Lakáseladás előtt állok. Most voltak megnézni a lakást. Gyanúsnak tűnnek, venni nem vennék tőlük semmit. Milyen hátrányos helyzetbe hozhatnak? Mire figyeljek oda?
Biztos megvan az okod rá, hogy mért érzed gyanúsnak, de önmagában az, hogy nem tudják, hogyan zajlik egy ingatlanvásárlás, nem gyanús.
Fölöslegesnek tartom emiatt húzni a saját idődet.
Októberi birtokbaadás rendben van, de nem látok okot arra, hogy ne lehessen júliusban szerződni és foglalni.
Én a másik oldalon álltam egyszer. Barátom (távoli rokon) kint élt Németországban, nagyon akart lakást venni 2 éve, és kiadni, amíg még kint van. (Így az új bérlő fizeti a hitelét azóta is).
Kiválasztotta, ami tetszett neki, nekem meg az volt a dolgom, hogy élőben elmegyek, beszélgetek a lakásról az eladókkal, max csinálok új képeket, ha valami nem volt lefotózva jól.
Ki is választott egyet, előlegre+foglalóra nem jött haza, csak az átadásra. Azóta is ki van adva, időnként én felügyelem.
Hallgatni kell a megérzésekre, de azért túlságosan paranoid se legyél. Sokan vásárolnak külföldről úgy lakást, hogy mással nézetik meg. Pl. befektetésként akarja megvenni. Jó áron van, kinéz valahogy, ámen.
A "kis pénzt" szándéknyilatkozattal szokták adni. Ennek fejében szokta levenni az eladó a hirdetést. Ha mindenben megegyeztetek, akkor pedig mehet az ügyvédhez már akár holnap. Neki úgy is kell 1-2 hét, hogy megírja a szerződést, küldje ki e-mailben mindkét félnek, ha kész. Akkor át tudod nézetni a saját ügyvédeddel, hogy esetleg ő beletenne-e még valamit, illetve tudsz tanácsot kérni. Pl. megtudja-e nézni valami jegyzékben, hogy ténylegesen praktizáló ügyvéd-e az illető, aki írta és ellenjegyezni kívánja.
Az ügy mehet szépen lassan. A lényeg az, hogy a birtokbaadás időpontja (október) szerepeljen benne, ahogy az is, hogy természetesen addigra minden részletnek be kell érkeznie.
Felesleges trükközni, csak legyél körültekintő. Menjen, intézze. Te az átnézéssel ülhetsz két hetet majd a szerződésen, ha gondolod. :)
19: Kiegészíteném az írásodat azzal, hogy "megtudja-e nézni valami jegyzékben, hogy ténylegesen praktizáló ügyvéd-e az illető" ezt bárki meg tudja nézni, aki felmegy az Ügyvédi Kamara honlapjára. Publikus infó.
Még a felelősségbiztosítási száma is fönt van minden ügyvédnek.
Sőt, fel is hívhatod a Kamarát és segítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!