Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan fogjak ennek neki?...

Hogyan fogjak ennek neki? (többi lenn)

Figyelt kérdés
Szeretném eladni a belvárosi lakásomat, amit fele rész én fele rész apám tulajdonol, nagyszülőké volt, most én lakom benne. Egy hasonló paraméretű lakást keresnék, bútorokat vinnék. (azt értem ezalatt, hogy pl. ősfás kert, ami itt is volt, nagy mázlim van vele, de a lakók kibírhatatlanok, stb). Emiatt a tulajdonjogi helyzet miatt hogy nézne ki a pénzügyi dolog? Hová tegyem addig a bútorokat? Bízzak meg ingatlanost? Van egy ilyen barátom, de más kerületű az irodája...

2021. aug. 12. 16:26
 1/10 A kérdező kommentje:
Bocsi ha hosszú!
2021. aug. 12. 16:41
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Az ügyvéd megoldja, valószínűleg apudnak is ott kell lenni az eladásnál, illetve előre meg kell egyeznetek, hogy milyen módon osztjátok a lakás ârát.

A bútorokkal nem tudom, hogy mit szeretnél. Ez a lakáseladástól független (ha nem adjátok el vele), egy költöztető céget kell megbízni, hogy vigye át az új lakásba, vagy egy általad kinézett raktárba a bútorokat.

2021. aug. 12. 17:02
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Ingatlanos meg nem kell az eladáshoz. Csinálj jó fényben képeket és rakd fel facebookra meg ingatlan.com-ra.
2021. aug. 12. 17:03
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Családi bútorokról van szó, nem adnám el! :))
2021. aug. 12. 17:11
 5/10 anonim ***** válasza:

A

Ha csak a magad tulajdoni hányadát akarod eladni (Találsz ilyenre vevőt? Aligha...), akkor a társtulajdonos (esetedben az apád) írásbeli beleegyezése mindenképp szükséges.

Viszont, ha mindketten eladjátok, akkor két eladó lesz és (feltehetően ) egy vevő. A pénz közösen illet meg benneteket, de apád bármikor, bármennyit adhat belőle Neked, Ha nem ajándékozási szerződéssel adja, akkor még illetéket sem kell fizetned.

2021. aug. 12. 17:15
 6/10 A kérdező kommentje:

#5, köszönöm! nyilván a leglogikusabb ha mindketten eladjuk. Nem tudom, hogy ilyenkor egyszerűbb amit írtál, hogy 2 eladó van, vagy a saját részét is rám íratja vagy fordítva...

Ha nem ajándékozási szerződéssel akkor hogyan?

2021. aug. 12. 18:03
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerűbb, ha együtt adjátok el, nem kell ajándékozási szerződést íratni. Ráadásul, szerintem amúgy is szükséged lesz valakire, aki ért ahhoz, hogy hogyan adj el ingatlant és fog tudni tárgyalni a vevőkkel (ingatlanos simán lefelé fogja alkudni az árat nem felfelé, szóval nem rá gondoltam), meg tudja tervezni, hogy mennyi idő elvitetni a dolgokat, szükség esetén tud intézkedni, ha a tulajdoni lapon nem jól van. Szerintem nem akarod egyedül intézni az első lakás eladását.
2021. aug. 12. 21:46
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2021. aug. 13. 08:55
 9/10 anonim ***** válasza:

Nem csak egyszerűbb, olcsóbb is, ha két eladó szerepel az adás-vételi szerződésben. Ez teljesen általános öröklésnél testvérek között, de mondjuk házastársaknál, pároknál is több tulajdonosa lehet egy ingatlannak, akik együtt adják el a tulajdonrészeiket. Akár több másik tulajdonosnak. A papír elbírja, a lényeg hogy mindenkinek alá kell írnia a szerződést. Minden tulajdon átruházónak és minden átvevőnek.

Ahogy meghirdeted, érdemes elkezdeni nézelődni. Apud hova költözik? Két külön lakást vesztek? A legjobb, ha úgy alakul, hogy az amikor költöznöd kell, akkor már mehetsz az új lakásba. Ha ez nem is jön össze, 1-2 hétre el lehet csövezni barátoknál, rokonoknál, az eladóval pedig lehet esetleg egyezkedni, hogy egy szobát már szabadítsanak fel a bútoraidnak, hogy ne kelljen raktárt bérelned emiatt és kétszer szállítanod őket.

2021. aug. 13. 09:11
 10/10 A kérdező kommentje:
#9, köszönöm a válaszokat! Apának megvan a saját háza anyukámmal, illetve húgaim még ott laknak. Ennek a lakásnak a története hogy a nagyszüleimé volt, az özvegy nagyimmal laktam egyetemistaként, hogy segítsek, amikor végeztem kb, meghalt és felét rám felét apumra hagyta.
2021. aug. 14. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!