Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Jön a koronavírus második...

Jön a koronavírus második hulláma! Hogyan fogja ez érinteni a lakáspiacot?

Figyelt kérdés
[link]

2020. jún. 14. 12:03
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
#27, akkor miért nem építtetsz?
2020. jún. 15. 11:00
 32/40 anonim ***** válasza:

Ahhoz nagyon sok pénz, idő és bátorság kell. Viszont normálisabb helyen az eladó telkeket napok alatt felvásárolják a vállalkozók. Ami marad, az értelmetlen árazású. A jobb házakat meg eddig vitték a külföldiek.

Aztán lehet, hogy mégiscsak az lesz...

2020. jún. 15. 11:10
 33/40 anonim ***** válasza:
mennyit szánnál házra, ha nem titok, és melyik kerületben?
2020. jún. 15. 11:13
 34/40 anonim ***** válasza:
0%

30: Pont ezt mondom, hogy őrület volt a panel és a belvárosi piacon is. Az se normális, hogy egy lepusztult, gangos lakás 40-50 millió legyen.

[link]

[link]

Most, hogy elmarad az aibnb-s tömeg, meg eltűntek a befektetők, ezek értéke inkább a fele.

2020. jún. 15. 11:17
 35/40 anonim ***** válasza:
73%

Ne álmodozzatok, mert csak frusztráltak lesztek.

Meglehet, hogy lesz egy apró (maximum 5) százalékos esés a piacon egy rövidebb ideig, de komolyabb és tartalmasabb árcsökkenés kizárt.

Kb. 5 éve a lakások árai az egekben vannak. A lakástulajdonosok mostmár ezt veszik alapnak, így nincs az az isten, hogy majd alacsonyabb értéken adnák el. Inkább éveket fognak várni, de nem fogják csökkenteni az árat.

Csak gondold végig: ha mondjuk eddig 300 nettót kerestél, akkor elmennél dolgozni 140-ért? Francokat. Hacsak nem vagy az éhhalál szélén, inkább várnál, amíg nem találnál egy hasonlóan jól fizető munkáltatót.

Ingatlanpiacon ugyanez. Ha van egy lakásod, ami eddig 30 milliót ért, te eladnád 14-ért? Dehogy adnád el! Inkább várnál, hogy újra felmenjenek az árak.

Esés kizárólag akkor lehetne, ha valami csoda folytán teljes hatalmi váltás lenne, az új kormány pedig megszüntetné a CSOK-ot, nagymértékű önkormányzati bérlakás programot indítani, magas adót vetne ki az üresen álló lakásokra, az albérletpiacot megrendszabályozná, és durván megadóztatná a külföldiek lakásvásárlását.

De erre az esély gyakorlatilag pí a végtelenhez.

Évek óta mindenki nagy lakáspiaci zuhanást jósol - de ezek inkább a vágyból, semmint a racionális tényekből erednek. Javaslom, engedjétek mostmár el ezt a lakásvágyatokat és éljetek a valóságban!

2020. jún. 16. 15:23
 36/40 anonim ***** válasza:
25%

35: Persze, persze... Áresés már most is van, szimplán kihagytad a munkanélküli, fizetéscsökkenéses, örökléses, válásos, külföldre költözéses, építkezéses stb. eseteket, ahol MUSZÁJ lesz az eladás, nem lehet évekig várni. És annyiért, amennyiért lesz rá kereslet.

Te meg hirdesd meg a panelgarzonodat 50 millióért, mert te azt mondod, hogy ennyit ér... Jó lenne már észrevenni, hogy jóformán nincs kereslet és ilyen árakon nem is lesz. Ez van, az ingatlanpiacot nagyjából lehet temetni, már csak néhány fizetett cikk/elemzés, meg bérkommentek tartják össze.

2020. jún. 16. 16:46
 37/40 anonim ***** válasza:
35-ös, egyik piacot sem mozgathatja csak a kínálat, ez azért elég alapvető közgazdasági fogalom. Csökkenő kereslet mellett kíváncsi vagyok, mennyire lehet fenntartani egy 40 millióra taksált panellakást, persze ha ráér, állhat benne a pénzed (+fenntartás) még évekig, de ez nem az átlagember játéka szokott lenni.
2020. jún. 16. 17:00
 38/40 anonim ***** válasza:

35 vagyok:

Félre értés ne essék, én örülnék a legjobban, ha megint a 2015 előtti árakon lehetne lakást venni.

Csak nem élek álomvilágban.

Kereslet-kínálat, igen, ez mindennek az alapja. De ha csökken a kereslet (bár ebben sem hiszek, elvégre hányan vannak, akik évek óta csak gyűjtögetnek és ki árnak...), akkor egyszerűen nem lesz kínálat. Most akinek egy lakása van, az nem fogja eladni, mivel nyilván cserélni akar, és még akarja keresni a következő lakásának az árát. Akinek meg több van, az meg megint csak nem fogja eladni, mert megteheti, hogy benne álljon a pénze.

Az eladók úgy lesznek vele:

"Nem tudom eladni 30 millióért? Annyi baj legyen, akkor jó lesz ez nálam. Inkább kiadom kicsit olcsóbban albérletbe. Vagy legfeljebb eláll üresen a lakás. De nincs az az isten, hogy fele pénzért eladjam!"

Folyamatosan nyomon követem az árakat és a mai napig nem láttam csökkenést. Az elemzések nem érdekelnek. A tények érdekelnek. Majd ha azt látom, hogy 30%-kal olcsóbban hirdetik a lakásokat, majd elhiszem, hogy létezik visszaesés az ingatlanpiacon!

2020. jún. 17. 07:47
 39/40 anonim ***** válasza:
26%

35-ös, 37-es vagyok :)

Részben egyetértek veled, de mivel az emberek többsége lakhatási céllal venne ingatlant, nem várhat örökké, pl. a fiatal házaspár ahol első gyerek úton van és most egy szoba konyhában laknak, nem várhat még 3 évet, mire a gyerekük oviba megy. Az előző válaszomban arra gondoltam, hogy mivel az élethelyzet változása motiválja a legtöbb esetben az ingatlanvételt, nem lehet fenntartani magasabb árat, ha egyszerűen nem viszik el annyiért. Persze ez most még nem látszik, és igazad van abban, hogy nem igazán látható még csökkenés, de előbb utóbb be fog gyűrűzni (a cégek megszorítanak, nem lesz habzsi dőzsi az embereknek, rosszabb hitelképesség, stb). Bármennyire lepontozhatják az ingatlanosok, 10-20%-os csökkenés igenis reális középtávon.

2020. jún. 17. 17:30
 40/40 anonim ***** válasza:
28%
39: Jól látod, ez lesz, persze még mindig megy a kötelező ingatlanos lepontozás, de már egyre gyengülő lelkesedéssel :)
2020. jún. 17. 23:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!