Milyen kompromisszumokat kötöttetek ingatlanvásárláskor?
Kérdező,
én apám is villanyszerelő, ez már elég volt, hogy az öcsém bele merjen vágni tavaly, én is bele mernék. Ha dolgozott benne és ki tud menni 1-2 hetente szakmai szemmel átnézni mindent, akkor nyugodtan belevághatsz. Kell eg jó építész és kész. De kinek mi. A költségeket meg nagyon alaposan körbe kell járni és rászámolni 10-12%-ot pluszban legalább a költségvetésre.
Ja, akkor tényleg nem lehet rá hagyatkozni.
Azért nem olyan értékű dolgokat kellene előnynek tekinteni, mint egy sütő, vagy éppen a gazos kert. Ezek elenyésző értékű dolgok és sokkal könnyebben orvosolhatók, mint egy penészedő fal vagy éppen rossz tájolás.
Tudom, hogy kell lakni valahol. De egy könnyűszerkezetes ház megvan mondjuk 6 hónap alatt mindennel együtt, nem másfél év, mint egy tégla. Ezt is meg lehet fontolni. Felújítani bent lakva elég nehézkes. Mondjuk egy fürdőszobád van és azt vissza kell bontani tégláig mondjuk... Most csináljuk a szüleimnél, rémálom ott lakva.
Eredeti elképzelésünk egy adott kerület volt, legalább 50+ nm2, téglalakás, 1-2. emelet.Jó állapotút akartunk, és lehetőleg minél hamarabbi költözéssel.
Aztán rájöttünk,hogy új téglalakást nem tudunk megvenni, a régebbiek lepusztultak.A panelprogramon átesett panelek viszont jók. Az 50 nm kicsi, nagyobb kellene.
Találtunk ilyet, de nem volt azonnal költözhető, sőt, decemberben egyeztünk meg és áprilisban költözhettünk.
Mivel a tulajdonos új lakást épített, részletekben szüksége volt a pénzre. Január végégig kifizettük a lakás 90%-át. Albérletet nem kértünk, abban egyeztünk meg,hogy amikor kész lesz a házuk azonnal költöznek, akár hamarabb is. Papírozás nélkül megbeszéltük azokat a bútordarabokat amiket ott tudnak hagyni a lakhatás fejében.
És vártunk..április közepén költöztek ki, otthagyták a megbeszélt bútorokat és szépen lerendeztünk mindent.
DE: nem tégla lett, 5 millióval többért vettük mint amennyit eredetilegg szerettünk volna rászánni, nem azonnali költözés és nem fullra felújított. Viszont ott, ahol szerettük volna, és szuper.
Elsosorban az ar-ertek arany volt a szempont.
Szerettunk volna felujitottat de azok dragabbak mert az amberek ezen keresnek penzt hogy felujitjak es haszonnal eladjak. Felujitandot is neztem de sok penzt kernek ertuk es sok veluk a munka. Ami megeri azt a keszpenzes vasarlok elviszik, felujitjak es kesobb haszonnal eladjak.
Talaltunk egyet nagyon jo aron ami vadonat uj. Igaz hogy kis haz de ennyi penzert felujitandot se konnyu talalni es erre nem kell kolteni.
Meg is vettuk. Igaz, kicsi a hely de egy ideig jo lesz es jobb igy mint alberletet fizetni.
Azt tanacsolom hogy az ar-ertek aranyt nezd es ne hagyd hogy egy jol kinezo furdo meggyozzon es azert megvedd dragan. Mindent at lehet alakitani, sot boviteni is lehet.
Szerintem nagyon egyedi, egyénenként változó ki-mi alapján mérlegel, mivel alapvetően más az emberek ízlése. Amit én sosem vennék meg, az másnak az álom ház lehet.
Nekünk minden igényünk teljesült. Illetve egy nem. Csendes környéket kerestünk, ehelyett a társasház, aminek a zöldre néző lakását vettük meg (maga a lakás csendes), nagyforgalmú főút mentén helyezkedik el. Ezt talán nem annyira súlyoztuk, amennyire mostmár súlyoznám. Fiatal párként tök oké volt, de pici gyerekkel idegőrlő állandóan szorítani a kezét, nehogy kilépjen egy autó elé. És ez minden egyes pillanatban igaz, bármikor, bárhova indulunk.
Szóval ilyen szempontból picit kompromisszum volt.
Egyébként nekünk elvárás volt, hogy jó ár-érték arányt kapjunk. A pénztárcánknak megfelelő, újszerű, korszerű, tégla, kevés felújítási igénnyel, legalább 2,5-3 szobával és amerikai konyhával, erkéllyel rendelkezzen, ami nem a hálóból nyílik. Apróbb módosítási igény, fürdő/konyha csereigény nem zavart volna, ha ehhez mérten elfogadható áron jutunk hozzá. Komplett fűtési rendszer cserére, újravezetékezésre, vagy teljes nagyfelújításra (nyílászárók, új burkolatok, szaniterek, beépített bútorok, stb.) nem lett volna affinitásunk.
Nagyon fontos azt is nézni (szerintem), hogy mit hogyan újítottak fel. Láttam már nagyon büszke házigazdát, aki a saját fürdőjét újította fel, de én elsírnám magam, ha mindennap ezt kellene néznem (távolról képeken félhomályban jól néz ki). Áron felül próbálhatja eladni a lakását, amikor én úgy is szétverném az egészet a második sírógörcs után. Vagyis ez nekem egyértelműen nem jó vétel.
En a nyugalmat, az olcso telket valasztottam a varosban lakassal szemben. (Házat szeretnék majd építeni).
A távfűtés hiánya, a közművesítés feladata és a 15 km-es távolság. Ezekkel állt szemben a város megfizethetetlensége és a "minden karnyújtásnyira".
24F megyeszékhely
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!