Hogy motiváljátok magatokat a házimunkára hétköznap esténként?
Mikor itthonról dolgoztam akkor gyönyörű rend és tisztaság volt itthon. Ennek viszont vége, és borzasztóan néz ki minden. Csak a kötelező minimumot csinálom meg.
Hazaérek este 6 - fél7 körül (ha nincs túlóra vagy közlekedési fennakadás), bevásárolok vagy főzök valami gyorsat, vacsorázok, igyekszem valamicskét mozogni ha tudok, tisztálkodok stb, és máris este 9-10 van mire ezekkel megvagyok. Őszintén szólva nem bírom magam rávenni hogy még nekiálljak komoly takarításnak, inkább választom hogy legyen napi 1-2 óra szabadidőm. :(
Próbáltam könnyíteni a dolgom, pl vettünk robotporszívót… de ahhoz fel kell pakolnom a földről a dolgokat, amire ritkán van időm így sokszor koszos a padló. Nem főzök bonyolult kajákat, de az előkészítéssel, mosogatással együtt egy óra így is rámegy. Mosogatógép nincs, nem is férne el. Szóval már nem igazán tudom hova redukálni a feladatokat… muszáj lenne rávennem magam.
Hogy motiváljátok magatok, hogy a napi 1-2 óra szabadidőtöket takarítással töltsétek? Mi ad ehhez energiát, lendületet? Bármi tipp? :/
28
Olvasd el ujra az osszes valaszt es irj kinegy papirra belole mindent ami szerinted nem megoldhato. Na azok a megoldasok. Csak rugalmasnak kell lenjed es uj szokasokst bevezetni.
- vondd be a párod a házimunkába (hisz ez lenne az alap, ő is ott él)
- csináld az apróságokat hetköznap (mosogatas, fozes, kisebb bevasarlas), a nagyobbakat meg amik ritkabbak azt hetvegen (kaspok)
- fozz egyszerre 3 napra. Így 3 nap alatt egyszer kell nagyobbat mosogatni amugy 2-2 tanyert meg villat
- fozes kozben mar kezdj el mosogatni, pl amig parolodik a hus addig a vagodeszkat
- osszatok be ki foz es ki mosogat a vegen es igy feleannyi ido
- ne vard el hogy a furdoszoba minden nap csillogjon. Hetvegen ki lehet takaritani rendesen es ha nagyon zavar, egyszer szerda kornyeken letorolni a feluleteket kb 3 perc alatt
- osszessegeben ne varj ugyanolyan rendet mint ami home office alatt volt
- mindenki pakoljon el maga utan szoval nem kell majd semmit a foldrol felvenni
- a nagyobb feladatok meg mindenki masnal is allnak. Majd megcsinalod egy olyan hetvegen amikor epp ahhoz van kedved. Mindig lesznek olyan feladatok amiket nem fogsz tudni egy heten belul megcsinalni.
De a mindennapi aprosagokat igwn. Pont ez a lenyege hogy minden nap csinalod es minden nap csak egy kicsit.
Egyedul lakom es duplan fozok mert anyukamnak is en viszem az eteleket. Minden nap 8-17 irodaban vagyok. Plusz aubutazas. Este 10 korul alszom. Heti 2x edzek, heti 1x jarok kozosswgi csoportba. Es megis el van mosogatva, hetente eleg takaritani. Konyhat szoktam felmosni minden nagyobb fozes utan. De nem is fozok minden nap, bele ir orulnek.
De mint írtam, korábban rend volt, viszont nem tudtam megtartani, a fent írt probléma miatt. :/
El kell pakolni a csepegtetőről, mosogatni (3 edénynél jóval többet, mert reggelizünk és vacsorázunk is), kipucolni a mosogatót, letörölni mindent. Az este nem megy rá, de ha 10-kor tudnék nekiállni, akkor utána már nem marad időm rá hogy egy(!) darab sorozatepizódot megnézzek pl, hogy ennyi nyomorult szabadidőm hadd legyen már egy nap, mert 11-kor meg már aludnom kell. Egyszerűen nem bírom hogy még egyetlen egy óra kikapcsolódás se jusson. Pedig valahogy muszáj lenne, de ezt nem bírnám csinálni hosszú távon. Lehet hogy én vagyok túl gyenge.
Bla. Bla bla.
Szerinted mindenki más hogy oldja meg? Ilyen szar a felnőtt dolgozó élet ez van.
Ne akifogásokat keresd. Döntsd el hogy sorozatozni akarsz vagy rendet.
Az meg szerintem tiszta luxus hogy napi egy sorozatrészt megnézzen valaki hétköznap.
Én például főzés közben nézem. Amikor sokat fozok 2 reszt is.
De megint felsoroltunk kismillio megoldasi javaslatot de pont ugyanugy es ugyanazt panaszkodod amire mar reg adtunk megoldasi javaslatot.
"3 edénynél jóval többet, mert reggelizünk és vacsorázunk is"
Nem, mert reggeli utàn is rögtön elmosogattál, a reggeli mosatlan este már nem lehet ott, este csak a vacsora utáni mosogatnivaló van. Erre kéne agyban átkattanni, hogy rögtön megcsinálni a dolgokat.
De tényleg rengeteg tanácsot kaptál az előzőektől is. Remélem sikerül majd hasznosítani idővel.
Nem tudom mások hogy oldják meg, a legtöbb ismerősömnél van valaki aki otthon dolgozik / kötetlen munkaidőben dolgozik / részmunkaidőzik vagy legalább negyed óránál kevesebbet utazik munkába. Minden ismerősömnek van napi 4-5 óra szabadideje legalább. (VAGY pedig heti 2-nél több szabadnapja van mert olyan a munkarendje)
Ha nézek valamit akkor arra akarok figyelni. Főzés közben maximum olyasmit nézek amit már 1000x láttam és kívülről tudom.
Reggeli után futunk munkába, korábban kelni emiatt meg nem tudunk, így is 5-kor vagy fél6-kor kell kelni, korábban már nem megy, pláne bagoly típusként, péntekre így is fizikai tüneteim vannak a kialvatlanságtól.
A rengeteg tanács közül kb semmi nem érkezett az eredeti kérdésemre, hogy hogyan/mivel motiváljam magam.
Dehogynem jött. Az a motiváció, hogy ha megcsináljátok az adott tevékenységet, rendezett, tiszta lesz a lakás, amiben jól érzitek magatokat. És hogy ezzel ne töltsetek órákat minden nap, jött egy csomó tipp, hogy hogyan szervezzétek a napjaitokat. Te tényleg azt gondolod, hogy rajtad kívül mindenkinek bejárónője van? Vagy hogy más nem túlórázik, nem utazik órákat, nem kell korán kelnie?
Na jó, hagyom ezt a kérdést, felesleges bármit ideírni.
Lemértem.
Onnantol hogy kabatban beleptem a lakasba 6 perc 56 mp volt kipakolni a másfél hetes bevasarlast.
Egyebkent meg 4re ertem haza munkabol. 16.14kor indultam, 15-17 perc a bolt. Az utazas alatt negneztem az akcios ujsagot. Bevasaroltam, fizettem (sor is volt) es hazaertem 17.06-ra. Plusz a kipakolás.
Kezmisasnal eszrevettem hogy poros a mosdo es en vasaenap fogok csak takaitani. Letorolni egy viledaval mindenestul 1 perc 14 mp volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!