Mitől zsizsikes a bab? Elég csak kiporszívózni őket?
Szerintem megfelelően, hűvös, száraz helyen tároltuk, a spájzban, papírzacskóban. Kb. nyártól ott volt, és mostanában vettük észre a röpködő zsizsikeket, rengeteg zsizsik. Mégis mitől lett zsizsikes?
Mindent átnéztünk, kiporszívóztuk, ahol volt. Kell még mást is tenni? Szükséges valami méreg is ellenük?
A zsizsik már nyáron benne volt,csak ez nem látszik szabad szemmel.Aztán ilyenkor kikelnek a bogarak.Azt tudod csinálni,hogy beteszed a sütőbe,szétterítve a tepsin és picit melegíted.Csak annyit,hogy elpusztuljanak az esetleg még benne lévő élő bogarak.Aztán már kitart tavaszig.
Ezt még eltárolás előtt érdemes megcsinálni máskor.
Vegyszert nem ajánlanék,mert azt is meg fogjátok enni majd a babbal együtt,és az nem annyira egészséges:)
Első válaszolónak igaza van, már a nyáron is benne volt, csak azóta elszaporodott.
Én a helyedben kidobnám az egészet.
Mi nyáron a babot kicsépeljük, átválogatjuk, és kisebb adagokba (kb. 1 kg) kizacskózzuk. A zacskókat betesszük a fagyasztóba pár napra. De van olyan is, hogy bent felejtem 1-2 hétig - semmi baja nem lesz. Mikor kiveszem, kiterítem, hogy jól megszáradjon, ezután vászonzsákba teszem és felakasztom a spájzban vagy a padláson. ( a fagyasztással elpusztulnak benne a bogarak, és nem tudnak szaporodni.)
Természetesen az igy tartósított bab már nem alkalmas a következő évi vetésre, viszont akár évekig is eláll, és fogyasztható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!