Lehet ebből ráfizetésünk, jogi problémám/problémánk?
Meghirdettek egy másfél szobás lakást a XV. kerületben 25,9-ért, ingatlanossal. Ajánlatott tettem rá az ingatlanosnál 25-ről, és aláírtam a vételi szándéknyilatkozatot, valamint letettem az 1 százalék biztosítékot. Ezen a napon este ugyanezekkel a paraméterekkel találtam egy lakást, 24,5-ért hirdetve, magánszemély hirdette. Felhívtam, és kiderült, hogy ugyanarról a lakásról van szó! Most próbáljuk a pasival kikerülni az ingatlanost, merthát mindenki jobban járna. Kérdéseim:
-ez így jogszerű, hogy a pasi magánszemélyként is hirdeti a lakást, nem lesz ebből baja?
- ha nem fogadja el a 25-ös ajánlatomat, én meg nem vagyok hajlandó följebb menni, akkor elvileg megszűnik köztünk ez a hivatalos viszony és visszakapom a pénzt. Az ingatlanos kikerül a képből és tudjuk intézni külön, vagy kiderül?
Amit aláírtam: egy megtekintési nyilatkozat, és nyilván a szándéknyilatkozat, amiben az áll, ha nem egyezünk meg x napon belül, a pénzt visszakapom.
Ehhez tudni kell, hogy ők egymással ketten mit írtak alá. Mivel aláírtad hogy megtekintetted, így kötve hiszem.
Az ötlet jó, de mi direkt úgy csináltuk, hogy amikor párom keresett lakast akkor én írtam alá ezt a papírt, amikor én kerestem akkor még ő. :)
1. általában nem tilos, hogy a tulajdonos közvetlenül is hirdesse az ingatlant, ez a kettejük szerződésétől függ.
2. ha ő nem fogadja el az ajánlatot, attól nem szűnik meg köztük a jogviszony. Az ingatlanosnak továbbra is keresnie kell a (nálad többet ígérő) vevőt. Persze a tulajdonos fel is mondhatja a megbízást egyazon lendülettel, de általában a kettejük szerződése kiköti, hogy általa hozott vevővel a szerződés megszűnte után is csak a jutalék kifizetésével köthet szerződést.
Értem, köszi. Viszont ha anyukám válik a vevővé? Tulajdonképpen ezen egyébként is gondolkoztunk, mert az illeték elvileg kevesebb lenne, ha ő venné meg és utána nekem ajádékozná.
Azt még hozzátenném, hogy anyukám a nővérével felesben most adta el nagypapám lakását, amit örököltek. Ez a fele pénz fogja kitenni az én új lakásom nagyrészét.
Csak abban az esetben van gond, ha a tulaj kizárólagos szerződést kötött az ingatlanossal, mert akkor mindenképpen jár neki a jutalék.
Ha nem kizárólagos a szerződés, akkor jó a gondolatmeneted.
"ha nem fogadja el a 25-ös ajánlatomat, én meg nem vagyok hajlandó följebb menni, akkor elvileg megszűnik köztünk ez a hivatalos viszony és visszakapom a pénzt. Az ingatlanos kikerül a képből és tudjuk intézni külön, vagy kiderül?"
Ki. Az OC rengeteg pert nyert ilyet.
A tulaj hirdetését mindig meg kell keresni és csak akkor céggel nézni, ha a tulaj nem hirdet.
3: Ráírtad az adataidat a megtekintési lapra? Anyukád nevét?
....
Hát ráírtam anyukám nevét...ez már nekem is eszembe jutott.
Rengeteg ilyen pert nyert? Aha.
Minden hirdetést naponta figyeltem, tudtam az újakról. Viszont be volt állítva egy keresőmotor, és azért nem találtam meg a magánhirdetést, mert egy elég fontos paramétert nem rakott bele... Tegnap csakúgy véletlenül nagyobb szűrővel kerestem.
Szóval a lényeg gondolom, hogy nem érdemes próbálkozni, mert úgyis a cég jár jól, és mi nem. Kivéve ha mondjuk a nagybátyám venné meg a lakást, az már tényleg más név.
Ehhez képest rengeteg kizárólagos hirdetés van fent.
9: Az egy dolog, de le kell rázni a piócákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!