Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan tud a testvérem kivásár...

Hogyan tud a testvérem kivásárolni a közösen örökölt házbó?

Figyelt kérdés
Hárman örököltünk a szüleinktől egy házat, ami többgenerációs. A két testvérem ott lakik a családjukkal és az egyikőjük megvenné az én részemet. Ma már tudom, hogy egyszerűbb lett volna lemondani a javára, de már ez késő. Tesóm jól keres (500-600), hitelképes, de készpénzben nem tud kifizetni. Hogy tudna hitelt felvenni, illetve nekem kell-e adózni, mivel elvileg az örökség adómentes. Köszi a válaszokat!

2021. szept. 7. 00:12
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
94%
Ha lemondtál volna a részéről, akkor te nem kaptál volna semmit, és gondolom azért milliókról nem mondtál volna le. Tudtommal ilyen célra is fel lehet venni lakáshitelt, és valószínűleg mivel örökség, így adót se kell fizetni utána. De ezt az ügyvéd biztos megmondja a szerződéskötéskor.
2021. szept. 7. 00:41
 2/13 A kérdező kommentje:
Nem ilyen egyszerű... Ha lemondtam volna, akkor vett volna fel szabadfelhasználású hitelt és ideadta volna. Most viszont mivel én is tulaj vagyok, én is kezes lennék a hitelben és nem tudnék kiszállni. Ezt bankban mondták. Most arra gondoltam, hogy előtte elajándékozom neki, aztán hitelből ő ajándékozza nekem az árát, de nem tudom, hogy ez így működne-e?
2021. szept. 7. 01:16
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Miért ragaszkodtok a szabadfelhasználású hitelhez? Nem lenne jobb lakáshitel? Mert ugye a ház harmada mint önrész megvan, és plusz egy harmadot venne tőled.
2021. szept. 7. 01:28
 4/13 A kérdező kommentje:
De jobb lenne, mert ugye kisebb a törlesztő, de azt mondták, hogy nem lehet.
2021. szept. 7. 02:10
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
De hát CSOK-ot is tud igényelni, meglévő gyerekek vannak, ha jól értem.
2021. szept. 7. 02:58
 6/13 A kérdező kommentje:
Tudomásom szerint CSOK-nál nem vásárolhatsz hozzátartozótól.
2021. szept. 7. 04:55
 7/13 anonim ***** válasza:
84%
6: Még nem hallottam ilyent. De ha így van, akkor iktassatok közbe még egy vásárlót. Vagy vásároljon a férje tőled!
2021. szept. 7. 05:12
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem lennél kezes a hitelben, mivel mire eladod, már nem leszel tulaj a házban.
2021. szept. 7. 05:13
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Csok-al valóban nem lehet így kijátszani. Rokontól nem vásárolhatsz és ilyen esetben testvérek férjei feleségei is rokonnak számítanak. Tehát egy teljesen "idegent" kellene közbe iktatni, ha van olyan akiben 1000%-ban megbíztok.

Mi anyukám házat akartuk ilyen "kijátszással" megvenni. Nem sikerült. Az oda vissza ajándékozgatás meg nem törvényszerű.

2021. szept. 7. 05:53
 10/13 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Nem tudom mekkora összeg és neked mennyire sűrgős. Jól keres részletekben is fizethetne. Pl havi 150-200 . Persze szerződéssel. Ha ilyen 4-5 milláról van szó simán kivitelezhető. Két év alatt pénzednél vagy. Persze szerződéssel ügyvéddel
2021. szept. 7. 06:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!