Hogy éri meg jobban házat venni?
Budapest agglomerációjában keresek családi házakat, és rá kellett jönnöm, hogy két véglet van: 800 ezer ft-os négyzetméter áron teljesen új, vállalkozó által épített ház, amibe még burkolatot is választhatok, vagy 350-450 ezer/m^2-s, teljesen lelakott felújítandó, az 1950-1980-évek között, vagy korábban épült házak.
Tudom, hogy egy nem túl lelakott házba is rengeteget kell fektetni költözés előtt, de egy teljes burkolat csere, vízcsövek cseréje, minden berendezés cseréje, stb az rengeteg pénzbe kerül.
Szerintetek melyik jobb választás anyagilag? Hitelre vennénk a házat, de van már egy nagyobb önrész alapunk, szóval valami olyat szeretnénk, amibe most beköltözünk és ha lesznek gyerekeink (2-3 gyerkőcöt tervezünk, még egy sincs úton), akkor is kényelmesen elférjünk és ne kelljen megint költözni.
Attól függ, milyen az igényszint. Ha mindent cserélnétek a "lelakottban", akkor olcsóbban kijöttök egy újjal.
De szerintem az árakat igen főlé lőttétek (vagy szűken értelmezed az agglomerációt). Felújítandó házat 200-250 ezer/nm áron lehet kapni, ha meg úgyis felújítod, mindegy milyen, csak szerkezetileg jó legyen. A 400-450 ezres nm árú házak már olyanok, hogy én nyugodt szívvel költöznék be felújítás nélkül is hosszabb távra.
Világnézet kérdése. :-)))
Én soha nem vennék új építésűt. Annyi elcseszett esetről hallottam, ami sok év pereskedéssel és a cég kámforrá válásával végződött...
Olyan műszaki eltérésekkel és hibákkal épület meg, hogy nem volt komfortosan lakható, sőt sokszor ráfordítással sem volt azzá tehető.
El nem tüntethető repedések, vizesedések, penészesedés stb. De olyat is hallottam, hogy a tervhez képest vékonyabb falakkal építették meg a szomszédok közötti falakat (az társasház volt), ezért úgy áthallatszott minden, hogy az volt zavaró. Hogy statikailag nem volt-e ez eleve problémás, azt nem tudom.
És ilyenkor természetes, hogy a cég csődbe jut és peres úton sem lehet rajta behajtani semmit.
Nehéz kérdés, én is pont ebben a helyzetben vagyok.
Szerintem felújítani akkor éri meg, ha:
- olyan helyen van, ahol egyszerűen más megoldás nincs (nincs üres telek, túl drága az újépítésű)
- megoldott a lakhatásod a felújítás alatt máshol
- jelentősen tudsz faragni a költségeken (te magad tudsz megcsinálni dolgokat, ezzel spórolva nagyobb összeget)
Ha egy házat tégláig vissza kell bontani és onnan újjáépíteni, az alig-alig olcsóbb, mint újat építeni. Csak ugye a telek ára is ott van a pakliban.
Én arra jutottam, hogy jobban megéri újat építeni/venni. De nekem eléggé másra van szükségem, mint a mostani csokra gyártott házak. Vagyis olyan áron vannak a felújítandók, hogy nem éri meg, ráadásul ott azért vannak kompromisszumok is rendesen.
"valami olyat szeretnénk, amibe most beköltözünk és ha lesznek gyerekeink (2-3 gyerkőcöt tervezünk, még egy sincs úton), akkor is kényelmesen elférjünk és ne kelljen megint költözni."
Ez egy nagyon drága terv.
5 emberes ingatlant fenntartani, míg csak 2 lakja, ez pénznyelő akárhol, pláne Bp-i agglomerációban.
Budapesten és környékén abból az árkülönbségből pont meg lehet élni, hogy pár évente lakást cserélsz, sokan élnek ebből. Te meg alkalmazotti fizetésből a fordítottját tervezed finanszírozni...
Ez a "te vagy a házért és nem a ház van érted" kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!