Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Dagasztógéppel (robotgép a...

Dagasztógéppel (robotgép a habverő helyett spirál karral) szoktam kelt tésztákat csinálni. Néha a tészta "felmászik" a keverőszáron, be a robotgépbe. Mit lehet tenni ez ellen?

Figyelt kérdés
Hú ez a megfogalmazás egy horrorfilm témája is lehetne, de a válasz nekem fontos lenne.

márc. 11. 09:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
42%

Ha komolyan és többet dagadztasz, inkább vegyél olyan gépet amin egy dagasztókar van, az sosem csinál hasonlót, és minden állagot jól kidagaszt.

Ez a dupla spirál hajlamos, tészta állagtól függően erre. Ahogy a tészta feljúszik, úgy viszi a többit utána. Le kell mindig tolni, vagy az állagot beállítani egyfélére, ami nem biztos, hogy minden tésztához egyforma.

Ezért nem használom én sem, sem édesanyám anno. Én mindig kézzel csinálom, mert így szeretem

márc. 11. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
77%
Normális gépet venni, nekem pl. a karon van ilyen "mandzsetta", amitől nem mászik fel semmi.
márc. 11. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:

"a megfogalmazás egy horrorfilm témája is lehetne" XD


Más fordulatszámon és más (kevésbé ragadós állagú) tésztával dolgozz. Azt írod, hogy "néha": figyeld meg, mikor nem. Ennyi.

márc. 11. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

Kedves fórum társak


Miért szavazzátok le a válaszolókat?

Mind a 3 használható.

márc. 11. 11:43
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
#1 nekem a szétdícsért Bosch Mum5-öm is ezt csinálja! Simán felmegy a tészta, de ez a jobbik eset, a kedvencem az, amikor kicsapja a tésztát a tál szélére és üresen forog körbe... Nagyon ritkán használom ez miatt! Mindegy, hogy milyen mennyiség van benne, mindig utána kell dolgoznom
márc. 11. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
51%

[link]

A képek között egyiken nyitott állapotban benne van a dagasztókar, és jól látszik az a pici tányér amitől nem mászik ki a tészta.

márc. 11. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
Figyelem, ott állok mellette, leállítom, felbiccentem, egy habkártyával visszatuszkolom az edénybe a tésztát, és újraindítom.
márc. 11. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Nekem egy kitchen aid van, nem mondanám gagyi gépnek. A dagasztókar teteje annak is ilyen "tányéros", mégis felmegy rá a tészta

Mikor elkezdi feltekerni, akkor visszaszedem, meg néha megállítom és kicsit eligazgatom benne

márc. 11. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
Valami evőeszközzel vagy tárggyal - óvatosan, hogy ne kapja el azt sem - le lehet nyomkodni dagasztás közben is a tésztát
márc. 16. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Az a tányér, ami megakadályozza a felmászást igazából már csak a végső védelem arra az esetre, ha nem sikerült jól a tészta. Mert a felmászást lényegében az se akadályoza meg, csak azt, hogy bemásszon a tészta a gépbe. Valószínűleg a folyadék mennyisége a kulcs, mert a nagyon száraz a tészta akkor se tud felmászni és ha nagyon vizes, akkor se. Nem kell ragaszkodni az eredeti recepthez, lehet kicsit kísérletezni is. Ezek a multifunkciós robotgépek amúgy is csak kényszermegoldásként alkalmasak kelttésztához. Az igazi dagasztógépek drágák. Bár egy nagyobb Kitchenaid árán már lehet venni rendes dagasztógépet is, csak az semmi másra nem jó, csak dagasztásra és súlya is van rendesen. A bolygóműves általában a spirál köré tekeri a szárzabb tésztát és azt csapkodja körbe-körbe a tálban, miközben idővel szétveri az egész gép mechanikáját, vagy ha lágy a tészta, akkor meg a tál alján kevergeti, de nem dagasztja. Azért van pár jó videó a youtube-on, amiben megmutatják, hogy hpgyan lehet a bolygóművessel (planetary mixer) is jó kelttésztát csinálni, csak kicsit macerásabb és több utómunkálatot igényel. Többször kell rövidebb ideig bekapcsolni a gépet, köben letakarva pihentetni a tésztát és akkor teljesen jó lesz. Amúgy is ha elolvassátok a kezelési utasítást kiderül, hogy kelttésztánál (főleg nyagyobb mennyiségnél) nem javasolja a gyártó a pár percnél tovább tartó használatot. A gépnek és a tésztának is jót tesz a pihenés.
márc. 20. 07:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!