Örökölhetek ebben az esetben?
Édesanyám soha nem akarta elárulni hogy ki az apukám.
Egyedül nevelt fel.
Nemrégiben azonban egy temetésről hazaérve sokkot kapott és akkor elárulta hogy most halt meg apukám.
Tehát kiderült hogy ki a vérszerinti apukám.
Ő tudta hogy én a lánya vagyok, mégse keresett, nem fizetett tartást.
Végrendeletett hagyott, ami szerint mindenét a fia örökli.
Mikor én meglátogattam a féltestvéremet és közöltem vele hogy megtámadom a végrendeletet elajándékozta az egész vagyont (7 lakásról van szó - 150 millió ft).
Jogosult lehetnék igy valamire?
Nagyon rosszul állunk anyagilag, igy nagyon jól jönne akár csak a 20 százaléka is.
DE van értelme beperelnem?
Nincs kizárva.
Egy jogtudort keress fel, aki tud eligazodni ilyen ügyben.
Menjetek el először ingyenes jogi tanácsadásra, ami önkormányzatnál, vagy polgármesteri hivatalban van, és mondjatok el mindent, hogy legalább alapvetően képben legyetek.
Feltételezve az egyszerű esetet, neked a köteles rész az ami elvileg járna.
Mi a köteles rész. Ez a Ptk. szerint az örökhagyó legközelebbi rokonainak járó minimum részesedés, neked mint gyermekének járna, ha nincs más az ügyben.
A köteles rész intézménye a végrendelkezés túlzásainak ellensúlyozására szolgál és az örökhagyó vagyonának bizonyos százalékát jelenti.
Továbbá a Ptk. alapján kétféle jogcímen lehet örökölni, törvény vagy végintézkedés alapján. Itt a köteles rész az nem öröklésként jelenik meg, hanem egy benyújtható igény.
A köteles rész kötelmi jellegű, tehát a jogosultnak az igényt be kell nyújtania és nem jár automatikusan, mivel nem örökségnek számít.
Öröklésből kitagadás esetén a köteles rész igénye nem érvényesíthető. De! Viszont a kitagadásnak a végintézkedésben kell lennie és csak a törvény szerinti nagyon súlyos okok kifejezett megjelölésével lehetséges. Pl. az örökhagyó sérelmére elkövetett bűncselekmény, stb. De ezek súlyos dolgok és kitagadás esetén arról papír is kell legyen, határozott közléssel.
Vagyis ha csak írt egy végrendeletet, hogy minden vagyonát kire hagyja és nincs benne kitagadás, akkor a köteles rész érvényesíthető.
"7:77. § [Kitagadás]
Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli."
Tehát mégegyszer. Az örökhagyó megteheti, hogy vagyonát valakire hagyja, de ha nem szeretne köteles részt juttatni, annak szigorú szabályai vannak, és csak a törvényben meghatározott okokra hivatkozhat és annak a végintézkedésben benne is kell lennie.
Azt is kellene tudni, hogy van -e öröklési szerződés, mert az is kizárja a köteles részt.
---------------
"7:82. § [A kötelesrész mértéke]
(1) Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna."
Ez azt jelenti, hogy ha ketten volnátok egyébként örökösök, akkor neked a felének a harmada jár mint köteles rész.
"7:80. § [A kötelesrész alapja]
(1) * A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke..."
Összegezve: ha csak írt egy végrendeletet és nincs semmi más az esetben, akkor jár a köteles rész, de csak igény benyújtása esetén. És akkor forduljatok ügyvédhez, mert még akkor is pluszban lesztek, leszel.
"Mikor én meglátogattam a féltestvéremet és közöltem vele hogy megtámadom a végrendeletet elajándékozta az egész vagyont (7 lakásról van szó - 150 millió ft)."
Az öröklés ténye a lényeg és nem az, hogy utána mit csinált vele, hogy eladta vagy megette.
"7:84. § [Felelősség a kötelesrész kielégítéséért]
a) a kötelesrész kielégítéséért elsősorban a hagyatékban részesedő személyek felelnek;"
Tehát részesedett a hagyatékban. Megjegyzem illett volna egy testvérnek is juttatni valamit.
Viszont a végrendeletet azt nem tudod megtámadni, mert a köteles rész az nem öröklés, hanem egy külön benyújtás módján történik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!