Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan tud a testvérem kivásár...

Hogyan tud a testvérem kivásárolni a közösen örökölt házbó?

Figyelt kérdés
Hárman örököltünk a szüleinktől egy házat, ami többgenerációs. A két testvérem ott lakik a családjukkal és az egyikőjük megvenné az én részemet. Ma már tudom, hogy egyszerűbb lett volna lemondani a javára, de már ez késő. Tesóm jól keres (500-600), hitelképes, de készpénzben nem tud kifizetni. Hogy tudna hitelt felvenni, illetve nekem kell-e adózni, mivel elvileg az örökség adómentes. Köszi a válaszokat!

2021. szept. 7. 00:12
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem valamit félreértettél a bankban, eladóként nem lennél kezes, hiába vagytok tulajdonostársak. Ha a testvéres jövedelmi helyzete megengedi, akkor működnie kellene a lakáshitelnek.

Ügyvédnél köttök egy közös tulajdon megszüntetéséről szóló adásvételi szerződést, amiben megveszi a részed.

Adó: az öröklés során meg lett állapítva az ingatlan értéke. Ha a részed az akkor megállapítottnál drágábban adod el, akkor a különbözet után kell szja-t fizetni.

2021. szept. 7. 06:29
 12/13 xswerdy ***** válasza:
100%
valamit félreérthettél a bankban. Arra minden további nélkül felvehet lakáshitelt, hogy a részedet megvegye. Feltehetőleg 100% hitelt is kap, hiszen a tulajdoni hányada az adásvétel után a teljes ház 2/3-a. Ennek lehet a 80%-a a hitel (törvényileg, a bank lehet szigorúbb), tehát a teljes ház 1/3-a hitelezhető. Persze mindez akkor igaz, ha nincs egyéb kizáró körülmény, pl. nem olyan kis településen van az ingatlan, ahol nem hitelez a bank... De ez a szabadfelhasználásúra is igaz lenne.
2021. szept. 7. 08:21
 13/13 xswerdy ***** válasza:
egyébként bizonyos támogatott hiteleknél szokott feltétel lenni, hogy nem vehetsz rokontól, de normál banki hitelnél semmi akadálya.
2021. szept. 7. 08:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!