Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogyan szoktassam rá magam,...

Hogyan szoktassam rá magam, hogy mindig rend legyen a lakásban?

Figyelt kérdés
Szeretem, ha rend van, de valahogy arra sose volt nagy igényem, hogy én magam rendet rakjak. Amíg a szüleimmel laktam, addig is mindig kupi volt a szobámban, 2-3 havonta egyszer rendet csináltam, de akkor tényleg szépen, akkor napokig semmit nem csináltam a szobámban, csak ne legyen megint kupi, de aztán valahogy elkezdtek megint szétpakolódni a cuccok. Most már külön élek, van egy 2 éves kisfiam, de most is ez a helyzet, na jó, nem 2-3 havonta, de kb. 1-2 hetente csinálok olyan igazán szép rendet, de másnap már szana szét van minden megint. Ma csoda szép rendet raktam, kitakarítottam, még a szekrényekben is mindent az élére állítottam, stb., de mit tegyek, hogy ez így is maradjon? Így tök jó, hogy rend van, de aztán másnap már mindig az szokott lenni, hogy ááá éppen eszem egy almát, aztán nincs kedvem felkelni, a csutkát leteszem a polcra, és ott is mard 2 napig, vagy kiszórom a kakaóport a konyhapultra, aztán az is ott marad. Hogyan szoktassam rá magam arra, hogy mindig mindent rögtön elpakoljak, feltakarítsak?
2009. aug. 9. 22:21
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
62%
Ne légy lusta azonnal mindet a helyére rakni,A rend nem lehet kedv kérdése,főleg ha már gyereked is van.Mit fog tőled tanulni.És a párod sem hiszem,hogy nagyon örül a rendetlegségnek.Egy kis odafigyelés és önuralom,akkor nem hagysz mindent szanaszét,és marad a rend.
2009. aug. 9. 22:38
 2/17 anonim ***** válasza:
51%

Szerintem az a baj, hogy te meg se látod ezeket a dolgokat. (Különben nem maradhatna 2 napig ott egy almacsutka. Amikor még biztosan "tudsz" róla, az az a pillanat amikor a kezedben van és lerakod. Na akkor kéne hogy észbekapj és elmenj a kukáig.

Azonkívül gyereked is van. Hogy tudsz vele egy koszos, rendetlen lakásban élni? És a párod, nem szaladt még ki a világból?

Tehát mindent azonnal csinálj meg. Semmit ne rakj le "valahová" hanem mindent csak a helyére.

2009. aug. 9. 22:39
 3/17 anonim ***** válasza:
84%
Gondolj mindig arra hogy bármikor jöhet egy váratlan vendég hozzátok és mekkora égés ha azt látja hogy a két napos almacsutkád ott ott penészedik a polcon?Azonkívül ha ezt tanulja meg a kisfiad is(mert mi mást tanulna,ha ezt látja?)akkor még több dolgod lesz a jövőben,mert még az ő almacsutkája is ott fog penészedni...Én úgy csinálom,hogy nagytakarítás után igyekszem mindig mindent visszatenni a helyére és a gyerekeimre is ez vonatkozik.Így egy ideig megmarad a rend,legalábbis tovább mint egy nap.
2009. aug. 9. 22:43
 4/17 anonim ***** válasza:
83%
Én pld. ugyanilyen voltam mint Te, de mióta megvan a babám, és itthon vagyok állandóan (előtte csak aludni jártunk haza), azóta azonnal elrakok, letörlök mindent, mindig tip-top a lakás. Ez annak (is) köszönhető, hogy állandóan felugrik hozzánk valaki, sokszor váratlanul is, és leégne a bőr a képemről, ha... :)) Egyébként még egyszer megjegyzem, előtte olyan voltam, mint Te. :)
2009. aug. 9. 23:01
 5/17 anonim ***** válasza:
81%

Figyelj oda jobban mindenre!

Nem lesz rendetlenség, ha igyekszel mindig megtartani a rendet, úgy a nagytakarítás is könnyebb.

Nekem 1 éves a kisfiam, és én is nehezen vettem rá magam a 2 naponkénti felmosásra, port törölni meg egyenesen utálok, még szerencse, hogy kevés a polc nálunk. Rendet viszont muszáj tartani, mert én úgy érzem jól magamat, és a fiamnak is példát mutatok vele.

A konyhában még főzés közben mosogass el mindent, amit tudsz, töröld le a pultot, a tűzhelyet, így mire kész a kaja, már csak az marad, amiben fő, és másnap csak a száraz edényeket kell elpakolni a szárítóról.

Ha csak kakaózni mész ki, és kiömlik, legyen mindig elöl egy nedves törlőszivacs (olyan lapka alakú), azzal gyorsan fel tudsz bármit törölni, és máris tiszta lesz a pult.

Ha meg leülsz pl. almázni, készíts oda egy szelet papírtörlőt/szalvétát, és ha nincs kedved azért felállni, hogy kidobd a csutkát, akkor tedd arra, és ha majd felállsz, ejtsd útba a szemetest. Így a polcot se kell a penészes csutka után törölgetni.

Nekem a lakás több pontján is vannak kis szemetesek, és az apróbb, nem büdösödő dolgokat ezekbe dobálom (letépett cérnaszálak, papírfecnik, stb.). 2-3 naponta, mikor ürítem a nagy konyhai szemetest, ezeket is beleöntögetem.

A gyerek után a játékokat este összepakolod egy nagy dobozba, ez gyorsan megvan, máris nem tűnik akkorának a kupi, felmosás meg gyorsan megvan.

2009. aug. 9. 23:02
 6/17 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat, főleg azoktól, akik nem szóltak be, mert nem arra voltam kíváncsi.

Nem azt írtam, hogy kosz meg retek van, csak inkább rumli. Oké, almacsutka, de elég ritkán fordul elő, hogy bent hagyom, ezt csak példának írtam. Inkább az a gyakori, hogy pl. este leülök a géphez, hozok egy pohár vizet, aztán utána mégegyet, és mégegyet, aztán már 3-4 pohár sorakozik az asztalon. Most csak egy van :) Vagy amikor a kajámat csinálom, akkor olyan éhes vagyok a végére, hogy képtelen vagyok rászánni magam, hogy azonnal letöröljem a konyhapultot meg ilyenek, aztán utána meg elfelejtem.

Tudom, hogy rendesebbnek kéne lennem, hiszen ez nem túl jó példa, meg engem is zavar, amikor pl. főzés előtt előbb el kell pakolni azt, amit korábban otthagytam, csak valahogy kimegy a fejemből a dolog... De az egészen kicsi dolgok is, pl. mindig elfelejtem a fogkrém kupakját visszacsavarni, meg ilyenek. Mindig úgy irigyeltem azokat, akiknél mindig rend van, már sokszor megfogadtam, hogy én is ilyen leszek, de valahogy mindig rumli lesz. Sokszor pl. az van, hogy indulunk valahová, öltözés, készülés, stb, aztán mire kész vagyunk, már sietni kell a buszhoz és minden elöl marad (ruhák, amiket mégsem vettem fel, fésű, szempilla spirál, stb), aztán amikor hazaérünk már fáradt vagyok mindent eltenni, ezért csak úgy tessék-lássék teszem el, és ebből lesz az igazi kupi. Mások hogy csinálják ezt? Vagy az a baj, hogy szétszórt vagyok?

2009. aug. 9. 23:21
 7/17 A kérdező kommentje:

Amúgy szoktam felmosni, porszívózni, szinte naponta, csak eddig úgy csináltam, hogy akkor a földről fölszedtem mindent, csak arra már nem fordítottam gondot, hogy el is tegyem a helyére.

Próbálok ezen változtatni, csak ahhoz kérnék tanácsot, hogy hogyan tegyem mindezt.

2009. aug. 9. 23:24
 8/17 anonim ***** válasza:
91%
kövezzetek meg,Én megértem a kérdezőt,nálam is előfordul ilyen,mégse esz meg a retek...
2009. aug. 9. 23:50
 9/17 anonim ***** válasza:
49%

23.02-es vagyok.

Úgy a legkönnyebb, ha mindig, mindent AZONNAL elpakolsz. Ha pl. iszol vmit a gépnél, akkor ok, hogy ott a poharad, de ha valamiért felállsz, vidd el a konyhába, fürdőbe, ha ott szoktál vizet tölteni magadnak, és akkor nem kell már visszamenni a pohárért. Csavard vissza a fogkrémes tubust rögtön, ahogy kinyomtad a fogkrémet. Nem tudom dolgozol-e már, hogy mennyire érsz rá, de ha még nem, akkor az se baj, ha ébredés után bedobálod a szanaszét hagyott dolgokat a mosogatóba, hogy legalább egy helyen legyen, és később elmosogatod, ha van időd rá.

Ha meg épp elmész otthonról, és kupit hagysz, hát istenem. Az üres lakás csak nem tesz neked szemrehányást. Viszont ha hazaérsz, igenis vedd rá magad a rendrakásra rögtön.

A szekrényben nem állnak élére állítva a ruhák, de viszonylag rendben, hogy megtaláljak mindent. 3-4 havonta rendbe rakom, de pár hét múlva ugyanaz a helyzet.

Én amúgy kicsit mániákus vagyok, nem szeretem ha valami elöl van, ezért is pakolok el mindent szem elől.

Anyukám meg aztán pont a másik véglet. Ő is ilyen almacsutkás típus, mint te. :) Mondjuk ő azt is vígan elnézi, hogy ha már ujjnyi vastagon áll a kosz a polcokon, meg ha harapni lehet a szőnyegen a szöszöket. Lehet hogy nálam ezért alakult ki a rendmánia, és odafigyelek mindenre.

2009. aug. 10. 00:00
 10/17 A kérdező kommentje:

Akkor lehet, hogy ez meg nálam volt a reakció anyukám rendmániájára :)

De most szentül megfogadtam, hogy nem hagyom szana szét a dolgaimat és jobban odafigyelek az ilyen dolgokra. Még egyenlőre itthon vagyok, szeptembertől már nem, de nem melózni megyek vissza, hanem megyek egyetemre - nappalira, szóval időm végülis lesz, pláne, hogy csak heti 3 nap lesz tanítás, feltett szándékom, hogy amikor pl. nem is kell délelőtt bemenni (ilyen is lesz), akkor több figyelmet szentelek a lakásnak, meg úgy amúgy is.

2009. aug. 10. 00:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!