Mi a menete egy ingatlan eladásnak lépésről lépésre ebben az esetben?
Az ingatlanom 1/1 saját tulajdonom.
A vevőknek van némi tőkéjük a többit hitellel szeretnék fizetni.
Mi után mi következik.. csak hogy tudjam én is
Legelső lépés az ügyvéd, ahol átveszed a foglalót és az majd mindent pontosan elmagyaráz.
Röviden:
Köttök az ügyvéd által egy szerződést, amit a vevőd bevisz a bankjába és hitelt kér. Ott megy a maga menetében, vagy megkapja, vagy nem.
Ha megkapja, a bankja átutalja a te bankodnak és gazdát cserél az ingatlan.
Hát én semmilyen foglalót nem teszek le :-)
Az önerőt mikor adják ode..
mi van ha nem kapnak elég hitelt?
Meddig tart a hitelelbirálás
Te mint eladó nem teszel le foglalót, azt a VEVŐ adja neked, ahogy írtam is!:)
Ha megvan az előzetes hitelbírálat és ezzel az ígéret, hogy megkapják a hitelt, akkor kapod meg a foglaló után az önerőt.
Ha nem kapják meg a hitelt, vagy nem kapnak elég hitelt és nem jön létre az üzlet, akkor a foglalót megtarthatod.
De ez azért ennél bonyolultabb - ezért is mondtam, hogy az ügyvéd majd elmagyarázza - mert közben a bank is kiküld értékbecslőt és amennyire értékeli, annyi hitelt fognak kapni, levonva belőle az önerőt.
Időben (banktól függően) 1-1,5 hónap.
Megállapodtok az árban és a fizetési feltételekben. (Az önerőt hogy nevezitek, mekkora része foglaló, mekkora része előleg, meddig szeretnéd ezt a pénzt megkapni, esetleg neked mit kell hozzá teljesíteni, stb.)
Elmentek egy ügyvédhez, aki ezt szerződésbe foglalja. Mindkét fél átolvassa, elfogadás esetén lesz egy aláíró alkalom, majd indulhat a feltételek teljesítése.
Ha foglaló, előleg ki lett fizetve, akkor pozitív hitelbírálat esetén a hitelező bankjuk kiutalja neked a maradék pénzt és ennyi. Mehet a birtokba adás.
Ha nem kapnak annyi hitelt az baj. Emiatt akár meg is hiúsulhat az üzlet. Rajtatok múlik mit írattok a szerződésbe, ilyenkor mi történik. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd fog tudni ötleteket adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!