Elektromos vagy gáz főzőlap?
Nemsokára eljutunk arra a pontra, hogy kiválasszuk az új konyhába kerülő tűzhelyet.
Na de milyen legyen? Az elektromos tényleg nagyon sokat fogyaszt?
A gázhoz ki kell fúrni a falat, máshogy nem engedélyezik...
Egyéb tapasztalatok is érdekelnének a témában.
Nekünk elektromos kerámia főzőlapunk van. Előtte még a régi vaslapos volt. 5 éve lakunk külön. Otthon gáz volt. Én először majd meg őrültem, hogy villany van. DE már nincs az a pénz, amiért újra gázt hasznélnék. szerintem sokkal jobb mint a gáz. fogyasztása változó, az újaknak már enerigatakarékos fogy. van, kb. 1300 Wos. A legnagyobb 2200. Olya mintha vasalnál.
Arról nem is beszélve, hogy a gáz tönkreteszi az edények alját, nekem olyan 5 éves edényem alja, mintha tegnap vettem volna. A gáz sikálod rndesen, ugye a gázrózsákat, a "keretet" rajta éppen eleget, de soha nem lesz szép. A kerámai lapont kb. 5 perc alatt letakarítod, és semmilyen erőfeszítésbe nem kerül.
Én a villanyt tudom javasolni.
nekem gáz van, kicsit már bánom, de a hálózat nem bírta volna el a villanyt.
szerintem is jobb a kerámia, könnyebb takarítani, szebb is.
szóval ha minden lehetőség adott, akkor javaslom, h villanyt vegyetek.
Egy szellőző sosem árt,szerintem ez ne akadályozzon.
Nekünk gáz van a villanyt meg kell szokni, bemelegszik, lehűl, ha csak rövid ideig kapcsolod be(pl.melegítesz )elpazarolsz egy csomó energiát.
Az indukciós lenne a legjobb megoldás, de az már egy másik árkategória.
Későn melegszenek a régi tűzhelyek, a kerámia már nem. Amúgy meg mindig nagy fokon kell elindítani, utána csökkenteni Így takarítasz meg energiát. Maradékhő kijelzés már létezik.
Kerámia egyértelműen, sokkaljobb és szebb is. Az első két válaszolóval egyet is értek.
Indukciós az jó, de nagyon drága. Felesleges is megvenni. Ha kitapasztalod használatilag, tudod mikor kell elzárni, a maradékhővel is be tudod az étel főzését fejezni, utolsó rúgásokat pl. a levesen, pörkölt, főzelék stb.
Nem is tudtam, hogy már egy gáztűzhelycseréhez is külön engedély kell.
Ha a szellőzőt pedig homlokzaton vezeted ki, akkor gondolom még építési engedélyt is kell kérni. Röhej, hogy egy pár tízezer Ft-os gáztűzhelyre többet kerül az engedélyeztetés, mint amennyit ér és olyan tortúrán kell végigmenni, mint egy komplett ház építésekor.
(Mi gázkazánt cseréltünk mostanában, úgyhogy tapasztalatból tudom mivel jár ez. Nem kis összeget költöttünk, gáztervre, engedélyeztetésre, a gázszolgáltató engedélyére, az önkormányzat építési engedélyére (mert egy 10cm átmérőjű lyukat kellett fúrni az egyik falon, ezt is külön terveztetni kellett) és a kéményseprő vállalat engedélyére. Minden egyes engedély pedig minimum egy hónap átfutású volt, mire megadták. Borzasztó.)
Visszatérve a kérdésre, a villany praktikusabb és szebb, de többe kerül az üzemeltetése. Hogy neked melyik szempont fontosabb hosszú távon, azt neked kell eldöntened.
13:24!
Nekünk kb. 20 éve van mikrónk, de csak nagyon ritkán használom. Leginkább csak a konzerves macskakaját melegítem benne, amit előzőleg már felbontottam és ezért a hűtőben volt.
Úgyhogy eltérőek a szokásaink. :)
Nekem régen gáz volt, most elektromos van már kb. egy éve. Semmi pénzért nem adnám :)
Az elektromos annyival jobb, hogy
- könnyebb tisztán tartani. Két spriccelés és törlés és olyan ,mintha új lenne. A gázosnál mire leszeded az edénytartó vasalkatrészeket, végigpucolgatod stb. az egy fél nap...
- Nem teszi tönkre az edények alját, minden edényem olyan, mintha új lenne.
- Nekem egyszerűbb főzni rajta, jobban eltalálom a hőfokot stb.
- A villanyszámlánkban látványos növekedés nem volt, ezek az újak már nem fogyasztanak olyan durván sokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!