Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Segítség! Valamit rosszul...

Segítség! Valamit rosszul csinálok? Hol a hiba?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Pár szót írnék magunkról. 3 gyermek, 2 sulis, a kicsivel otthon vagyunk, ő másfél éves.

Nagyon nagyon soknak érzem a házimunkát, és kiváncsi lennék másnál is így működik-e vagy én vagyok béna.

Fél 7kor kelek, reggelit készítek, a 2 nagyot háromnegyed és egész között ébresztem. A kicsi is ekörül ébred. Megreggelizünk, elkészítenem a nagyokat a suliba (7 és 8,5 évesről van szó). Felügyelem a mosokodást, fogmosást, kirakom a ruhákat, táskaellenőrzés, ha valami nincs meg előkerítem. Ők fél 8 kor elmennek, apa viszi őket. ketten maradunk a kicsivel. Egyből leülök vele játszani a szőnyegre olyan fél órát aktívan. Utána elkezdem eltakarítani a reggeli maradékát, plussz az előző napi vacsiét is. (mi már este nem mosogatunk, csak berámolunk a hűtőbe, nem akarom ezzel húzni az időt este).

Simán lehetne felsöpörni minden étkezésnél, felmosni napi egyszer tuti. És ezzel párhuzamosan elkezdem készíteni az ebédet. Mindennap főzök, van leves és második. De forgásba csinálom, tehát egyik nap levest kell csak a másik nap meg másodikat. Az elrámolás, plusz ebédfőzés vagy sikerül vagy nem, általában megszakít a kicsi a munkába. Jutok amíg jutok, felötöztetem őt és magam is, általában 9 és fél 10 körül indulunk. Foglalkozásra, uszásra, játszóra stb. mindennapra jut valami. A mosás vagy betudom tenni vagy nem, ez attól függ hogy állunk idővel. Áltában 11 körül haza, akkor befejezem az ebédet ha még reggel nem sikerült, utána ebéd, fél 1 körül alvás. Papír falak, mosogatás, zörgős dolgokat nem lehet csinálni. Így csendes házimunka. vasalás, hajtogatás, stb. Fél óra-óra pihi nekem is kell ilyenkor mert nem bírom anélkül a délutánt. Felébred a kicsi olyan fél3-3. Uzsiztatás, majd aktív játék szintén együtt. 4 re megyünk a nagyokért a suliba. Ha nincs különóra, hazajövünk lecke átnézés, kicsi játék, vacsikészítés. Vacsizás, fürdetés, meseolvasás, altalás. Én a koránfekvés híve vagyok, 8 kor már agyban vannak, fél9-9 kor már alszanak.

Folyamatosan pörgök, rohanok. állandóan takarítok, de mégis állandoan kosz van. a másfél éves mindent rámol, pakol, szétszed, összemaszatol. Egyedül eszik, ez azzal jár, h tiszta morzsa minden. sokszor kiborul valami. rengeteg a mosatlan, sok idő a mosás berakás, kiszedés, párosítás, hatogatás, szelektálás. A főzés, előkészítése, romok eltakarítása szintén horror. Probálok mindennap valami kis dolgot kitakarítani, pl. mosdó, wc, hogy ne koszolodjon el nagyon a lakás, de valahogy sosincs rend, tisztaság.

Nálatok hogy működik? Hol a hiba?

Köszi, h végigolvastad.

2017. márc. 22. 13:47
 61/112 A kérdező kommentje:

Sose csinálhoz még:

ruhák, mosás előtti szétválogatása, mosás berakás, mosogép elinditása

2017. márc. 22. 16:08
 62/112 anonim ***** válasza:
Ok, akkor minden meg van magyarázva, még a felboruló műanyag edény is. Tanulság: nincs hiba, ez ilyen. :-)
2017. márc. 22. 16:11
 63/112 anonim ***** válasza:
100%
Na az a baj, hogy sokat szöszölsz. Olyan munkafolyamatokat írsz le, ami kb két másodperc(na jó költõi túlzàs). De pl. a mosás. Mi benne a nehéz? Egyesével kiszeded a koszos ruhàt a szennyestartóból és vagy a mosógépbe rakod vagy nem, 5 màsodperc beleönteni a mosóport, majd kb ugyanennyi az öblítõt ês 5mp elindítani. Leírni hosszabb. Vagy a hūtõbe berakás. Ha sokféle kaja van kint és sokat tökölök is max 2 perc.
2017. márc. 22. 18:12
 64/112 anonim válasza:
100%
Ivólé stb.kiborul, Domestos nedves kendő,padlóról,asztalról,konyhapultról bárhonnan feltörlöd vele és kész. Nem kell az egész konyhát felmosni egy pohár kakaó miatt. Én egy héten 2X mosok fel,bőven elég. Hetente egyszer porszívóz a férjem és porttöröl hétvégente. Nem mosok naponta,nem vasalok egyáltalán(azt sem tudom hol a vasalóm),nem főzök minden nap,van,hogy rendelünk,elmegyünk megenni egy gyrost vagy bármit,illetve néhanapján beesik a bundáskenyér,rántotta,virsli,melegszendvics is. Mosogatás(nincs gépem) mikor ki ér rá,illetve ha nem együtt eszünk,hanem mondjuk a 8 éves vagy apa megeszik egy tányér ételt mert éhes,akkor szépen azt a tányért elmossa maga után. Így nem gyűlik össze egy órányi mosogatnivaló.
2017. márc. 22. 18:38
 65/112 anonim ***** válasza:
21%

Mennyi semmirekellő asszony! Hát, ezért van a sok válás.

Remélem, kérdező, nem őket tekinted követendő példának.

Még hogy fele házimunkát apunak kellene csinálni... Amikor apu későig dolgozik, hogy legyen pénz.

Ha anyu is ugyanígy ledolgozná a 8 óráját, akkor oké, tényleg illene apunak sokat segíteni, de így bőven elfogadható az alkalmi segítség, ahogy történik is. Mivel anyu nem dolgozik többet napi szinten, mint apu.

A nagyszülőket nem lehetne beszervezni? Hogy néha ők csinálják az ebédet? Vagy csak elhozni tőlük? Meg gyerekre vigyázni, hurcolászni?

2017. márc. 22. 19:37
 66/112 anonim ***** válasza:

Szinten 3 gyerek.a ket nagy elsos es negyedikes.a pici 1 eves.

Leirom a mai napom.

Fel 6 kor keltem,mig fott a kavem bedobtam az ebedet a sutobe(kolbit,mert ma rohangalos napom volt)a szokasos kavezos,netezos ebredesem utan keltettem a nagyokat 6:15 kor.a pici is felkelt,mig megetettem a nagyok megreggeliztek.

Eldobtam oket suliba,aztan a picit ujra etettem(ebredeskor meg tapszert kap).kozben apa is osszekapta magat.elmentunk butorboltba agyat nezni.11 kor ertunk haza.melegitettem a levest(tegnaprol maradt) megetettem a gyereket apaval felvaltva.

Lementem a nagy ele,osszekaptam a picit es indultunk a nevtanba.gyalog fel ora,ott a nagy elvan 1 orat a phiszomokussal,addig mi a picivel setaltunk.hazaestunk,etettem,mosogattam,beraktam egy adag mosast es indultunk a kozepsoert.boltba mentunk, kicsit setaltunk.5 kor ertunk haza.kiteregettem,uzsiztattam a picit.amig jatszott az etetoszekben atneztuk a lecket a nagyokkal.aztan a pici be a jarokaba,nagyok a szobajukba en pedig felmostam.jatszottunk egy kicsit kozosen majd ment a pici furdeni,utana a nagyok.en vacsoraztattam.elaludt a pici,utana mentem a nagyokkal vacsizni.elfekudtek,eloblitettem azt a par tanyert,poharat es elheveredtem a tv ele.

A nagyok egyedul keszitik a reggelit altalaban.miutan ettek elpakolnak maguk utan,a ruhaikat maguk hajtogatjak,rakjak el.agyukat minden reggel igazitjak,mindent oda raknak vissza ahonnan elvettek.

Szobajukat rendben tartjak.

Parom 3 muszakban,6+2 ben dolgozik.mikor itthon van altalabn csak idegesit 😂😂😂 plusz egy gyerekem van olyankor....na jo,nem.de en pl utalom ha o mosogat,vagy tereget mert nem ugy csinalja ahogy en.felmosni szokott,agyazni mert o kel kesobb,es inkabb szerelget,javitgat.mindig talalunk valamit amivel lekoti magat.plusz a picit leviszi setalni,vagy csak jatszik vele.ez is segitseg.

Nincs mosogatogepem,de nem is kell.soha nem szerettem.szaritogepem sincs,nem hianyzik.nem tart semeddig kiteregetni.

Fozes kozben egybol mosom el ami mar nem kell,eves utan sem tart sokaig elmosogatni amibol ettunk.

Mikor a kicsi befejezte az evest,nem veszem ki egybol,gyorsan osszesoprom a morzsakat az etetoszek korul,igy nem hordjuk szet.en ma reggel kavet burogattam,de nem rohantam egybol a felmosoert.felitattam papirtorlovel,aztan vizes szivaccsal feltoroltem.

Amugy en is ugy fozok mint te kerdezo.egyik nap leves,masik nap masodik.de en a levest reggel felrakom.mire indulunk suliba vegzek vele.igy aznap szabad a delelottom.elotte nap elokeszitem a zoldsegeket este,ha olyan a leves.

Nem erzem soknak.jo,estere elfarok,foleg az ilyen rohangalos napokon mint a mai.de igy este mar en is pihizhetek miutan a gyerekek elfekudtek.

De mivel parom 3 muszakozik,igy minden muszaknal mas a napunk.ilyenkor mikor delutanos delre kesz az ebed,hogy tudjon enni munka elott.ez a leghuzosabb 6 nap.mert amugy raerek delutan 2-3 ra fozni.olyankor meg aludni is szoktam a picivel.

Az a lenyeg,hogy mindig probaljatok oda visszatenni a dolgokat ahonnan elvettetek.a gyerekek pakoljanak el reggeli/vacsora utan.hajtogassak ok a ruhakat,rakjak el oket.

Holnap spec levest es masodikat is fozok.plusz delelott vedonohoz viszem a picit 1 evesre.igy csak gyorsat fozok.mar kint van a dralt hus,reggel osszedobom a spagettit,tesztat foz ki parom mig mi vedonozunk.utana fozok tarkonyos lencselevest.gyorsan megvan.aztan delutan mig a pici alszik konyhat tervezek takaritani,mert suli utanra jatszit igertem a nagyoknak.

2017. márc. 22. 21:25
 67/112 anonim válasza:
74%
Méghogy sok semmirekellő asszony 😂😂😂 Tudod párban vállaltuk a gyerekeket,és a gyereknevelés egy 24 órás felügyelet "munka" ha úgy tetszik. Azt úgy igazságosnak tartod,hogy apuka 8 óra munka után hazajön és terpeszkedik,merthogy ő pénzt keres? Anyuka meg sokszor virraszt éjszaka (betegség,fogzás,bármi), de keljen fel hajnalban,legyen tip-top a lakás,2 fogásos ebéd,persze anyuka is legyen tip-top,csinos és mosolygós nehogy apu meglépjen. Elárulom az anyák is emberek,szerintem pont,hogy az a férfi a semmirekellő aki nem tud társ lenni,aki a pénzkeresésnél letudja a családi életet.
2017. márc. 22. 21:37
 68/112 A kérdező kommentje:
A szennyes szétválogatása nekem sokáig tart. A gyerekruháknak külön szennyes és a mienknek is különszennyes. a gyerekruhákat amikor már telik a szennyestartó szétválogatom világos, sötét csoportra. zoknikat átnézem, mer hiába kértem már, még mindig előfordul összecsomozott zokni (amúgy még apánál is), télen a harisnyába, cicanadrágba sokszor belegubancolva. szóval lehet, h szöszölök de ez nekem nem 2 perc. utána a mosás elinditása tényleg keves idő.
2017. márc. 22. 21:38
 69/112 A kérdező kommentje:
nagyszülők sajnos vidéken, 120 km, 200 km. egyik, másik irányba.
2017. márc. 22. 21:39
 70/112 A kérdező kommentje:

Nekem a kaja bepakolása sem 2 perc. azt soha nem én csinálom, utálom a hűtőbe tuszkolni a dolgokat. Rendezgetni, mi hova fér, ez apának jobban megy. Kb. mint nyaralás előtt ő legozza be a böröndöket a kocsiba. :)

szóval én nem érzem magam cselédnek, tényleg sok a dolog.

szerencsére férjemnek jó állása van, jó fizetéssel, ehhez képest emberi időben jár haza. foglalkozik a gyerekkel, nem kényszerből, nem nyűg neki, tényleg szeret velük lenni. Nem azt mondom, h nem segíthetne többet, de fent részleteztem, h ő is csinálgatja a házimunkát. Alapjába véve nincs okom rá panaszkodni, nem érzem úgy, h ne segítene.

A gyerekeket tényleg jobban be kell fognom. a rendrakásba és a ruhahajtogatásba mindenképpen.

2017. márc. 22. 21:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!