Hány éves kortól várhatom el hogy hetente legalább 1x teljesen, portörléssel kitakarítsa a gyerek a szobáját?
Igen, csak a bicikli egy szabadidős tevékenység.
Ha úgy tálalja egy anya a takarítást, hogy "ezt meg kell csinálni, nem élhetünk mocsokban, mindent én csinálok, semmi nem leszel, ha nem tartasz rendet magad körül, stb." az negatív képet fest egy sima portörlésről is. Ki az aki ezek után örömmel áll neki gyerekként?
#11: ha olvastad volna az előtted lévő kommenteket ugyanezt írtam én is.
A biciklis példával nem erre akartam célozni.
Fiú vagy lány a gyerek?
Ha kialakult benne a tisztaság, rend iránti igény, akkor maga is megcsinálja.
Persze csak akkor ha rendetlenség van. Ha Anyuka mindig kitakarít akkor nem fogja. Kényelmesebb így.
Szerintem magától nem fogja megcsinálni. Nekem 3 kisgyerekem van a legnagyobb 10 és a rendrakás mindig is mumus dolog volt.
Ha most a te helyedben lennék, akkor leülnék a gyerekeimmel és elmondanám nekik, hogy engem mi zavar:
- Én se szeretek különösebben takarítani, de szeretem a rendes lakást,
- nem akarok helyetted takartítani, egy laksában élünk jól esne, ha megosztanánk a munkát....
Utána keresnék közösen velük megoldást? Mit lehetne tenni? Ki mit vállal be?
Ha együtt találjátok ki, akkor a te gyereked is jobban magáénak fogja érezni a feladatot, mintha kiosztod neki, hogy mostantól ezt csináld.
Nekünk az is bevált, pl a terítésnél, hogy készítettem egy táblázatot, melyik nap ki miért felelős. És már szó nélkül nézik, milyen nap van, akkor ma én rakom a tányért, én a szalvétát. És ebben mi is benne vagyunk a férjemmel.
Írjátok le, ki, mikor mit takarít. Legyen egy delegált ideje: szombaton de. mindenki takarítja a saját részét, vagy együtt végig mentek a lakáson.
Jelölhetitek azt is, sikerült e takarítás, kitűzhettek valamilyen célt: Ha egy hónapig sikerül, akkor mit csináltok: lehet közös program, vagy valami olyan jutalom, ami épp motiválja a gyerekedet.
Készíthetsz az induláshoz bónusz kártyákat, amit fel lehet használni 2023-ban: ma besegítek neked, toljuk el egy nappal, ma nem takarítok. Legyen ilyen kártyád neked is, a gyerekednek is.
Sok erőt! Egy újszokás bevezetése az ember életébe kb. 90 nap után válik rutinná, ha minden nap csinálja!
Motiváld, dicsérd sokat, ha beleáll a dologba és elkezdni a saját szobáját takarítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!