Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi a teendő ha az eladónk nem...

Mi a teendő ha az eladónk nem szándékozik átadni a kifizetett ingatlanunk kulcsát?

Figyelt kérdés
Ezzel ma idegeltek fel bennünket,tehát fogom hívni az ügyvédemet is,de érdekelne,a hasonló tapasztalatú vagy hozzáértő vélemény.Úgy néz ki a dolgunk,hogy a végösszegünk pár napon belül átutalásra kerül de az is késve a tervezett időpontól,így teljesen át kellett szerveznünk a költözést és tervezett felújítási munkákat.Pár napunk lenne,hogy átpakoljunk,de féléves kicsink miatt jó lenne átnézetni legalább a fűtésrendszert,nyugodtabbak lennénk,mivel a mostani otthonunk elkelt és szeretnénk a megbeszéltek szerint átadni,de így lehet,hogy nem fogunk beleférni az időbe.Szerződésünkben az áll,hogy birtokba adás a teljes vételár kifizetése után,és van egy legkésőbbi dátum.Nos szerződéskötéskor kellett egy dátumot is írni,hogy a kifizetés ne húzódjon el,de az eladónk ma mondta,hogy ha meg is kapja a pénzt,ő a szerződésben írt időpontig nem adja át a kulcsot és nem lesz birtokbaadás.Ha tud valaki hasznos tanácsot adni az esetünkkel kapcsolatban azt hálásan köszönjük.
2019. okt. 2. 19:16
1 2
 11/18 xswerdy ***** válasza:
100%

leírnád pontosan azt a mondatot a szerződésből? Mert elég zavaros, hogy most az utalás után x napon belül, vagy a konkrét dátumig kell átadnia a lakást.

Általában olyat szoktak írni, hogy az utolsó részlet kifizetése után, de legkorábban pl. okt. 15.-én. Ekkor világos, hogy okt. 15-re az eladó kiköltözik, és amint megkapja a pénzt, átadja a lakást.

2019. okt. 3. 09:03
 12/18 A kérdező kommentje:
"a felek a birtokbaadás tekintetében akként állapodnak meg,hogy arra a teljes vételár kifizetésekor kerül sor de legkésőbb október 15.-én,amennyiben az átutalás később történne,úgy a teljesítés napján"
2019. okt. 3. 11:27
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem min problémáztok ennyit, Okt 15-én ügyvéd előtt te utalsz ők meg átadják a kulcsokat és kész. Közösen állapodtatok meg az időpontban! Én sem költöznék ki hamarabb! Fűtés szerelőt meg jobb ha most keresel és megbeszélsz vele egy időpontot pl okt 16-ra, mert iyenkor sok munkájuk van. Ezen kívűl hívhatsz még egy kéményseprőt is 16-ra, mert nem árt ha ő is átnézi a kéményt.

Ha 15.-én ha nem kaptok kulcsot jöhet az ügyvéddel az új kiegészítés az adásvételibe, amit nevezhetünk kötbérnek vagy "albérletnek".

2019. okt. 3. 16:27
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az adásvételben rögzített kiköltözési időpont előtt már egy hónappal átutalták az utolsó részletet. Részükről feleslegesen, mert én az utolsó napig az ingatlanban maradtam. Ezzel semmilyen szabályszegés nem történt, valószínűleg a vevő csak reménykedett abban, hogy ha megkapom a teljes összeget, akkor el is húzok onnan.
2019. okt. 3. 16:31
 15/18 anonim ***** válasza:
68%

13: Szerintem rosszul fogalmaz és valójában azt problémázzák, hogy nincsenek tájékoztatva, mikor lesz a birtokbavétel. Ugyanis TFH ők ráérnek és otthon malmoznak, de akkor is kell tudni, mikor kezdődik a lakással kapcsolatos akár több hónapos intenzív munkájuk.

Hát még ha van állásuk, stb., nem mindegy, hogy hétfőtől vagy szerdától kell kivenni esetleg fizetés nélküli szabit, meg milyen dátumra szervezzék a szakikat, stb.

2019. okt. 3. 16:58
 16/18 anonim ***** válasza:
60%

Úgy tűnik, hogy itt nem az eladó a problémád fő oka,

hanem az ügyvéded !!

Sok ám manapság a saját szakmáját sem ismerő, megélhetési ügyvéd.

2019. okt. 4. 10:30
 17/18 anonim ***** válasza:

Hasznos tanács:

1. vesd össz az általatok eladott ingatlan szerződését, az általatok kötöttel. Amit vették, nem fogod birtokba venni okt. 15-e előtt. Addig nem is fizetném ki az ingatlant mondjuk. Miért utalnál pár napon belül ha több mint 90 nap van a birtokba adásig? Nyugalom, ha így szerződtetek, akkor nem sürgős semmi jelenleg.

2. Nektek mikor kell kiköltözni a jelenlegi lakásotokból? Ha okt. 15 előtt (mondjuk már megkötöttéket az adásvételit), akkor lehet albérletet keresni vagy szülőkhöz költözni és raktárt bérelni a cuccoknak. Hagytatok mozgásteret magatoknak a költözésre és nektek is csak október 15-e után kell kulcsot adni?

2023. júl. 10. 13:25
 18/18 anonim ***** válasza:
Én vissza tartanám az utolsó részletet az átadásig.
2023. júl. 10. 15:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!