Segítség! Valamit rosszul csinálok? Hol a hiba?
Sziasztok!
Pár szót írnék magunkról. 3 gyermek, 2 sulis, a kicsivel otthon vagyunk, ő másfél éves.
Nagyon nagyon soknak érzem a házimunkát, és kiváncsi lennék másnál is így működik-e vagy én vagyok béna.
Fél 7kor kelek, reggelit készítek, a 2 nagyot háromnegyed és egész között ébresztem. A kicsi is ekörül ébred. Megreggelizünk, elkészítenem a nagyokat a suliba (7 és 8,5 évesről van szó). Felügyelem a mosokodást, fogmosást, kirakom a ruhákat, táskaellenőrzés, ha valami nincs meg előkerítem. Ők fél 8 kor elmennek, apa viszi őket. ketten maradunk a kicsivel. Egyből leülök vele játszani a szőnyegre olyan fél órát aktívan. Utána elkezdem eltakarítani a reggeli maradékát, plussz az előző napi vacsiét is. (mi már este nem mosogatunk, csak berámolunk a hűtőbe, nem akarom ezzel húzni az időt este).
Simán lehetne felsöpörni minden étkezésnél, felmosni napi egyszer tuti. És ezzel párhuzamosan elkezdem készíteni az ebédet. Mindennap főzök, van leves és második. De forgásba csinálom, tehát egyik nap levest kell csak a másik nap meg másodikat. Az elrámolás, plusz ebédfőzés vagy sikerül vagy nem, általában megszakít a kicsi a munkába. Jutok amíg jutok, felötöztetem őt és magam is, általában 9 és fél 10 körül indulunk. Foglalkozásra, uszásra, játszóra stb. mindennapra jut valami. A mosás vagy betudom tenni vagy nem, ez attól függ hogy állunk idővel. Áltában 11 körül haza, akkor befejezem az ebédet ha még reggel nem sikerült, utána ebéd, fél 1 körül alvás. Papír falak, mosogatás, zörgős dolgokat nem lehet csinálni. Így csendes házimunka. vasalás, hajtogatás, stb. Fél óra-óra pihi nekem is kell ilyenkor mert nem bírom anélkül a délutánt. Felébred a kicsi olyan fél3-3. Uzsiztatás, majd aktív játék szintén együtt. 4 re megyünk a nagyokért a suliba. Ha nincs különóra, hazajövünk lecke átnézés, kicsi játék, vacsikészítés. Vacsizás, fürdetés, meseolvasás, altalás. Én a koránfekvés híve vagyok, 8 kor már agyban vannak, fél9-9 kor már alszanak.
Folyamatosan pörgök, rohanok. állandóan takarítok, de mégis állandoan kosz van. a másfél éves mindent rámol, pakol, szétszed, összemaszatol. Egyedül eszik, ez azzal jár, h tiszta morzsa minden. sokszor kiborul valami. rengeteg a mosatlan, sok idő a mosás berakás, kiszedés, párosítás, hatogatás, szelektálás. A főzés, előkészítése, romok eltakarítása szintén horror. Probálok mindennap valami kis dolgot kitakarítani, pl. mosdó, wc, hogy ne koszolodjon el nagyon a lakás, de valahogy sosincs rend, tisztaság.
Nálatok hogy működik? Hol a hiba?
Köszi, h végigolvastad.
A hiba szerintem az, hogy kicsit maximalista vagy, talán picit tisztaságmániás is.
Ha minden nap takarítasz, akkor egyszerűen nem lehet akkora kosz. Nem kell a gyereknek steril környezet. És ahogy írták előttem is: férjet és a nagyobb gyerekeket is simán be lehet vonni néhány feladatba. Egy 8,5 éves pl. már a vacsi után simán el tud mosogatni. Mindennap főzni is felesleges, szerintem elég lenne kétnaponta. És minek hétközben két fogás? A nagyok gondolom a suliban ebédelnek, valószínűleg a férjed is a munkában.
Szerintem fölösleges vacsorára két fogásos menüt feltálalni. Mi történik, ha néhanapján mondjuk egy melegszendvics a vacsora vagy rántotta, bundás kenyér, akármi.
Nem kötelező a kicsivel sem minden nap valamilyen foglalkozásra menni. Lehet otthon is tenni-venni vele, és közben pár dolgot meg is tud csinálni az ember. Vagy csak pihen. Mert azt is kell. Ha folyamatosan pörög valaki, persze, hogy nem bírja. Néha lassítani kell a saját és a család érdekében is.
Nekem is 3 gyerekem van, de már nagyok. Viszont voltak kicsik is. Soha nem rágtam magam ilyen dolgokon. Nem éltünk szemétdombon nyilván, de ha egy nap éppen nem volt kedvem valamihez, akkor max. felsöpörtem. Nagyobb takarítást csak hétvégén csináltam. Rengeteg időm volt a gyerekekre is, magamra is: olvastam, kötöttem nagyon sokat. Ahol kicsi gyerek van, ott igazi rend sosem lesz. Nem is lenne életszerű. Ha nagyobbak lesznek, akkor sem biztos, hogy jobb lesz.
Saját hibámból tanulva, azt tudom ajánlani, hogy időben kezd el trenírozni a gyerekeket, hogy segítsenek. Én ebben kicsit engedékeny voltam, saját gyerekkori rossz élményeim miatt ugyanis megfogadtam, hogy a gyerekeimre soha nem fogom rákényszeríteni a házimunkát. Annak idején mindig nekem kellett majdnem mindent csinálni: a hétvégi takarítás szigorúan az én reszortom volt már 12 évesen is, suliból hazafelé be kellett vásárolnom szinte minden nap, a húgomat mindig én hoztam el az oviból, sokszor reggel is nekem kellett bevinni. Hétvégén a takarítás előtt még nagybevásárolni menni anyuval, utána segíteni előkészíteni a kaját (krumpli- és zöldség pucolás, stb.), utána állhattam neki takarítani. Mikor terhes lettem, már akkor megfogadtam, hogy az én gyerekeimet nem fogom ilyen szinten terhelni. Az a baj, hogy átestem a ló másik oldalára, és én is kiengedtem egy kicsit, mert végre nem más mondta meg, hogy mikor mit csináljak. Meg kell találni az arany középutat. A két lányomnál még meg tudok próbálni valamit helyrehozni (mondjuk ők azért befoghatók konyhai munkákra, a nagyobbik pl. imád sütni), a fiamnál már nincs sok esély rá, de néha megcsillan egy kis remény, azért megcsinál néha pár dolgot (pl. hétvégén beteszi a mosnivalót és ki is tereget - már ha éppen otthon van).
A receptet köszi, azt kiprobálom. Sajnos nem túl nagy a fagyasztónk, ami van benne fagy. krumpli, halrúd, valami nudliféle, fagy. zöldségek, húsok. Ide készétel sajnos nem nagyon fér, de köszi a javaslatot, megfontolom.
Mi 2 napig esszük ugyanazt a kaját, 3. nap már én sem szívesen eszem ugyazt, pláne a gyerekek. Így főzök mindennap, de 2 napig esszük ugyanzt, van, h a nagyok vacsira kapják, amit mi ebédeltünk.
Levesből csak egyszerűeket főzök pl. krémlevesek, tojás, paradicsom, gyümölcs. Hétvégén tartalmasabbak húsleves, gulyás stb.
Én a panírozott dolgokat fagyasztam inkább, sajt vagy hús, azt könnyű és gyors kisütni bármivel.
Ami mégszokszor van, gyrosféle (nálunk husi, tortilla, zöldségek), rizs valami raguval, tészta, bolognai, carbonara, chilis bab, halrúd. Tepsis sültes, husos ételek, pörkölt és társai általában hétvégén, abból szokott maradni még hétfő ebédre és vacsira is.
Ha 2 napig ugyanazt eszitek, nem kell fozni naponta! Leves meg marad hetvegere.
A fozessel sok haziasszony naponta tobb mint egy irat veszit ha esz nelkul csinalja...
Apuka es a nagyobb gyerekek miben segitenek?
Pl. a este elmosogathatnanak.
De a szaraz ruhak leszedeset is vegezhetnek, gyerekek leszedik (10 perc), apuka hajtogat+pakol.
Mosas nem sok ido, hiszen a gep vegzi, nem Te.
Fozes: husi sutozacskoba, melle rizs. Fozelekek. Chilis bab. Ezek baromi gyorsab elojeszitheto kajak, es a lenyegi reszet a tuzhely vegzi.
Napi felmosas????? Mit csinaltok, a padlorol esztek, vagy oda vegzitek a dolgotokat?
Köszi a sok választ, probálok reagálni.
A főzésre példa. Hétfőre marad a vasárnapi pörköltből. így 2. van aznapra, de leves nincs. Csinálok egy tojásleves, ami tényleg 5 perc. (mondjuk nekem mindig akkor fut ki, amikor pont nem nézek oda :)). Hétfőn és kedden esszük a tojáslevest. ugye hétfőn megettük a pörit, tehát keddre van tojásleves, de már nincs 2. Akkor csinálok pl. tésztát zöldséges raguval. Ezt esszük kedden, és szerdám, de szerdára már nincs leves, így szerdán főzök pl. egy krémlevest. És így tovább, persze nem mindig jön ki ilyen pontosan de kb. így kell elképzelni. Én már 3. nap nem szívesen eszem meg ugyanazt a kaját, az tény, de 2 napig nincs bajom vele. Ha pl. vadas van, amiből jó nagy adagot főzök, akkor azt bizony 3 napig eszi az egész család, szóval ilyen is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!