Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Elektromos vagy gáz főzőlap?

Elektromos vagy gáz főzőlap?

Figyelt kérdés

Nemsokára eljutunk arra a pontra, hogy kiválasszuk az új konyhába kerülő tűzhelyet.

Na de milyen legyen? Az elektromos tényleg nagyon sokat fogyaszt?

A gázhoz ki kell fúrni a falat, máshogy nem engedélyezik...

Egyéb tapasztalatok is érdekelnének a témában.

2010. nov. 7. 08:14
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat! Várok további tapasztalatokat!

Szüleimnél gáz volt, most rezsóval főzök, de itt kezdtem igazán a főzést, úgyhogy a megszokással talán nem lesz gond.

Építkezünk, a villanyszerelés már kész, rengeteg biztosíték van (jobban nem értek hozzá). Vezetékelve van a kiállás, ha villany mellett döntünk.

Leginkább a villanyszámla miatt töröm az agyam...

2010. nov. 10. 08:21
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Nekem mind2 van!A kinti nyári konyhában gáztűzhely (mora)

, ben a konyhában Bosch kerámialapos tűzhely!

Leírom melyikbe mit szeretek!

A gáztűzhelyet útálom takarítani4Macera !

A villanyosat egyszerű, viszont sokkal kényesebb!És nem szeretm a kerámiába hogy ha kifut valami, rögtön le a lábast, letörölni a szennyeződést, mert azonnal füstöl, rögtön ráég minden!!A lábas alját is alaposan letörölni mielőtt visszateszed,különben ismét szennyeződés kerül a lapra, és ég tovább!

Előnye , hogy spórolni lehet vele!Nagy fokozaton kezded a főzést, és pl forr a víz beleteszed a tésztát, és lekapcsolod!A lap hője megfőzi a tésztát!Ezt a gázzal nem csinálhatod meg!A sűtő is lányeges!Nekem 8 perc egy piskóta légkeveréssel!Egyenletesen süt, rövid idő alatt!A gázzal csak bajlódtam!

Összegezve jobb a kerámialapos, csak sokkal kényesebb!Könnyek karcolódik, és rövidebb az élettartama!Míg egy gáztűzhelyet akár 15 évig is használsz, egy kerámialaposat 5-6!

2010. nov. 12. 18:59
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én a kerámialaposat ajánlanám. Ezek az újabbak már annyira energiatakarékosak, hogy szinte észre sem lehet venni szembetűnően a villanyszámlán, ellentétben éa régi villanysütővel. Nekem ez is és az is volt. ezt nem igen érzem meg, valamivel csökkent is az áram számla.

annyira nem kényes mint előttem írták. NEm kell rögtön hisztit kapni, ha valami kifut rá, vagy sütésnél az olaj fröccsen. Megfőzöl,sütöl rajta kihűl. Van hozzá egy direkt ilyen célra kaparó. Ez arra van, hogy az odaégett szennyeződéseket utána lekaparod. Én a dm-es kerámitisztítót használom nagyon jó. Utána ebbúl rakok rá, szivaccsal (nem a dörzsis felével)áttörlöm, és egy szilvivál szárazra törlöm. Max 5 perc, semmi extra. Nem kell megilyedni, arra viszont tényleg figyelni kell, hogy a lábasnak sima alja legyen, ne karcolja és olyan ne legyen aminek odaégett az alja zsír olaj stb.

2010. nov. 12. 20:44
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó vagyok. Nálunk a kerámia lapnál amikor a szervizes kötötte be azt mondta, annyi a feltétele, hogy a 3X16 Amper meglegyen a villanynál. tehát 3 fázis kell.

Az már elbírja. gondolom, mivel most építkeztetek, a teljesítményetek ekkora vagy lehet ennél nagyobb is.

2010. nov. 12. 20:59
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom az utolsó hogy főz akkor amikor kifut valami!Nekem 2 napja a bableves futott ki, és rögtön elkezdett ráégni, és persze füstölni a lapon!Így azonnal tisztítottam!
2010. nov. 13. 14:00
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

"Előnye , hogy spórolni lehet vele!Nagy fokozaton kezded a főzést, és pl forr a víz beleteszed a tésztát, és lekapcsolod!A lap hője megfőzi a tésztát!Ezt a gázzal nem csinálhatod meg!"

Ezzel azért lehetne vitatkozni.

Legjobb fizikai ismereteim szerint a tészta megfőzéséhez ugyanakkora hőenergia szükséges akkor is ha árammal közlöd és akkor is ha gázzal.

Villanynál ami a lapban maradt meleg lekapcsolás után, az sem a semmiből keletkezik, nem ajándékba kapod és így nem tudsz "spórolni" vele. Azt is be kellett fektetni a kezdeti intenzívebb hőközléssel, amit gáznál nem kell. (Vagy legalábbis csak jóval kisebb mértékben.) Így én inkább úgy fogalmaznék, hogy a gázt gyorsabbal lehet szabályozni, az elektromos pedig lomhább.

És mivel mint említettem a lényeg, hogy ugyanakkora hőt kell közölni, erősen kétlem, hogy ugyanakkora energiát árammal olcsóbb lenne előállítani, mint gázzal.

Egy költői kérdés ez alapján: vajon mért fűtenek sokan gázzal és nem elektromos árammal?

Gondolj bele! Az elektromos áramot többek között gázból állítják elő. Ha csak ugyanannyiba kerülne a kettő, az azt jelentené, hogy ingyen építenének erőműveket, ingyen lennének a közben használt gépek, ingyen létesítenének távvezetékeket és az ezeket üzemeltető emberek is ingyen dolgoznának.

Szumma szummarum: A villamos energia mindig is drágább lesz a gázenergiánál.

2010. nov. 14. 17:18
 17/18 anonim ***** válasza:
90%

Nálunk! Nálunk,tisztelt utolsó !

Isten őrizzen,hogy politikai húrokat pengessek ezen oldalakon....!

Nem "gyarmati" országok,mint pl.Svédország--gáz is itt-ott van csak,az áram ára viszont....

2010. nov. 14. 20:28
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
20.59-es. Nem jól mondta a szervizes. Nem feltétele a tüzhelynek a három fázis. megy 1 fázisról is csak megfelelő méretü vezetékeszést kell alkalmazni az elosztószekrénytől a tüzhelyig. /6-os vezeték megfelelő/ és elég neki a l6 amper. hiába teszel be nagyobb biztositékot ha a villanyóránál "csak" 16 amperos biztositék van. Nincs mindehol 3 fázis bevezetve és ha be is van nem igen 3-16 amper mert összeségben csak 32 amper jár maximum egy lakásba. Ezen felüli amperok külön "fizetősek"
2010. nov. 17. 09:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!