Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Szavo spray vs. hypo - ÁTVERÉS...

Szavo spray vs. hypo - ÁTVERÉS! Olcsóbb házi megoldás penész ellen?

Figyelt kérdés

Én egyedülálló agglegény vagyok, viszont nem végzek takarítói munkát, ezért a vegyszereket sem ismerem annyira. Viszont pont emiatt a saját tudatlanságomból eredően nem akarok mindenféle drága tisztítószert venni, amit adott esetben egy olcsóbb pótlékkal és hasonlóan jó hatásfokkal lehet alkalmazni takarítás céljából.

Pl. én csak nemrég jöttem rá, hogy vízkőoldásra nem kell márkás, egészségre káros vegyszer. Elég az ecet, de mégjobb a forró vízben feloldott tömény citromsav (mert annak még szúrós szaga sincs - én manapság ezt használom még a ízforralónál is). Mosógépbe meg nem Calgon meg hasonlóan márkás, és drága "vízlágyító" szarokat veszek (amik után még lerakódás is képződik), hanem csak egyszerű trisót. Ami amellett hogy nem marad utána semmilyen maradék lerakódás vagy üledék a mosószer adagolóban, nagyszerűen tisztán tartja a mosógépet is és a márkás vízlágyítókhoz képest fillérekbe kerül.

Nemrég jöttem rá pl. arra is, hogy ez a Szavo penészoldó is mekkora egy átverés! Hiszen egyszerű nátrium-hipoklorit (azaz 100 ft-os hipó) színes, permetezős palackba töltve.

Én hülye azt hittem, hogy valóban valamilyen biológiai fungicid szer amelyeket az élősködő gomba vagy azok spóráinak megölésére alkalmaznak.

Mert az én szemem előtt azok a penészgombák voltak, amik nem csak felületeken szaporodnak, hanem az élőlényeket (pl. növény, állat, ember) is megtámadják.

De hogy ennyire egyszerű lenne, hogy fogom a hypo-s flakont, beletöltöm egy permetezős flakonba és azt használjam a drága Szavo helyett... Csak azt nem tudom, hogy a hypo és a Szavo nátrium-hipoklorit koncentrációja között mi a különbség? Azaz mennyivel sűrűbb a sima hypo a Szavónál és mennyire kell azt felhígítani, hogy olyan legyen mint a Szavo penészgomba irtás céljából?

okt. 23. 19:27
 1/4 anonim ***** válasza:
80%
95% aktív klór. Erre való a biztonsági adatlap, ott megvan sokminden.
okt. 23. 19:45
 2/4 anonim ***** válasza:
67%
A hőhidat kell megszünteti, vagy a falnak az ázását, és megszűnik a penész.
okt. 23. 21:49
 3/4 anonim ***** válasza:
42%
Mondjuk a trisó rohadtul nem alternatíva a vízlágyításra, ugyanis egészen már a funkciója, de nem baj. Trisóval az életben nem fogsz megakadályozni vízkövesedést.
okt. 25. 08:30
 4/4 A kérdező kommentje:

# 3

"Mondjuk a trisó rohadtul nem alternatíva a vízlágyításra, ugyanis egészen már a funkciója, de nem baj. Trisóval az életben nem fogsz megakadályozni vízkövesedést."

Tisztelt 3-as. Milyen tapasztalatok alapján állítod ezt az általad megfogalmazott "tényt"?

Csak azért kérdezem, mert én évek óta trisót használok és SOKKALTA jobb tapasztalataim vannak idáig ezzel kapcsolatban, mint a drága, márkás vízlágyító termékekkel. (Egyébként én is alapos utánajárás után döntöttem a trisónal annó, nem hasraütésből találtam ki.)

Egyébként azzal is tisztában vagyok hogy ennek ellenére is képződhet vízkő a mosógépen belül. Nos erre is van módszerem. Pontosabban a citromsav. Egy nagyjából átlagos mosáshoz szükséges mosópor mennyiségének megfelelő citromsav töltése a mosópor rekeszbe, majd a mosógép beindítása kb. 60 °C körüli hőmérsékletű programra, üresen. Régebben 90 °C-os programot használtam, de a mosógépszerelő tanácsára a 60-nál maradtam, mert az is bőségesen elegendő a vízkőoldásra, plusz nem károsodnak a vízelvezető, műanyag csövek sem. Egyébként a citromsavas megoldásnak is utánaolvastam előtte. Amellett hogy költséghatékonyabb, környezetbarátabb megoldás is. Vízkőoldásra is ezt használom otthon, mivel teljesen környezetbarát, emberkímélő - azaz nem tartalmaz az egészségre káros hatóanyagot, ami pl. belélegezve megárthat - és abszolút szagtalan, még az ecetnél is jobb.

Csak egy jó gumikesztyű kell hozzá, se maszk, se védőszemüveg, mint mondjuk a sósavnál.

okt. 25. 12:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!