Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A statikusnak van felelőssége?

A statikusnak van felelőssége?

Figyelt kérdés
Szeretnénk venni egy vegyes falazatú házat, Tatán. Tata a vizek városa, rendkívül sok forrással, tavakkal. A ház főfalai vályogból vannak. Éppen ezért mindenképp statikust hívunk, 2 repedés van a falon, de teljesen laikusként nem tudjuk ennek jelentőségét felmérni és félünk a vizesedéstől is. A kérdésem, hogy ha már kicsengetünk 100-150 ezret egy szakvéleményért, és nem beszél le a vételről, akkor vizesedés miatt nem fog ránk dőlni a ház? Amennyiben mégis, felelősségre vonható? Vagy ő csak megnézi, állít valamit, mi döntünk és onnantól a mi felelősségünk. Nem tudom a gyakorlatban milyen jelentőséggel bír a leírt szakvélemény?
2019. dec. 9. 09:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
94%
Ne csak szóban (alighanem jóval olcsóbb), hanem írásban adjon SZAKvéleményt.
2019. dec. 9. 10:15
 2/11 anonim ***** válasza:
94%
Lemaradt: Aláírva, pecsétjével legyen ellátva!
2019. dec. 9. 10:16
 3/11 A kérdező kommentje:
Igen, ahogy írtam, írásban kérjük, nem "olcsóért", ezért érdekel, hogy ennek mi a gyakorlati jelentősége?
2019. dec. 9. 10:25
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Ő a jelen állapotot vizsgálja, az alapján ad szakvéleményt, illetve ajánl valamit.

Egy vizesedés viszont rossz felújításnak is lehet a következménye.

2019. dec. 9. 10:41
 5/11 anonim ***** válasza:
91%
Két helyen is megrepedt vályogfalú házat ne vegyél.
2019. dec. 9. 11:12
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, de úgy gondolom, hogy nincsen kidobni való pénzetek ha vályogházat vennétek.

Nem lehet minden kinézett háthoz 150ezerért statikust hívni, mert hamar elfogy majd a pénzetek.

Viszont ha hívsz egy egy kőművest a környékről aki látott már ilyen falazatot közelről is, az -szinte- a kapuból is megmondja neked, hogy van-e baja a háznak.

2019. dec. 9. 14:51
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
A szakvélemény egy adott állapot adott pillanatát tükrözi. Ő nem fogja megmondani,hogy vedd vagy ne vedd.Ez a te döntésed. Az,hogy ~5 év múlva kidől egy fal azt neked senki nem fogja tudni megmondani(vagy azt,hogy nem dől ki)Az előttem szólónak egyébként igaza van. Egy öreg sokat látott kőműves szaki sokkal többet ér mint egy papírdarabért kifizetni egy ilyen vicckategóriás összeget...
2019. dec. 9. 17:12
 8/11 anonim ***** válasza:
96%

Köművesbe kevésbé bíznék, mert már 40 éve nem dolgoznak, javítanak vályogot, gőzük sincsen róla. hacsak nem azzal foglalkozik jelenleg.

Egy fontos: van e alapja és miből van; aztán van e vízszigetelés, és mikor készült a ház.

Van a feceb-on vályogos csoport. ha belépsz, és van valaki a környékeden, biztosan segít. ha teszel fel képeket, infót, szintén sokat tudnak segíteni.

A repedés sem mindegy hol és mekkora. van e koszorú stb.

2019. dec. 9. 18:43
 9/11 A kérdező kommentje:

Olvastam több helyen statikus/kőműves vitát, én a statikusban jobban bízok.

A repedések nekem nem tűnnek tragikusnak, de a vizesedéstől félek. A család semmit nem tud az alapról, csak 10 éve laknak benne. Vegyes a falazat egyébként, a válaszfalak téglából vannak.

A csoportot megnézem, köszönöm a tippet!

2019. dec. 9. 20:48
 10/11 anonim válasza:
Hűha,ha jót akarsz magadnak ezt a házat hanyagold..
2019. dec. 10. 10:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!