Hogy motiváljátok magatokat a házimunkára hétköznap esténként?
Mikor itthonról dolgoztam akkor gyönyörű rend és tisztaság volt itthon. Ennek viszont vége, és borzasztóan néz ki minden. Csak a kötelező minimumot csinálom meg.
Hazaérek este 6 - fél7 körül (ha nincs túlóra vagy közlekedési fennakadás), bevásárolok vagy főzök valami gyorsat, vacsorázok, igyekszem valamicskét mozogni ha tudok, tisztálkodok stb, és máris este 9-10 van mire ezekkel megvagyok. Őszintén szólva nem bírom magam rávenni hogy még nekiálljak komoly takarításnak, inkább választom hogy legyen napi 1-2 óra szabadidőm. :(
Próbáltam könnyíteni a dolgom, pl vettünk robotporszívót… de ahhoz fel kell pakolnom a földről a dolgokat, amire ritkán van időm így sokszor koszos a padló. Nem főzök bonyolult kajákat, de az előkészítéssel, mosogatással együtt egy óra így is rámegy. Mosogatógép nincs, nem is férne el. Szóval már nem igazán tudom hova redukálni a feladatokat… muszáj lenne rávennem magam.
Hogy motiváljátok magatok, hogy a napi 1-2 óra szabadidőtöket takarítással töltsétek? Mi ad ehhez energiát, lendületet? Bármi tipp? :/
Száll a por, de az akkora koszt jelent, hogy naponta 1-2 óráig takarítani kell? Azt egy 15 perc porszívózással el lehet intézni, meg írja, hogy vettek robotporszívót, ami pont erre jó. El kell pakolni a tàrgyakat előle, de amúgy is érdemes úgy rendezni a lakást, hogy ne legyenek akadályok a robotporszívónak.
De hogy a por miatt minden nap a porszívózáson túl felmosni, felületeket áttörölni meg fürdőszobát, konyhát sikálni stb, ezt nem értem. Én ezeket csinálom takarításként hetente, meg még jópár dolgot, de mindennap nem tudnám.
Én egyedül élek 80 m2-es házban.
Ezért csak többnyire magam után kell takarítani.
Ami nálam bevált az egyedi bútorok mindenhol, mert minden felesleg cm ki van használva, és mindennek fix helye van. Használat után mindent a helyére vissza kell tenni, szennyes ruhát szintén. Ezek a műveletek kb +10 mp/kacat. Ezzel heti 0 perc a rendrakás.
3-4 naponta főzök, tudom sokan rosszul vannak a másnapos kajától, de minden nap nem cseszel el egy órát, hogy 20 dkg húst megsüssek. Köretből a rizst leszámítva mindig frisset csinálok, rizst meg max 2 napig eszem meg utána frisset főzök. Főzés közben már takarítom magam után a konyhát, régebben mosogattam is, most már csak szórom be a gépbe. Szóval mire kész a kaja a konyha is tiszta. Végül össze söprök magam körül. Az indukciós főzőlap az egyetlen amit koszosan hagyok, mert azon vannak az edények, meg sok idő amíg elhűl.
2-3 naponta szoktam felporszívózni és heti 1x felmosni.
Mosás változó heti 3-4x, de van szárító gép is.
Szezonban még heti 1x fűnyírás kb 2 óra, minden héten egész évben kutya kaki gyűjtés heti kb 1 óra.
Ha nem otthonrol dolgoztok, akkor marad a minimál mosogatás, meg a mosás.
Mosást be kell időzíteni, hogy akkor végezzzen mire hazaérsz (csak mosóport használhatsz ilyenkor, gélt nem).
Porszívózni heti 1x, felmosni még ritkábban kell, hiszen csak aludni jártok haza.
Most jelenleg pl: ki kéne takarítani a fürdőszobát, mert napi 2x tisztálkodunk akkor is, ha nem vagyunk itthon napközben. A tiszta ruhák csak ki vannak terítve a kanapéra, még össze kell hajtogatni, elpakolni. A konyhapult most pillanatnyilag egész jó, de hétközben tele szokott lenni mosatlannal, mert a mosogatóba már nem fér több, de mosogatásra nem mindig tudom rávenni magam már. Rendet kéne rakni a konyhaszekrényekben, mert vannak a pulton dolgok amiket oda kéne elpakolni, csak ez is sok idő. A mai bevásárlásból származó, hűtést nem igénylő dolgok közül még mindig van, ami szatyorban az előszobában a földön várja hogy elpakolnam a helyére. A fürdőszobában a földön virágkaspók vannak amiket el kéne mosnom mielőtt elrakom, csak ez is idő.
Ez pár példa arra hogy mi koszolódik, rumlizódik ha nem vagyunk itthon olyan sokat. :(
Szatyrokaz kipakolja a párod meg összehajtogatja a ruhákat. Mindenestül 20 perc.
Te meg elmosogatsz ha epp lenne mosatlan. Ez is 20 perc.
Másik nap nem fogsz bevásárolni meg mosni se naponta fogsz. De mindig lesz egy apróság.
Kaspók, majd a hétvégén. Fürdőszoba takarítás szintén. És egy hétig meg bírd ki hogy nem patyolat a fürdőszoba. Nyilván nem az hisz haponta 2x használjátok.
De mint írtam, valami mindig adódik.
Múlt héten például hétfőn valamennyire kitakarítottam a fürdőt, kedden túlóráztam, szerdán főztem, csütörtök bevásárlás, pénteken túlóráztam + elmentem boltba azokért a cuccokért amiket előző nap nem lehetett kapni.
Ma egy elromlott csapot kell szerelni majd, holnap főzés, szerdán talán lesz időm takarítani valamennyit ha nem jön közbe semmi, mert már nagyon muszáj. Csütörtök bevásárlás, pénteken jó lenne kis időt szánnom a növényeimre, lezuhanyozni, megmetszeni, stb. de lehet hogy addigra jön valami sürgősebb.
(És akkor még télen nem nagyon van kerti munka.)
Mint írtam, valami mindig adódik elviszi az időt. Folyamatosan torlódnak fel a dolgok. Korábban rend volt, de a jelenlegi mindennapok mellett nincs energia megtartani. :(
A rend megtartásához pont az kéne hogy rá tudjam magam venni hogy pl. mosogassak el főzés után, meg hogy egyből elrámoljak, de sokszor már egyszerűen nem megy.
Hétvégén meg nagyon nagyon nem szeretnék takarítani, nyamvadt 2 nap van kipihenni a hetet, meglátogatni családtagokat barátokat, talán elmenni valami programra, az utolsó dolog amit akarok az hogy azt a kevés szabadnapot is házimunkával töltsem. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!