Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 50 nm körüli 2 szobás, vagy...

50 nm körüli 2 szobás, vagy 55 nm körüli 3 szobás lakást vegyek inkább egyedül? Ezeknek kb egyforma a fenntartási költsége?

Figyelt kérdés

Panel lesz. (És életem első saját lakása.) Néztem, hogy meglepő módon az 50 nm körüli kétszobásak és 55 nm körüli háromszobásak egész sokszor szinte ugyanannyi pénzért is vannak, hasonló állapotban, hasonló környéken. Konkrétan csak 1-2 millióval több a 3 szobás. Jó itt néha a 3 szobásnál a belső szoba csak a másik 2 szobából nyílik, de találtam olyat is, ahol nem, hanem külön nyíló minden szoba.

Egyedülálló vagyok, de el tudnék képzelni néhány éven belül párt, családot is. Egy 3 szobás még 1 gyerekkel biztosan jó, vagy részemről akár 2-vel is amíg kicsik. Amíg nincs gyerek lenne külön nappali, hálószoba, dolgozószoba (home office). Eddig 2 szobást kerestem, de hogy ezeket megláttam ez most némileg elragadta a fantáziám, hogy közel ugyanannyiba kerülnek és a tervezett összegen nem is futnék túl. (Eddig azt képzeltem a 3 szobások legalább néhány millióval drágábbak.) Rezsiben, közös költségben számít hogy 2 vagy 3 szoba van, ha a lakások amúgy csak 5-10 négyzetméterben térnek el? Vagy a közös költség négyzetméter alapú? Tudom kicsit mindenkinek eltérnek a preferenciái, az élethelyzete, de az eddigiek alapján érdemes lenne most egyedül 3 szobás lakást vennem?

2021. jún. 4. 18:45
 1/9 anonim ***** válasza:

Szerintem akkora őrült nagy eltérés nincs költségekben ellenben a +1 szoba mindig jól jöhet.

Aztán nyilván ez is több dologtól függ, én amit venni akarok 2 szobás (12+22 nm) most ahol lakok 1+2 félszobás (22+7+6). Igazából hiába +1 szoba, nyilván gyerekkel "muszáj", de 1 teljes méretű szoba helyett csak 2 kis lyuk van.

Itt fent van szinte minden panel séma:

[link]

2021. jún. 4. 18:59
 2/9 A kérdező kommentje:
A lakószobák méretét tekintve így találom általában, hogy a 2 szobás 18+12 (ez épp egy 47 nm-es lakás), ugyanaz a 3 szobásnál 18+12+9 (ez egy 56 nm-es lakásé). De hasonlóak vannak, a 2 szobásak 47-50 nm-nek vannak írva, a tárgyalt fajtájú 3 szobásak 53-56 nm közé. Most csak néztem egy pár hirdetést, ahová voltak írva a négyzetméterek az egyes szobákhoz az alaprajzon. Ez amit írsz tényleg szívás, hogyha 1 óriásszoba mellé 2 lyuk van csak, ha ilyen is van.
2021. jún. 4. 19:13
 3/9 anonim ***** válasza:
49%

Kérdező szerinted 55 M2 az 3 szobás lakás ?

Nem. Az 1+2 fél. Azért nincs akkor árkülönbség. Sokszor a két félszobat egybe nyitják mert Berendezhetetlenek. A köztük levő fal se jó.

Nem tagadom én most vettem lakást és én is először 52-53-56 M2es 1+2 félszobásat néztem de amíg nincs család felesleges.

Ha gyerek van 3 teljes értékű szoba kell.

Úgyhogy én a szerintem klasszikus 50 m2est vettem meg nagyon jó helyen , emeleten házban és utcában , csendes zöldre néző. Két hatalmas szoba 17+17.

Nagyon meg kell gondolni mert ha kiadja az ember a 2 szobásat jobban tudja, a fel szobák nem elegek.

Akkor max egy 1.5 szobás ha spórolni kell.

De a környék a legfontosabb. Én nem voltam hajlandó csal Óbudán és csak Újbudán néztem itt meg kevés ez az 55 körüli amiről te írsz.

2021. jún. 4. 19:29
 4/9 A kérdező kommentje:

Ilyen "2"-"3" szobás panelokban albérleteztem végig a huszonéves koromat, szóval tudom milyen a 18, 12 vagy 9 nm-es szoba. 1 ágy, 1-2 szekrény, 1 íróasztal bőven elfér ezekből a legkisebb kisszobában is, ha gyerekszoba lesz belőle, bár nyilván lehetne nagyobb, senki nem mondja hogy nem. Írtad az albérletet, nos amikor albérletben laktam akkor is mindenki egyforma árat fizetett bérleti díjban is, nem volt ilyen hogy aki a 12 nm-esben lakott az kevesebbet fizetett, mint aki a 18 nm-esben. A gyakorlatban ilyet nem láttam sehol.

Nem kiadni szeretnék lakást venni, hanem lakni az első saját lakásomat. Itt kérdezem fenntartási költségben van-e óriási különbség pl az 50 nm-es "2" és 55 nm-es "3" szobás között, mert ha nem, akkor lehet 3 szobásat veszek, mert igazából annyi szobával is tudnék mit kezdeni.

Azt hogy érted, hogy Óbudán kevés az 55 négyzetméter?

2021. jún. 4. 19:52
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
50-55 nm 3 szobára osztva már elég tengeralattjáró érzés. Laktam így, de nagyon könnyű elszokni tőle, hogy ne kelljen még az ajtó fölött is bepolcozni és folyton féloldalt közlekedni meg hogy a vécén ülve tudsz fogat mosni a mosdónál... Egy nagypolgárinál ilyenkor jön a galéria, de panelben ugye azt nem lehet. Szóval ha saját részre, egy-két embernek kell, akkor a két szobára szavazok. Persze ha ki akarod adni, akkor több szobára kérhetsz kevesebb pénzt kisebb igényűektől. Ha viszont leendő gyerekek is közeli tervben, inkább néznék olcsóbb környéken legalább 65 nm-est.
2021. jún. 4. 20:00
 6/9 anonim ***** válasza:
83%
55nm-es lakásunk van, 3 szobával. Egy konyhás nappali, és 2 szoba (12nm és 9nm) Félszobának számit 12 nm alatt a szoba. Vagyis a miénk 2+1 szobás, értékbecslésben is igy szerepel. Mikor vettük még nem volt gyerekünk, azóta van kettő. A félszobában még bőven elférnek pár évig együtt. Abszolút jó az elrendezés, nincs konzervdoboz érzés. Szóval ki lehet fogni jó elosztású 3 szobás kis lakásokat. Ha gyereket is tervezel én mindenképp 3 szobásat vennék.
2021. jún. 4. 22:13
 7/9 anonim ***** válasza:
83%
Én viszont a haromszobasra szavazok, rengetegszer.eszembe jut milyen jól jönne plusz egy szoba. Nekem most egybe van a háló meg a dolgozó, nagyon szuper lenne ha külön lennének.akkor is ha kisebbek lennének a szobák.
2021. jún. 4. 22:37
 8/9 anonim ***** válasza:

Az 55 m2 nem 3 szobás hanem 1+2 fél. A fél szobákból az egyik általában tényleg miniatűr sokszor cső alakú.

Én nem vennék ilyet. Ügyes tér elválasztással jobb a két nagy szobás , én ilyet vettem.

Ha a környék nem számít és van rá néhány plusz Milla akkor lehet venni.

Jobb kornyekeken viszont nincsenek ilyen lakások csak 2 vagy 3 vagy esetleg a pók utcain az 1+3 félszobások horribilis áron, de legalább nagy étkezővel.

Egyedül tuti nem vennék 3 szobásat mint ahogy fent írták az már 37-40 millió jobb környéken.

Az ilyesmit közösen szokták.

Merre nézel konkrétan ?

2021. jún. 5. 14:33
 9/9 anonim ***** válasza:
48%
Majd ha lesz párod és majd ha lesz gyerek, akkor lehet elgondolkodni a 3 szobáson. Addig teljesen felesleges szerintem.
2021. jún. 5. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!