Örökölhetek-e ebben az esetben?
Sziasztok! A szüleim 4 éve elváltak, azóta Apa együtt él az új Párjával. Jelenleg albérletben, de tervek szerint hamarosan saját otthont vásárolnak. Mivel későn kerültek össze, nem született testvérem a kapcsolatból, és Apa Párjának saját gyermeke sincs. A viszonyunk teljesen rendben van, sosem jelentett problémát számunkra a helyzet.
A kérdés az, hogy ha nem házasodnak össze (egyelőre nem úgy tűnik, hogy tervben lenne) és vesznek egy ingatlant, örökölhetem-e majd én? A kérdés nem pénzéhségből fakad, egész egyszerűen szeretném felmérni a leendő gyerekeim lehetőségeit a jövőben.
" A kérdés nem pénzéhségből fakad"
Pedig nagyon úgy tűnik, hogy az miatt akarod tudni, sőt a mondat második részében be is vallod.
Egyébként a kérdés az, hogy hogyan vásárolják meg az ingatlant.
Ha csak a hölgy lesz feltüntetve tulajdonosnak akkor az ingatlanból nem örökölsz. Ha közösen szerepelnek a tulajdoni lapon akkor apukád utáni részt öröklöd, illetve ha vannak testvéreid akkor velük osztozol rajta.
Figyelembe kell venni az özvegy haszonélvezeti jogát ill. azt megelőzően azt, hogy hivatalosan összeházasodnak-e vagy nem, ill. igazolható élettársi kapcsolat lesz-e majd a sajnálatos történés után.
A magam részéről azt tanácsolom, ne éld be magad az örökös szerepébe. Apád meggondolásait persze nem ismerhetjük, az is lehet, hogy másképp kívánja feléd rendezni a dolgokat, csak ki ne tudódjék, hogy te már az ő halálára spekulálsz.
70%-ban a végrendelet dönt, ha van. A vagyon 30%-a öröklődik öröklési rend szerint ekkor.
A mindenkori öröklési rend a Ptk-ban olvasható, és addig még bőven változhat.
Én 24 éve szigorlatoztam belőle és azóta már kétszer változott jelentősen.
Fő kérdés, hogy közösen veszik-e az ingatlant, vagy csak az egyikük.
- Ha apád veszi egyedül, akkor örökölsz utána még akkor is, ha egy esetleges végrendeletben Téged kizárna. Kiskorú esetében ez mindenképpen fennáll. Ha nagykorú vagy (ezt gyanítom rólad), akkor nem tudom, hogy jár-e Neked a törvényes örökrész. Az örökség átadásában illetékes jegyző a végrendeletnek ezt a kizáró részét esetleg semmisnek nyilvánítaná és helyébe a törvényes öröklés sorrendje lépne.
- Ha egyedül a nő veszi az ingatlant, akkor tkp. te nem örökölsz semmit (hacsak be nem bizonyítod - de, hogyan bizonyítanád ezt? -, hogy apád pénze is benne van a vételben),
- Ha közösen veszik az ingatlant, akkor alighanem apádé a fél tulajdon. Ezt örökölnéd. Ismét nem tudom, hogy az élettárs élhet-e a haszonélvezet jogával a mai Ptk. szerint. Emellett is apád részét öröklöd (öröklitek, ha több örökös van, de anyád nem örököl sehogy sem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!