Egy szintes vagy két szintes családi házat érdemes venni? Előnyök, hátrányok?
Nekünk kétszintes van, összesen ~120 nm a lakóterület, + van 30 nm-nyi garázs, illetve pince alul. Ilyet is szerettünk volna, habár nem zárkóztunk el az egyszintestől sem. 2 kisgyerekünk van, akiket itt tervezünk felnevelni. A ház elosztása olyan, hogy lent a közös helyiségek, fent 3 háló + egy fürdő. De lent a nappali akkora, hogy később simán le lehet még egy szobát választani belőle, ha esetleg nem akarnánk lépcsőzni.
Ami ebben jó, hogy a privát rész teljesen elkülönített, a vendégek a hálók közelébe se kerülnek, illetve igen, ha valaki pihenni akar, az fent nyugodtan megteheti. Nekem tetszik ez a felosztás. Sok házat megnéztünk mindkét típusból, a földszintesekkel nagyrészt az volt a gond, hogy érezhetően spórolni kelett a négyzetméterrel, ezért ezekben kicsi, szűkös helyiségek voltak, pl 9 nm szoba meg ilyenek. Összesen az egész 3 szoba + nappalis ház volt 80-90 nm, szűk volt egyszerűen a hely mindenhol. A kétszintesek esetében nagyobbak a terek, mert van még egy komplett emelet, nem kell mindent az alapterületre zsúfolni.
A lépcső amúgy tényleg sok helyet elvehet, de pl mi beépítettük az alját, szuper tároló van alatta, nem kihasználatlan terület.
Hát nálunk fűtés/hűtés szempontjából praktikusabb a két szintes.
Hűtés: a nyitott lépcsőház lefelsőbb pontján van a kondi, az egész lakást 1 kondi áthűti úgy, hogy senkire sem nyomja direktbe a hideg levegőt.
Fűtés: felső szinten vannak a hálószobák, programozott fűtéssel praktikusan lehet állítani a gazdaságos fenti/lenti fűtést.
Rosszul van beszabályozva nálad a fűtés.
Nálam lent 22 fok van, fent 21. Éjszaka fent 19, lent 20.
Felkelés előtt egy órával már megy a nappali program.
Tetőteres házban lakom, itt nőttem fel, és az utcában csak ilyenek épültek anno 1978-1996 között. Sokban jártam közülük, általában fent vannak a szobák, plusz fürdő wc általában. Alul nappali, konyha, fürdő, wc, kazánház, és garázs, ahol az a házba illeszkedik. Egyetlen gond az, hogy akkor épültek, amikor még könnyebben lehetett ekkora házakat felhúzni, mind széntüzelésre volt beállítva, és az akkor nagyon olcsó volt. Most az energiaárak már nem erre vannak belőve. Az idő elment, a gyerekek kirepültek, és az utcában nagyrészt 60 év körüli házaspárok élnek átlag 150 nm-en, 4 szobás házakban bújócskáznak. És nem olyanok, mint a parasztházak, hogy az első szobát nem fűtöd, mert itt minden helyiség központos, és muszáj a rengeteg légköbmétert fűteni. Ja, és minél idősebb az ember, a takarítás sem fog menni úgy... Egy Kádár-kockán létráról eléred a szegélylécet, ha le akarod festeni, egy emeletesnél ez nem fog menni, nekem is tériszonyom lenne. Szerintem elnagyoltak, jól példázzák az akkori rendszer divatját, amikor mindent meg lehetett szerezni, meg elkérni. Hatalmas holtterek, felesleges 2,70-es szabvány belmagasság(pókhálót elérni sport), mindegyik ház erkélyes, bár én még senkit nem láttam soha az erkélyre sem kimenni évtizedek alatt.
Emlékszem, amikor épültek ezek a típusú házak a falumban, rengeteg bánya ment a közelben, és főleg ott épültek ilyen házak, ahol bánya volt(sok anyag onnét van). Sokan versenyeztek, hogy az én házam lesz a legmagasabb a faluban. Van olyan ismerős, akinek szinteltolásos háza van, és 18! helyiség van benne.
Most lehetne azzal jönni, hogy az idős menjen panelba, de itt mindenki lokálpatrióta, nem hagynák el a kezükkel felépített hatalmas házakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!