Miért olyan lehetetlen a mai fiataloknak az önálló életkezdés?
"Vidéki vagyok, szüleim családjai mellékállásban mezőgazdasággal foglalkozott, volt földművelés, fűszerpaprika, hízó sertés. Szakmájuk mellett ez mind plusz bevételt jelentett a családnak, így rövid idő alatt össze tudtak spórolni lakodalomra, kétgenerációs családi ház építésére."
Ízlelgesd a szót Kérdező, "mellékállásban", ami esetükben azt jelenti, hogy látástól-vakulásig! És mivel állatok is voltak, hétvégén és ünnepnapokon is hajnaltól-napestig.
Nyaralás, külföld, wellness?...ugyan már!
Ez lett volna az az irigylésre méltó állapot?
Ha igen, akkor neked sincs megtiltva, hogy csináld!
Miért nem csinálod?
Nekem 1970-ben kezdők tanárként 1500Ft volt a fizetésem nagyjából lehetetlenség volt ebből lakásra gyűjteni.
És mivel tanácsi lakások voltak a városokban, beadtam az igénylésem. Ugye nem ér meglepetésként, hogy nem kaptam?
A szövetkezetire meg nem futotta.
Akkor most miről is beszélünk?
Sztem az átlagembernek sose volt könnyű, egyszerűen arról van szó, hogy mostanában könnyebben hozzáférhető, hogy a társadalomban ki milyen szinten él. Amikor a fiatal azt látja, hogy a nála legalább három szinttel feljebb lévő kortársa megkapja a segge alá a lakást meg a kocsit, amit mutogat az instán, egyből azt gondolja, hogy akkor ez neki is jár. Aztán páran közülük idejönnek a gyakorira és szidják a gyári munkás szüleiket, hogy ők miért nem kapták meg azt, amit az adócsaló vállalkozó gyereke.
A lakásért mindig meg kellett dolgoznia a legtöbb embernek, a probléma természete más. Régen kalákában két kézzel építették fel a tényleg szar minőségű házakat az emberek, amit nem tudtak elvezni, mert ugyanúgy szethajtották magukat, mint a mostani fiatalok. Most melyik fiatal építené fel a saját kezével a házát, és mennyire lenne hajlandó lemondani az új mobilról, új autóról, utazásról, blabla? Fiatalként írom ezt, tehát semmilyen érdekem nem fűződik ahhoz, hogy szidjam őket, de én azt látom, hogy fontosabb az új ajfont megvenni, mint eltenni az árát lakásra.
Ki ne találd már, hogy a szülők nem engedik oda a gyerekeiket - bár itt is van egy szerencsétlen, aki ezt fröcsögi minden ilyen kérdés alatt - de nem ez a jellemző.
Inkább az a jellemző, hogy ronggyá szívatják, ha valaki össze mer szükségből költözni a párja szüleivel és még a haját is leégetik, ha netán gyereket is vállal!
1000 szülő közül 999 boldogan élne a kölykével!
Eleve olyan házakat is építettek, hogy majd a gyerekek ott laknak, ezek most konganak az ürességtől, mert hátha a Pistike vagy az Erzsike néha hazajön!
Szóval ne próbáld ezt a szülők nyakába varrni, mert az bizony disznóság lenne!
14-es, pedig a mi családunkban ez a helyzet és több barátunk is emiatt ment albérletbe a párjával. Mert lehet, hogy a gyerekével szívesen élne valaki, de a barátjával/barátnőjével nem.
Nézd csak meg, milyen válaszok születnek a Családi kapcsolatok kategóriában is, ha valaki megkérdezi, gondot okoz-e a gyerek párja, 90%-ban azt írják, nem akarnak egy "idegent" kerülget ni.
Hát nem tudom!
Az én közeli és távoli rokoni, baráti, ismerősi körömben mindenütt fel lett ajánlva a szülőknél lakás, de kettőjük kivételével vissza lettek utasítva. Ráadásul nem is 40 m2-es lakásokról beszélünk.
Érdekes egyébként, hogy az eredetileg nagy dérrel-dúrral albérletbe költöző párok közül már csak egy van együtt a párjával.
11:
Ezzel az érveléssel az a gond, hogy anno azért tudtak mellékállást vállalni az emberek, mert 8-16 vagy 6-14 között voltak bent az állami vállalatnál dolgozni, amit a legtöbben ott is tessék-lássék módon tettek, így volt idő, energia a másodállasra. Ma a legtöbb fiatal alsó hangon 10 órát bent van a munkahelyén, és mivel a gazdasag centralizáltabb lett, általában többet is kell utazniuk a munkába.
Engem kitettek a szüleim otthonról mert kevesellték a lakbért amit fizettem nekik.
Mondjuk várhattak volna vele, hogy ne pont karácsonykor.
Párommal ha háromszor találkoztak és akkor sem aludt ott úgyhogy az nem volt gond.
A 3-ashoz szeretnék csatlakozni.
0-2 percig: https://www.youtube.com/watch?v=RS1XKTN-eLM
"alig van tele a kosaram, és elmegy 5-6 ezer Ft"
Azt mondjuk nem tudom, hogy csinálod.
Nálam 2 alapélelmiszer van, a vaj és fokhagyma. Ha ezeket megeszem, tápanyaghiányos tuti nem leszek. Ezen felül azt veszem, ami a legolcsóbb, van szemem és rutinom hozzá.
Mondjuk nem tudom, mekkora termet vagy, én kicsi.:)
Ha veszek egy rendes adag kifőzdei ételt, egész nap elég, és 1400 Ft, és ha vinnék fazekat, akkor spórolnék 100 Ft-ot a kapott dobozzal.
Elképzelhető az 5-6000 Ft, ha nagy vagy, de mért nem főzöl akkor?
1 Ft/ kcal fölött nem indokolt az élelmiszerkiadás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!