Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Felelősségre vonható az...

Felelősségre vonható az ügyvéd ebben az esetben?

Figyelt kérdés

Foglalóztunk egy házat, ami amúgy is rizikós volt,több okból. De úgy volt, sikerül az adásvétel. Na vegulis nem jött össze az eladó hibájából, így a foglaló visszajárna. De az eladó elkoltotte, meg ingatlanost fizetett belőle...

Amikor a szerződést kötöttük, mi mondtuk az ügyvédnek, hogy mi ügyvédi letétbe szeretnénk helyezni a pénzt, de ő azt mondta, ez nem szükséges,nyugodtan adjuk át az eladónak... Na most ez a nyugodtan, kissé megváltozott, ráadásul a borsos díját is feleslegesen fizettük... Hibázott? Mert szerintünk nyilván igen! De tudunk valamit tenni?(Az eladó biztos, hogy nem tudja visszaadni, sőt a fizujokon kB 20 évig még letiltas van.)

2020. máj. 15. 21:51
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
De a foglalót ilyen esetben ügyvédi letétbe lehetett volna helyezni, hogy az eladó ne tudjon hozzanyulni, ameddig az ingatlan nem lett tehermentesitve... Vh van a házon.
2020. máj. 18. 12:05
 12/24 anonim ***** válasza:
73%

De ez akkor sem az ügyvéd hibája. Neki nem kötelessége letétet elfogadni. Ha nem tetszik, választhattál volna másik ügyvédet. Nem vert át, megmondta, hogy NEM fogadja el. Márpedig azért nem, mert nagyon sok bank, végrehajtó, stb. ezt nem fogadja el egyáltalán, és akkor viszont az ügyvéd a hibás, ha úgy vett át pénzt, hogy nem lehetett volna.

Én is csak végső esetben veszek el letétet, foglalót biztos nem vennék letétbe. Annak az a lényege, hogy az eladónál legyen. És igen, nyilván kockázat, hogy nem tudja visszaadni, de ez a te rendes kockázatod, amit vállalsz az ügylettel.

2020. máj. 18. 12:18
 13/24 anonim ***** válasza:
94%

2: Ez szakmai dolog.

Ha én adok egy ügyvédnek 100-500 000 Ft-ot adásvételi szerződés elkészítésére, azt nem 3 oldal megfogalmazásáért adom (ami amúgy egy kész sablon, csak aktualizálni kell a jelen ügyletre és én is meg tudom írni 35 perc alatt), hanem azért, hogy olyan jogi biztosítékokat adjon (foglaljon bele a szerződésbe, és magyarázzon el nekem), ami engem anyagilag VÉD az ügyletben a kockázatoktól, lakásmaffiától, anyagi veszteségtől, stb.

Ebben az esetben az ügyvéd nem végezte el ezt a tartalmi feladatot, csak kitöltötte a jelen eladó és vevő adataival a szerződésmintáját, amit hetente 12-szer kitölt, a többire meg szrt.

2020. máj. 19. 00:28
 14/24 anonim ***** válasza:
69%

Az előző a 12-esre válasz, nem a 2-esre.

Még hozzáfűzöm, ha panaszt teszel az Ügyvédi Kamaránál, simán megállapítják az Ütv. megsértését, akár még fegyelmit is kaphat.

Ezt egyébként javaslom is, mi nagyon korrekt jogi állásfoglalást kaptunk a Kamarától az ügyvédi mulasztásról, szóval le a kalappal.

Ezek után a Mübséhez, Ügyvédi biztosítóhoz mehetsz a Kamarától kapott szakvéleménnyel, jó esetben fizetnek kártérítést neked.

2020. máj. 19. 00:32
 15/24 anonim ***** válasza:
80%

12: Ajánlom még a figyelmedbe az 1. választ itt:

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__ingatlan-vasarlas-ela..

2020. máj. 19. 01:21
 16/24 anonim ***** válasza:
58%
Ez butaság, de menjetek csak a Kamarához. Jól elhajtanak ezzel.
2020. máj. 19. 06:17
 17/24 anonim ***** válasza:
62%

"Még hozzáfűzöm, ha panaszt teszel az Ügyvédi Kamaránál, simán megállapítják az Ütv. megsértését, akár még fegyelmit is kaphat."

Ez hülyeség, az ügyvéd nem védhet meg attól, hogy az eladó elkölti a pénzét. Arra marad a polgári peres eljárás.

2020. máj. 19. 07:57
 18/24 A kérdező kommentje:
Ezaz, hogy pont azzal védett volna meg, ha a letétünket elveszi és nem azt mondja, hogy adjuk csak át nyugodtan az eladónak akinek 26M teher és végrehajtás van a fején...
2020. máj. 19. 08:58
 19/24 anonim ***** válasza:
79%
Oké, ahogy akarod. Megpróbálni jogod van.
2020. máj. 19. 09:15
 20/24 A kérdező kommentje:
Csak ez az, így tényleg nem tudom, érdemes - e... Gyermekeink vannak, ezért a hazert adtuk el a házunkat "a fejünk felől" , most pedig 2Millionk bánja és nekünk nagyon kell az a pénz.😭
2020. máj. 19. 09:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!