Mennyi egy évben a fűtés ára ha cserépkályhával fűtötök?
A tűzifa mázsája 2300-2400Ft,egy általad említett lakásba
egy szezonra min. 80 mázsa kell (min:~190000Ft)az 5 hónap fűtéssel számolva 38e Ft/hó +munka,koszolás,masszív környeztszennyezés,szabályozhatatlan hőelosztás...stb
Gazdaságos? lehet számolgatni...
Lehet, hogy nagyon hangulatos a cserépkályha, de azt a koszos fát semmi pénzért nem hoznám be és tárolnám a lakásban. Arról nem is beszélve, hogy a kályha is koszol (korom, hamu, füst).
Nálunk ezért a pincében van egy kazán. Fából most vettem 20 mázsa akácot, ez 24eFt volt. (Ezek szerint mifelénk olcsóbb a fa.)
Fával, gázzal vegyesen fűtünk. Inkább csak hétvégén, esetleg délutánonként gyújtok be.
Így kb. februárig tart ki a 20 mázsa.
Legnagyobb fűtőértéke az akácnak van. Kicsit kevesebb, de még elég jó a többi keményfa is. Tölgy, bükk, cser, stb.
Mi fűtöttünk fenyővel is (megmaradt deszkák, raklapok). Ez gyorsabban leég, ezért gyakrabban kell rakni. (A kazánnak, kéménynek semmi baja nem lett tőle.)
Nagyon fontos, hogy a fa száraz legyen, különben nem ég rendesen és nem ad elég hőt. Ez azt jelenti, hogy legalább fél, de inkább egy éve legalább legyen kivágva a fa.
Az egyik előző válaszoló által írt 80q reális mennyiség, az ára változó a vágott fa a legdrágább 2000ft-tol kezdődik ha körülnézel a hirdetések között eladó tűzifát keresve biztosan találsz olcsóbban is. Vagy a másik megoldás az ágfa, mi szinte minden évben vállalunk az erdészetnél tisztítást vagy tarvágás után ágfa gyűjtést igaz nagy munka de 100q fa mindent beleszámolva (üzemanyag, fűrészlánc,befizetés az erdészetnek,fuvar,stb.)nem kerül többe 50000ft-nál, de inkább kevesebb.
A cserépkályháról: két kályhával fűteni dupla munka, idő és koszolás én tudom már sok éve így fűtünk(de már készül a központi),viszont az egyik kollégámnál láttam egy nagyon jó megoldást van egy beépített cserépkályhájuk benne egy víztartály amire rá van kötve a központi fűtés.
A kályha befűt két helyiséget a többiben lapradiátorok vannak, gazdaságosabb és kényelmesebb megoldás mint két kályhával fűteni és a második cserépkályha ára majdnem kifussa a központi fűtés árát.
Üdv, z-dem
Itt 120nm ről volt szó nem 22-ről.
Nekem a Siesta /óra alatt 17C ról 23-ra
felfűti a nagyszobát és még vödör sem kell hozzá.. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!