Ha egy eladó ingatlan nem tehermentes, a terhet a vevőnek kell kifizetni a vételáron felül?
Nem, a "vevő" fizeti a vételárból. Ilyenkor van egy olyan szakasz, hogy egy ügyvédi letéti számlára fizeted a pénzt. Az eladóval közösen leegyeztetik a bankkal, hogy X ügyvéd a letéti számláról közvetlenül kifizeti a banknak a pénzt, és ami marad összeg a vételárból azt kapja az eladó. (mi így vettünk 2-3 éve telket, ez volt az ügymenet). Az nem járható, hogy oda adod a pénzt az eladónak mert nem a bankot fogja ebből kifizetni.
A másik lehetőség, a hitel átvállalás, akkor szintén 3-asban (bank, eladó, vevő) egyeztettek, hogy a hitel átkerüljön a nevetekre (ebbe a banknak bele kell mennie), mi ezt nem probáltuk erről csak "elvileg" tudok.
Nekünk volt rajta . Anya úgy csinálta hogy a foglalóból ki fizette és utána meg is vette a vevő . Nyilván a vevő is tudott róla. Nem volt igazából belőle nagy herce hurca. Főleg hogy pár száz ezerről volt szó kb 400 e.
Anya gyorsan fizette amit kell azt hiszem pár nap alatt el tudta intézni és amúgy várni kellett a vevőre aki meg is vette nem sokra rá .
Szóval az eladót terheli . Viszont szerintem érdemes ezt ügyvéd előtt le tisztázni mert ha nem foglalóval veszed hanem egyből akar rád is lehet terhelve talán . Ebben nem vagyok biztos.
Mi is anno svájci frank-alapú hitel miatt adtuk el a régi házunkat, egyre magasabb volt a törlesztőrészlet. A vételár egy kis részéből egyösszegben visszafizettük a hitel maradék részét, a többiből pedig vettünk egy olcsóbb házat!
Régebben volt opció hitelátvállalásra is, nem tudom, hogy most van-e? Ebben az esetben az eladóval megegyezés kérdése, hogy Ő a vételárból visszafizeti a hitelét, és így Te már tehermentesen veheted birtokba az ingatlant, vagy pedig az ingatlannal együtt a hitelt is átvállalod Tőle!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!