Vételi ajánlatot tettünk a párommal ingatlanosnál, azonban elkért 200.000 Ft-ot, ami biztosítja a vételi szándékomat. Ha az eladó nem ért egyet a fizetési árral vagy konstrukcióval, megnöveli,én meg ezzel nem értek egyet, akkor buktam a "bánatpénzt"?
Soha nem írnék alá olyat, hogy nem is láttam az ingatlant, de már (aki csak "oldalágon" érdekelt, tehát az ingatlanos) már pénzt kér tőlem.
Sokkal egyszerűbb, ha a vevő megnézi (nemcsak megtekinti!) az ingatlant (akár az ingatlanos közreműködésével), mérlegeli a vételárat, amit elfogad, de pl. hitelt intéz, ami időbe telhet. Ezek után írnak egy szándéknyilatkozatot, hogy ezt és ezt az ingatlant ennyiért és ennyiért bizonyos időn belül eladom, vagy megveszem. Nemteljesítés esetére feltüntetik a szankciókat.
Ezzel mindkét fél biztosítva van.
Egyáltalán nem úgy működik mint a foglaló!
"Csak nem értem az ingatlanos hogyan kérhet el pénzt…"
Hát ez nagyon egyszerű, ugyanis a válasz: valószínűleg sehogy. Kizárólag néhány (pénzintézetek, bankok részeként) működő ingatlanközvetítő jogosult erre, ugyanis a bank kezelhet letétet jogszerűen, míg egy "sima" ingatlanos nem.
Normális irodáknál létezik ajánlati biztosíték aminek a célja mindkét fél biztosítása az eladási/vételi szándék komolyságáról.
Nálunk úgy működik, hogy az ajánlott ár 1%-a a biztosíték és akkor van szerepe miután mindkét fél elfogadta és aláírta az írásbeli ajánlatot.
Ezután ha a vevő visszalép akkor elbukja az 1%-ot ami ilyenkor az eladóhoz kerül kártérítésként.
Ha az eladó lép vissza akkor a vevő visszakapja az 1%-ot amit az eladó kiegészít még 1%-kal mint kártérítés.
Gondoljatok bele ha enélkül menne szerződni a két fél és az egyik az ügyvéd előtt meggondolná magát a másik meg fizethetné ki az ügyvédi költséget fölöslegesen.
Én személy szerint biztosíték nélkül soha nem tennék ajánlatot.
Sajnos teljesen igaz amit leírtál. Sokan csak akkor kapnak észbe amikor már az ingatlanosok a trükkös szövegükkel lehúzták. Nagyon sok ilyen eset van és nem értem hogyha az ingatlan os becsap valakit legyen az vevő vagy eladó akkor annak miért nincs következménye ? Az ilyen eset nem minősül csalásnak megtévesztésnek ?
Nincsen semmi következménye ,bármennyit is hazudnak ,bármennyire is csapják be az ügyfelet azért csinálják mindenféle lelkifurdalás nélkül.
Szerintem csak meg kell nézni ,hogy az ingatlanosok vagy nevezzük őket ingatlan hiénáknak ,vagy ingatlan vámszedőknek, milyen Márkás autókkal furikáznak .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!