Mi a menete egy lakásöröklési folyamatnak?
Apám nagybátyja halála után rám akarja hagyni a lakását, és minden ingóságát. Mi a menete annak, hogy ez így is történjen? Mindenképp végrendelkezni kell, vagy előre be lehet jegyezni ilyet a földhivatalnál, hogy automatikusan én örököljem? (Családja nincs a testvérén kívül.)
Válaszokat előre is köszönöm! :)
Kötelesrész csak gyerek, illetve unoka esetén van, oldalágon nincs!
A nagybácsi testvére és annak az esetleges gyerekei oldalág.
Kérdező!
Előre semmit nem kell a Földhivatalnál csinálni és nem kell túlbonyolítani!
Elmegy a nagybácsi a közjegyzőhöz, ott okiratba foglalják a végakaratát és utána letétbe helyezik.
Ez azt jelenti, hogyha meghal és a kötelező hagyatéki eljárás elindul, akkor az azt vezető közjegyző fogja látni, hogy országos letétben van egy végrendelet és az abban írottak az érvényesek.
"kötelesrész csak gyerek, illetve unoka esetén van, oldalágon nincs!"
De van, ráadásul pont a testérnél és az a kérdés szerint él is. Nem értem miért lett lepontozva a 2-es válasz mikor leírt egy kiváló fedhetetlen jogi megoldást, de nekem mindegy, akkor legyen a testvéré az ingatlan 1/6-a
Miért irkálsz hülyeségeket? És még reklamálsz is!
"Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, akkor, ha az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne. A törvényes örökösök közül tehát csak a leszármazót, a házastársat és a szülőt illetheti meg kötelesrész. Távolabbi törvényes örökösök, például nagyszülők vagy oldalági rokonok nem lehetnek kötelesrészre jogosultak."
De itt a közjegyzői portál, ha eddig nem volt világos:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!