Mire kell ügyelni ha valaki házat szeretne vásárolni?
A tulajdoni lap legyen rendben. (Bármelyik ügyvéd online le tudja kérni)
A falon repedések csak akkor, ha hozzáértő azt mondja, hogy nem érdekes
A nyílászárók (ajtók) mérete legyen megfelelő és jü irányba nyíljon
Ha kertes, akkor megfelelő telekméret (se nagy, se kicsi)
Egy hétvégét és egy teljes hétköznapot sétálj az utcán (milyenek a járókelők, lehet, hogy arra járnak haza a krimóból)
Amit mi vásárlás előtt fontosnak tartottunk:
- Elektromos- és vízhálózat; vezetékek és csövek rendben vannak-e.
- Falak állapota; ne legyen penészes, vizes, repedezett. + milyen a ház alapozása
- Tető állapota
- Fűtésrendszer állapota; több ingatlannál futottunk bele abba, hogy az eladó vagy ingatlanos csak habogott hogy hááát így úgy cserélni kellene lassan, ez az nem működik stb. Na, az ilyenekre már ajánlatot sem adtunk. Nem egy fűtésrendszer komplex cseréjével szerettük volna kezdeni az életünket az új otthonunkban, pláne úgy hogy késő ősszel, télen volt akutális a költözés.
- Szomszédok; na ezt nem nézik sokan aztán befürdenek, mert kiderül hogy élhetetlen a környék. Mi többször, különféle napszakban jöttünk a házhoz, sétáltunk a környéken.
Én még rákérdeznék az ivóvíz és szennyvíz árok helyére, irányára, mélységére. Illetve lehet-e felette jelző kábel. Ha tudja az ottlakó...
Illetve földben a szennyvízcső szürke PVC? Ez olcsó, de idővel össze lapul a talajban.
Mi jó helyen kerestük - csak méterrel odébb...
Esetleg amennyiben van kút a telken vagy a szomszédban. Érdekelne a vízszintje - hozama.
Valamint a tömegközlekedés sűrűségére.
Gyalogosan elérhető:
- üzletek
- házi orvos rendelés
Vagy szomszéd településre kell menni?
A tető és az alapok fontosak szerintem. A tető javítása, cseréje komoly költség, és nagyon fontos a ház állapota szempontjából. Ugyanígy az alapok, falak is, látható-e süllyedés nyoma, statikai probléma, vizesedés.
Én statikust hívtam ki, hogy megnézze és véleményt mondjon. De ez elég költséges. Van, aki kőművest, ácsot kér meg hogy jöjjön el és nézze meg, ők ezekkel dolgoznak és sok tapasztalatuk van.
Az is nagyon fontos, hogy milyen állapotúak a villanyvezetékek, víz stb. De régebbi házaknál végül ezeket úgyis teljesen cserélik legtöbbször. Felújítottnál mondjuk ezt tényleg nehéz megítélni, a tulaj/ingatlanos nem feltétlenül fog mindent elmondani. Esetleg meg lehet kérdezni, hogy felújítás közben készültek-e fotók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!