Nagyon kockázatos most venni lakást saját részre? Már egy éve nézegetem de nem látom hogy csökkenének az árak, sőt. Vagy várható hogy újra harmad áron lesznek a lakások Budapesten?
10: Na, hát azért nem!
Illetéket nem kell fizetni, ha nem drágább az új lakás, ha meg mondjuk 2-3 millióval drágább is, az 12 000 Ft illeték.
Ügyvéd 100 000 Ft körül.
Bútorok: viszed a régit, költöztetés 100 000 Ft körül, ha nincsen saját autód.
Felújítani meg mért kéne, ha jó állapotút vagy felújítottat veszel?
Tehát 250-300 000 Ft-ból megvan egy lakáscsere.
30-35-40 évesen általában az emberek egyre nagyobb/drágább ingatlanba költöznek, ahogy jönnek a gyerekek. A 30 éves nem azért költözik 5 év után, mert nem tetszik már neki a lakása, hanem mert lett + 1-2 gyerek és kell a hely. És az 1+1 szobásból 2+2 szobásba költözni már nem 2-3 millió forint különbség.
Nem mindenki, de a legtöbben egy tisztasági festést akkor is csinálnak, ha egy tökéletesen felújított használt lakásba költöznek.
A lakást közben is kellhet újítani amíg ott laksz, amit egy albérletnél nem neked kell fizetni.
Biztos vagyok benne, hogy olyan eset is van, amikor ki lehet hozni a lakás váltást 300 ezerből, de nem ez az egyetlen. Csak azt mondom, hogy ez nem ilyen egyszerű, fekete és fehér hogy az albérletre kidobod a milliókat de ehhez képest a saját lakás tök ingyen van minden esetben.
#12: Az berlésnél is te fizeted a felujítást, a bérlőre van hárítva minden költség, különben nem érné meg a lakást kiadni.
Alberletből albérletbe is költözni kell valahogy, egyedül az ügyvédi díj és illeték, ami pluszban van, de az meg jelképes összeg a berleti díjhoz kepest.
"Az berlésnél is te fizeted a felujítást, a bérlőre van hárítva minden költség, különben nem érné meg a lakást kiadni."
Hogy jön ki a matek? Legutolsónak egy 20 milliós lakásban laktam 80 ezer bérleti díjért. (Vidék.) Ne mondd már, hogy az évi 4,8%-os bérleti hozamból a tulaj még a felújítást is kigazdálkodta, meg még az egészen nyeresége is volt.
"Alberletből albérletbe is költözni kell valahogy"
Albérletben élve nincs nagyon bútorod. 19 és 28 éves korom közt laktam albérletben és nem volt szinte semmi saját bútorom. Egyedül egy forgós széket vettem 26 évesen, az volt a legnagyobb saját bútorom albiban. A sok kis apróságot általában megkértem egy havert, hogy kocsival vigyük át pár óra és 1-2 kör alatt és azért adtam mondjuk 10 ezret neki. Ez nem ugyanaz, mint amikor egy egész lakás bútorzatát kell szállítgatni.
12: Nem jellemző, hogy az anyagi helyzete annyira jó az embereknek, hogy megvesz a Veres Pálné utcában egy 40 milliósat, aztán ha jön 2 gyerek, akkor ugyanott egy 96 milliósat. Inkább jellemző, hogy szintén 40-ért vagy olcsóbban vesz a XVIII. kerületben egy megfelelő méretűt, ha mindenáron kétszer-háromszor nagyobba akar menni.
Nekem unokatesómék 4-en laktak a Várban 34 nm-en és nem mentek el nagyobba.
Szóval teljesen egyedi dolgok ezek, nem lehet általánosítani.
"Ez nem ugyanaz, mint amikor egy egész lakás bútorzatát kell szállítgatni."
Fent megírtam az árat.
Utoljára 2 éve egy 95 nm-es nagypolgári lakás bútorzatát szállítgattuk, 80 000 Ft volt.
#14: én is csöveskedtem 4 évet kollégiumban és 7 évet bútorozott albérletekben, tudom milyen az, amikor egy személyautoval, vagy akár BKV-val meg hosszabb távra kölcsönzött tescos bevasárlókocsival el lehet költözni.
De azt az életszakaszt már kinőttem.
Saját lakásban teljesen más az életminőség, nem pofazik bele a tulaj, hányat fúrsz a falba, mindent úgy alakítasz ki ahogy neked tetszik. Nem kell kerülgetned a 130 éves dohos szarokat, vagy epp a jysk-es legszarabb minőségű "bútorokat" a lakásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!