Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Felejtsük el, vagy vegyük meg?

Felejtsük el, vagy vegyük meg?

Figyelt kérdés

Fiatal pár vagyunk, másfél éve keresünk házat. 28 milliót szánunk rá, ami kevés, főleg ott, ahol nézzük. Viszont a helyhez ragaszkodunk.

Most találtunk egyet, minden szép és jó volt, de kiderült, hogy a szomszéd telekhatárra fog építkezni. (Megteheti, már folyamatban az engedélye)

A gond, hogy a másik oldalon is telekhatáron van a szomszéd. Konkrétan beszorítanának minket.

Nem tudjuk mennyire lesz nyomasztó, mennyi fényt fog elvenni, és mennyit kell alkalmazkodnunk, míg ő építkezik. És ami a legfontosabb, nem tudjuk mennyit veszítene emiatt ház az értékéből. Mert mi se örökre tervezünk oda, de most ennyi pénzünk van, kezdetnek tökéletes lett volna, kb. 6-8 évre, de utána eladnánk.

Kb a ház felét érintené (hosszú épület) úgy, hogy 2 -2.5 méterre lenne tőle az új szomszéd ház. (A másik, már meglévő ház 30 centire van, ott nincsenek is ablakok)

Ez így nagyon rosszul hangzik, de szeptemberig muszáj költöznünk, és nagyon ritkán árulnak olyat, ami szóba jöhet. Ez pedig belül nagyon tetszik, 25ért árulják és nagyon jó helyen van a városon belül is.

Ha nem költözünk, vagy maradunk a jelenlegi helyünkön, de ez szó szerint élhetetlen és veszélyes is vagy új települést választunk, de azt nagyon nem szeretnénk. Ti mit tanácsolnátok?

2020. jún. 17. 16:51
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
31%

6-os vagyok. Újra belegondolva, a 2,5m nagyon kevés. Ültetnék tuját a konyhaablak elé, hogy ne az ő házukat kelljen nézegetnem, hanem akkor már valami zöldet. Nem tudod, hogy fal lesz-e ott vagy valami helyiség ablaka, ahová a te konyhád és étkeződ néz? Átnyúlhattok egymáshoz majdnem...

De mint írtad, a te házad hosszú, és csak egy részét érinti a beszorítás. Úgyhogy még mindig azt mondom, hogy ha a ház többi része "szabadabb", nincs elnyomva és beszorítva, akkor inkább megvenném.

2020. jún. 18. 22:14
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Egyértelműen felejtős a dolog.

Még meg sem vetted, és már ezer probléma van...

2020. jún. 18. 22:26
 13/29 A kérdező kommentje:

Fal lesz ott, ablakot maximum tejuveggel tehetnek, bukóra nyílót, de állítólag nem terveznek oda ablakot.

Az, hogy eddig, hogy éltem/elek személyes ahhoz, hogy itt megosszam, amit ki tudja hányan és kik olvasnak. Megvagyok anélkül is, hogy te elhiszed-e, vagy sem, hogy jogos ez a szempontom is.

2020. jún. 19. 07:56
 14/29 anonim ***** válasza:
29%
Tetszik ez a hozzáállás. "Csak azért mert én azt mondtam" Akkor viszont minden ellenvélemény ellenére vedd meg. A kérdést pedig töröltesd, mert valójában nem volt kérdés.
2020. jún. 19. 08:26
 15/29 A kérdező kommentje:
Öhmm, ezen csak te akadtál fenn, mások tudtak normálisan válaszolni. Mint írtam személyes, nem sokan élnek így, ezért felismerhetővé tesz, amit szeretnék elkerülni. Bár eddig is rendkívül segítőkésznek mutatkoztál, igazan megérné ezért vállalnom a kockázatot, hogy esetleg egy ismerősöm felismer, de ha megengeded, inkább a te meggyőzésedről mondok le.
2020. jún. 19. 08:47
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Mi voltunk ilyen oldalhatárra épült tűzfalas helyen. Nagyon zavaró volt. A szomszéd nyitott ránk 2 ablakot is (billenős, fejmagasságban volt, sajnos szabályos), emiatt átjött a kajaszag, konyhai csevegések, rádió zaja stb.

Ráadásul a szomszéd nem engedte meg, hogy bármit a fala mellé tegyünk (a saját kertünkben), mert "az eső rácsapódik a falára akkor".

Egyszerűen nyomasztó volt. Nektek meg lesz két ilyen falatok, gondoljátok meg. Ez volt az érzelmi rész.

Tények, matek:

Jelzőzászló, hogy az ingatlan nem véletlenül olcsóbb a többinél.

Az önkormányzat képviselőtestületének rendeletében tudod megnézni, hogy a leendő ingatlanod környékére milyen szabályozás van érvényben. Konkrétan itt: [link]

(A település alapadat után a "Helyi építési szabályzat és szab. terv"-et vagy az "Építésügyi rendelet"-et válaszd ki.)

Életed egyik legnagyobb vásárlására készültök, ezért szakembert kellene igénybe venni. A beruházók is így indulnak neki, ráadásul ők nem az elsőt csinálják...

Építész + értékbecslő bevonása mint külsős tanácsadó szakmailag pontos választ ad. A 28M-hoz viszonyítva egy csekély tanácsadási díjjal sokat spórolhattok. Ráadásul a meglévő épület szerkezeti vizsgálata vétel előtt amúgy is javasolt, ki tudja milyen rejtett hibák vannak, amit ők azonnal észrevesznek.

2020. jún. 20. 21:17
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy én valamit félreértek, akkor elnézést, de számomra eleve érthetetlen az a része is, hogy a másik szomszéd háza 30 cm-re(!!!) van. Tényleg ilyet még az életben nem hallottam.

Hogy lehet azt a részt karbantartani?

2020. jún. 21. 05:31
 18/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Utolsó, igen, a másik oldal is problémás lehet egy vízcső törésnél pl. de az az oldal régóta úgy áll, ott ezen kívül legalább nincsenek kérdőjelek.

Utolsó előtti, volt már olyan ház, ahova szakit hívtunk, konkrétan kettőt is, le is mondtunk arról a házról. Ide is hívnánk, na de kit? 1 éves rajta a szigetelés, kívülről tehát semmilyen hiba nem látszik. Belül nincs repedés, vizesedés, semmi. A szomszéd építkezése miatt hívnánk, hogy mennyire lehet veszélyes, de tervezetet nem adott, állítólag 2-3 hét múlva lesz meg.

Sok benne a "de", de tényleg nincs az árkategóriánkba más, így ha ezt elengedjük, az azt is jelenti, hogy vagy másik helyre kell mennünk, vagy lakásba és mind a 2 lehetőség kevésbé vonzó, mint ez. De nyilván egy eladhatatlan, kockázatos házba nem tennenk 28 milliót.

2020. jún. 21. 07:23
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

Pedig sajnos mire felépül a másik ház, ez eladhatatlan lesz.

Gondolj bele, hogy emberek azért költöznek családi házba, hogy legyen terük, a szomszéd ne 30 cm-re és ne 2,5 m-re legyen tőlük.

(Függetlenül attól, hogy totálisan szabálytalan is mindkettő.)

Ha nagyon kell neked ez a ház, a helyedben én biztos, hogy elmennék a végsőkig a még meg nem kezdett építkezés megakadályozásával kapcsolatban, csak kérdés, hogy utána szeretnék e ilyen elmérgesedett szomszédság mellett lakni.

Mivel nem írtál semmit arról, hogy ez melyik település, így a 28 milliós árról,hogy ez ott mennyire számít olcsónak, semmit nem tudunk mondani, ezért én így látatlanban azt mondom, hogy nekem ilyen feltételekkel ingyen sem kellene.

Inkább vennék egy statikailag (tető + falak) rendben levő felújítandót, ami nem vizes és benne lakva az évek során felújítanám, a saját ízlésemre, a pénztárcám függvényében.

Ami biztos, hogy az évek múlásával, megfelelő karbantartással csak növeli az értékét és vevő is lesz rá, ha arra kerül a sor.

2020. jún. 21. 07:45
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Semmiképpen.
2020. jún. 21. 07:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!