltetnék le még ha drága akkor se. Az a ház lakás tartozéka és leszedetni is költség.
2021. szept. 21. 05:52
7/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Nyilván fel sem merült bennem hogy villanykapcsolókat, légkondit, radiátort elvigyem. Lámpatestből igazából a tobbség egyszerű, 1 van ami drágább. Természetesen a konyhabútor marad, a tűzhely is, ez tudtommal kötelező, a mosogatógép a kérdéses számomra, hogy az a konyha része vagy sem?
Megpróbáljuk megbeszélni a vevővel valahogyan.
2021. szept. 21. 06:04
8/26 anonim válasza:
Szabadon álló mosogatógép nem része a konyhának, a mosógépet is elvinném, ha be van építve akkor is. Megmondod hogy ezt és ezt szeretnéd elvinni, ezekhez ragaszkodsz és nem része a vételárnak. Ezt ügyvédhez menetel előtt mondd el neki.
2021. szept. 21. 06:14
9/26 anonim válasza:
Ami a tulajdonod, azt joggal viheted, csak kérdés, hogy ekkor kapsz-e rá vevőt.
Egyezz meg a vevővel, hogy mit vinnél magaddal és ő mihez ragaszkodna, hogy maradjon, különben eláll a vételtől. Te pedig fontolóra veszed, hogy érdemes-e otthagyni (tehát megveszi), vagy vinni akarod (és kereshetsz másik vevőt). Ez kizárólagosan a megegyezésen múlik. A jogászhoz már kész, kölcsönösen megállapodott, tényekkel menjetek. Készíts ezekről magadnak egy listát, nehogy valami lényeges kimaradjon.
2021. szept. 21. 09:27
10/26 anonim válasza:
Szerintem egyértelmű hogy ami nincs beépítve az nem marad. Ha mégse szeretnéd magadal vinni, pont akkor szoktak szólni, hogy hagyhatják e, mert ugye az elszállítás is pénzbe kerül. Eszembe se jutna hogy a mosógépet, mosogatógépet ott hagynák az eladók. Nem is szeretnék ezekből olyat használni, ami másoké volt. Ez a kérdés inkább albérletkor szokott felmerülni. Én spec nagy gonddal valasztottam ki a lámpáimat, van amelyik ajandék volt, nem hagynám ott. Filléres tétel, vegyenek maguknak.
Gondolom eleve azert merülnek föl ezek a kérdések, mert ahova költözöl, ott sincsenek ezek a dolgok. Ott miért nem merült föl benned, hogy az eladótól miért nem kapsz lampát, mosogatógépet?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!