Hülyeséget csináltunk férjemmel? Eladósodunk?
Nekem azért nem jó magyarázat ez az "egyébként is 3 gyereket szeretnénk", hogy amíg nem születik meg ténylegesen a 2. és 3. gyerek, addig ez csak ábránd. Miután az emberek szembesülnek vele, hogy mibe kerül - lelkileg, anyagilag, fizikailag - egy gyerek, akkor döntik el, hogy jöjjön a második, vagy akár a harmadik.
Ennek abszolút nincs hitele.
Hülyeséget csináltál-e??
Azt nem tudjuk, mert nem vagyunk jósok és nem látunk a jövőbe.
Azt viszont lehet látni, hogy sokan csak azért vállalták be a 3 gyereket "némi apróért" cserébe, hogy lakáshoz tudjanak jutni.
Lehet, hogy enélkül az "aprópénz" nélkül sohasem lett volna saját lakásuk.
Viszont a matek könyörtelen!
Azért írtam az "aprópénzt", mert a 3 gyerek akkora kiadással jár majd, hogy egy átlagos keresetű pár gyakorlatilag egy életre szóló "szegénységi fogadalmat" tett a gyerekvállalásukkal és a várható költségekhez képest valóban "aprópénz" amit kaptak a kormánytól.
Családjogi szervezetek kiszámolták, hogy optimális esetben (vagyis ha nem jön közbe betegség, válás, halál, rokkantság stb..) akkor egyetlen gyerek felnevelése 21 éves koráig -mai árakon számolva- egy mai bp-i lakás árával azonos, azaz kb. 30.000.000 (azaz harmincmillió) Ft !!
Ez 3 gyerek esetében kb. 90.000.000 Ft !!
Ehhez természetesen hozzájönnek a rezsikiadások, + a szülők saját költségei stb...stb...
Sokan erre nem is gondolnak, és úgy gondolják, hogy "majd csak lesz valahogyan".
De itt van részletesen leírva, hogy milyen kiadásokkal lehet majd számolni.
Szerintem ledöbbentő számok ezek.
Jó a #12, de azért túlzásokba is esik, kicsit már inkább "hogyan neveljünk életképtelen gyereket úgy, hogy mindent eléteszünk" lehetne a címe.
Csak az egyetemből kiindulva.. diákhitel, tanulmányi ösztöndíj, köztársasági ösztöndíj, nemzeti kiválóság programok bőségesen fedezik az egyetemi éveket kollégiumban. Én abszolút hátrányból, 0 forinttal indultam neki az egyetemnek kb egy tollal meg egy csomag A4-es papírral, és már a doktori képzés végén vagyok jó állással, visszafizetett diálhitellel.
Ruhából sem kaptam soha újat, hárman voltunk testvérek, én a legkisebb voltam, nekem semmiből nem volt új, a szüleim mindent megőriztek és újra felhasználtak. Környezettudatosság szempontjából sem elhanyagolható, hogy a gyerekruhákat illik használtan beszerezni, főleg azért, mert hamar kinövi, az egyik legszennyezőbb iparág a fastfashion után a babaruhabiznisz.
Minden másban egyetértek, de lehet 30 millió/gyerek soknak tűnik, azért ha éves szinten anya+apa megkeresi a fejenként 400ezret, az a gyerek 25 éves koráig 240millió bevétel. Abból 30 bőven mehet a gyerekre elosztva, nem fognak belerokkanni, arról pedig ne is beszéljünk, hogy a 2-3 gyerek után járó adókedvezmény az tulajdonképpen mennyni is, mert ha nagyon okosak szeretnénk lenni akkor ezt mindet le kellene vonni ebből az összegből, meg persze a családi pótlékot is amit a nagycsaládosok kapnak, meg sorolhatnám a nagycsaládos gyerekek étkeztetését, blablabla
#18 nekem is van gyerekem, igaz nem saját, anyuka betegsége miatt nevelem az unokahúgomat évek óta, pontosan látom, hogy mire mennyi megy el.
Azt fenntartom, hogy rettentő fontos az anyagi helyzetét mérlegelni a családnak, de a boldogság nem ettől függ.
Lehet boldog egy mezei cserkésztáborban, és lehet besavanyodott egy luxus óceánjárós nyaraláson is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!