Akik kifejezetten emiatt (alább) költöztek családi házba és/vagy faluhelyre, mit tudnak/szoktak tevékenykedni otthon?
Akiknek azzal, hogy ilyen helyre, ilyen házba költöztek, vagy évtizedek óta ilyen helyen élnek, mi miatt hozták meg ezt a döntést, mit csinálnak azóta is?
Amiatt faluhelyre költözni, vagy tanyavilágba, hogy ott adott (faluhelyhez kapcsolható) tevékenységeket folytassanak, ilyen helyeken végezhető munkákkal foglalkozzanak.
Melyek azok a tevékenységek, amelyeket ilyen helyeken lehet végezni, akár hobby célból saját használatra, akár eladni, akár (legszerencsésebb esetben) nagy tételben forgalmazni? De maradjunk inkább az első kettőnél, az ilyen kisebb-közepes célok miatt is választják sokan a vidéki (nem városi) életet.
A kérdés az, hogy mik lehetnek ezek a célok?
Én megyeszékhely város paneléből költöztem aglomeráció kertes házába.
Mindig arra vágytam, hogyha hirtelen támad kedvem levest főzni, ne kelljen a piacra elzarándokolni egy csokor petrezselyemért.
Minden megterem, és szeretek is kertészkedni. De ha igazán mindent összeszámolnék, lehet az én málnám, vagy az én barackom, vagy az én petrezselyem zöldem a legdrágább. Nyilván a nagyüzemben termelt zöldséggel és gyümölccsel árban nem tudok versenyezni. Mert a kertet ápolni kell és permetezni kell. De legalább tudom, hogy biztosan lejárt a permetszer várakozási ideje, amikor szedek belőle. Csak az érett gyümölcsöt szedem, ízletes és zamatos. A kerti munka sok mozgással jár a friss levegőm. Nekem már ez előny, mert informatikai vállalkozó vagyok és egész munkanap monitor előtt ülök. Felüdülés a kertészkedés. Igaz, még nem kerültünk karanténba - de egy panelben a folyosóra sem mehetnék ki. Itt a kertes házban meg az egész telken szabadon járhatok, kelhetek, mert az én magánterületem. Mivel jó fekvésű és hőszigetelt a ház, kevesebb az éves fűtés és melegvíz számlám, mint a panelben volt annó. Holott háromszor akkora a lakótér. Itt mindenkinek van élettere. Zaj ugyanúgy van, csak a panelben a felső szomszéd zajolt, itt meg valamelyik másik szomszéd nyírja a füvet nyáron, szóval nem releváns a csend miatt különbséget tenni. Nyilván egy kertes ház mindig ad valamilyen feladatot. Megtanulsz barkácsolni, javítani és nem a TV-t bámulod csak úgy, hanem a javítás elvégzéséhez szükséges ismereteket próbálod megszerezni youtube vidókból.
Én szerettem panelben is élni, mert nem kellett korán kelni a hósepréshez. De szeretek kertes házban is élni, mert a nagy telek nagy mozgási lehetőséget kínál egy ülő munkát végzőnek. És klassz, amikor a saját gyümölcseidből eltett befőttöt, vagy lekvárt eszed télen, és nem a boltit. A minap néztem, 700 forint egy üveg csemege uborka a boltban...
De így akkor számodra most már tiszta, hogy senkinek sincs baja, nem is volt a faluval, hiszen éppen azok pozitívumaira kérdeztek rá? :)
A néptáncos lány indokolatlan kapitális félreértésének példáján keresztül megértetted, hogy sem vele, sem a vidékkel nincs itt senkinek gondja? Így most már számodra is minden rendben lett ugye? :)
9: Szerintem félreértetted :-) A kérdező egyszerűen csak azt szeretné tudni, hogy azok, akik eladják a városi lakást (ahol vélhetően a munkahelyük van, ahol a gyerekeik iskolába vagy óvodába jártak), milyen plusz dologért lépnek. Egy vidéki településsel nem az a baj, hogy elmaradott, hanem hogy ingázni kell majd, feltételezve, hogy munkahelyet és/vagy iskolát nem váltanak. A gazdálkodáshoz idő és szakértelem kell.
Nyilván akinek ez utóbbi kettő megvan, az egy nyugodtabb, kevéssé zaklatott életet élhet.
Egyszerűen kíváncsi, hogy kinek jön be ez az élet.:-)
Valahogy így utolsó, annyival kiegészítve, hogy a mezőgazdaságon kívül mit lehet még plusz dolgokat faluhelyen csinálni.
Azaz nem feltétlenül kinek mi jött be, hanem, hogy mit tudnak ott az emberek tevékenykedni akár hobby, akár munka szinten.
Egyfajta bőséges lista, ahogy például a tizenkettes válaszában a leány kifejtette. :)
Én csak vágyakozom a vidékre, a non plus ultra egy kis község lenne, őszintén megmondom.
2 ok van.
Az egyik, hogy így akár minden nap lehetne sétálni a határban, "természetben", embermentes helyen. Nekem ez nagyon kell. Akár kutyát lehetne ott sétáltatni, leendő férjemmel futni menni, stb.
A másik ok, hogy nekem a kert az életem! Nagyon hiányzik, hogy legyen hova kiülni enni, beszélgetni a leendő párommal, de akár laptopozni is kiülnék. Továbbá imádom a home-made dolgokat, a sajátból főzni, a sajátot enni.
Ha lenne egy 5 négyzetméteres veteményesem és egy nagy terasz, tetővel, nagy asztallal, már hihetetlen boldog lennék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!