Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Eladás előtt érdemes az...

Eladás előtt érdemes az eladónak felújítania a lakást?

Figyelt kérdés

Egyetemvárosi panellakásról van szó, 16-18 millió körül vannak a nem vagy csak minimálisan felújítottak, és 19-22 millió körül a felújítottak.

Eddig úgy gondoltam, hogy eladóként nem érdemes újítani az eladás előtt, mert majd a vevő a saját ízlése szerint megoldja, de most azt látom, hogy a vevők mégis inkább a felújítottat keresik.

Talán mert a vevők félnek, hogy majd nem találnak szakembert, nincs kedvük belevágni a felújításba, mert hónapokig elhúzódhat és sok szervezéssel, intézkedéssel, tervezéssel jár, és inkább fizetnek 1-2-3 millióval többet vásárláskor a lakásért, felújított állapotban. Pl. konyha-fürdőszoba-előszoba burkolása járólappal-csempével, új konyhabútor,esetleg mosogatógéppel, új füdőszobai berendezés, szobák parkettázása, előszobabútor cseréje. Nem beszélve a műanyag ablakokról, továbbá beltéri ajtók, beépített szekrények cseréje. Visszafogott színekkel (fehér, bézs, barnás, szürkés) el lehet találni a vevők ízlését.

Eddig viszont inkább azt a mondás járta, hogy az eladónak nem érdemes eladás miatt/előtt felújítani, mert úgyse hozza vissza az árát, meg mi van, ha a vevőnek pont az a szín, forma stb. nem tetszik. Változott a helyzet?

2021. máj. 31. 08:45
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
0%

Általában nem érdemes.

Van pár olyan beavatkozás, amire relatív könnyű megoldást találni, nem is túl drága és az összképen nagyon sokat javít. Jellemzően pl egy bejárati ajtó csere ilyen (az első benyomás fontossága miatt), de a többi dologgal szerintem nem érdemes foglalkozni, hacsak nincs rá egy piaci ár alatti megoldásod (jól és olcsón dolgozó szaki aki ráér, vagy épp burkoló a szakmád ezért te újítanád fel, stb).

2021. máj. 31. 09:10
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok: a felújítás az eladás gyorsaságát segíti jobban, nem a megtérülést.
2021. máj. 31. 09:11
 3/15 anonim ***** válasza:
87%

Nem tudok más nevében beszélni, de nekem nem kell felújított.

Kiforrott ízlésem van, máséért - amit úgyis lebontok - nem fizetek egy fillért sem.

Konyhabútor, mosogatógép?

Mosogatógépben is egy kifejezett típushoz ragaszkodom, a konyhabútor meg érzékeny pontom. Fontosak a színek, formák és a rutin, ami szerint én a konyhámban dolgozom, pakolok.

Ha nem panelről beszélünk, akkor egy "felújítással" el lehet fedni súlyos statikai gondokat (repedések, vizesedések, stb) tehát egy zsákbamacska a dolog.

Nekem az a lényeg ingatlanvásárláskor, hogy jó statikai állapotban és beköltözhető legyen, a többit én megoldom.

Mások elkapkodott, esetleg kontárokkal összecsapott "ráncfelvarrásáért" miért fizessek?

Ez esetleg nagyon fiatalok első lakásánál bejöhet, mert tapasztalatlanok és zömében a katalógusok szerinti külcsínt nézik, de egy kicsit felnőttebb emberek esetén már nem.

2021. máj. 31. 09:17
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Igen, sokan a felújítottat keresik. És sokaknak elég az esztétikai felújítás, amit te írtál. Pedig pont az ilyen lakásoktól kéne ódzkodni, de van rájuk kereslet. Jócskán. Esztétikai felújításra ne költs túl sokat. Egy normális glettelés friss festéssel+burkolatcsere elég. Fürdő, wc legyen rendbe. Ennél több nem kell. Bútorokat hagyd. A normális felújítás a falak szétverésénél kezdődne: vízcsövek cseréje (ha már 40-50 éves csövek vannak a fslban, aktuális lenne), fűtéskorszerűsítés, ha kell, elektromos vezetékek cseréje (ne az alumínium legyen már a falban!) nyílászárók cseréje vagy felújítása. És utána jönne azaz esztétikai felújítás, amit írtál. Ha esztétikailag szépen kivan pofozva a lakás, egyértelműen kelendőbb. De van, aki kiszúrja a régi vezetékekez a falban. Te döntöd, milyen mértékű felújítást csinsz. De egy komplett felújítás nemcsak festésből és burkolatcseréből áll.
2021. máj. 31. 09:18
 5/15 anonim ***** válasza:
91%

Sziasztok! Én pont első lakásomat (családi segítséggel) venni tervező huszonéves vagyok. Egy egyetemvárosról van szó, lehet épp a kérdezőéről. Ősszel lesz esedékes majd egy lakás vásárlása olyan 17-22 millió forint körüli összegért és 1,5 szobás, 45-55 nm közötti méretű lesz majd a befutó. Csak olyat szeretnék venni, ami fel van újítva, vagy pedig erősen jó állapotú, tehát maximum 1-1 dolgot kell csinálni rajta. Mivel még sosem laktam sajátban, ezért nem is értek a felújítási dolgokhoz, nem is akarok őszintén ezzel foglalkozni egyáltalán. Csak beköltöznék a készbe minél inkább. A bútorozással is épp elég lesz majd foglalkozni úgy érzem. Viszont nem csak azt nézem, hogy szépen ki legyen festve és kész. A hirdetésekben is ugyanúgy keresem, hogy írnak-e valamit pl újonnan csinált szigetelésről, vagy panelprogramról és amikor megyünk lakást nézni akkor is majd több kérdéssel készülök kérdezni a lakás műszaki állapotáról is.

Egyébként sokszor azt nézem, hogy a hirdetésben megadott árak olyanok, hogy ott a 17 milliós lakás ami egy lerobbant fos, mellette ott az ugyanolyan 19 milliós ami full felújított, viszont érzésre a felújítottra 2 milliónál több lett ráköltve. Igaz tegyük hozzá ez csak a hirdetési ár, nem a végső eladási. Egy felújítandónál szerintem sokkal merészebben alkudoznak a vevők, míg egy felújítottra inkább lecsap kisebb (vagy semmi) alkuval az, aki kifejezetten olyat keres.

27/F

2021. máj. 31. 09:40
 6/15 anonim ***** válasza:
Sok esetben nem a racionális gazdaságossági számítás, hanem az első vizuális benyomás (lásd érzelmek) alapján születik meg a döntés. Persze sokat számít az azonnali birtokbavétel, beköltözés lehetősége, ami bizony szükséges felújítás esetén erősen eltolódik.
2021. máj. 31. 09:59
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Na látod Kérdező, ahány ember annyiféle igény!

A lakást, ha jó áron adod, mindenképpen el fogod tudni adni felújítatlanul is, mert jó helyen van. Ha nem az 5-nek, akkor a 3-nak.

Tehát innentől kezdve te döntöd el, hogy idődbe, energiádba, pénzedbe belefér e egy felújítás, belekalkulálva, hogy a ráfordítás nem feltétlenül térül meg.

Nincs erre mindenkire érvényes szabály.

2021. máj. 31. 10:14
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Az első lakásomat huszonéves, egyedülálló nőként vettem, felújítva, mert nem akartam kínlódni a munkával. Én nem értettem hozzá, teljesen másra bízni magam nem akartam. Később férjhez mentem, családom lett, 2012-ben, a válság alján vettünk egy társasházi kétszobás lakást 6,5 millióért, amit viszont teljesen fel kellett újítani. Nem bántuk meg, a saját ízlésünk, kényelmünk szerint alakítottuk ki. Ma ugyan adnak támogatást a lakásfelújításra, de az építőanyagárak folyamatosan emelkednek, a jó kivitelező ritka és várni is kell rá sokat. Fiatal, egyedülálló nőként még inkább a felújítottat keresném.
2021. máj. 31. 10:23
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Őszintén, mikor elkezdtünk házakat nézni (kb 3 éve), eleinte mi is a felújítottra mentünk, mert nem akartunk rá költeni, kínlódni vele. Aztán ahogy pár házon már túl voltunk, rájöttünk, hogy nagyon sokan csak egy tessék-lássék felújítást csinálnak, hogy elfedjenek olyan problémákat, mint a repedés a falon, a penészesedés, az össze-vissza anyagokból felhúzott fal stb. Szóval gyorsan rájöttünk, hogy jobban járunk egy felújítandóval, ahol látjuk, milyen a valódi állapot, és tudjuk, hogy amit megcsináltunk, az normálisan van megcsinálva. Ráadásul igen, a mi ízlésünk szerint.

Az a helyzet, hogy annyival nem tudod drágábban adni, amennyibe kerülne a felújítás, így meg szerintem nem érdemes vele szarakodni. Pláne most, hogy egekben az alapanyagok, szakik ára.

2021. máj. 31. 10:39
 10/15 anonim ***** válasza:
94%

Én inkább felújítottat vennék, de ezt tényleg embere válogatja.

"Nem beszélve a műanyag ablakokról, továbbá beltéri ajtók, beépített szekrények cseréje. Visszafogott színekkel (fehér, bézs, barnás, szürkés) el lehet találni a vevők ízlését."

Sosem értettem miért szeretik az emberek annyira a műanyag ablakokat, egy korszerű faablak (vagy akár régebbi de jól karbantartott) szerintem sokkal jobb.

Illetve én pl szaladok az ilyen fehér, színtelen falaktól, számomra élettelen irodahatásuk van inkább. Persze ez most nagyon szubjektív és tudom hogy egy festéssel megoldható, csak az első benomyás miatt írtam.

2021. máj. 31. 11:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!