Kedves hölgyek! Hogy birkóztok meg a család táplálásával, hogy mindenki kedvére való legyen az étel, a mennyiség és az étkeztetések száma?
Pl. Egyik fő ezt nem szereti, másik fő azt nem szereti, így nem szereti úgy nem szereti, csak egyféleképpen szereti, egyik fő napi 5X kér enni, érzékenység, stb.
Pl. esténként, hétvégén, ünnepnapokon, szünetekben, szabadság alatt a meleg étkeztetés, és a reggeliztetés, ami hideg is lehet bármely hétköznap is elvitelre is.
Naponta legalább kétszer-háromszor főztök (reggeli, ebéd és vacsora), vagy napi egyszer kondérban csak olyat, amit és ahogy mindenki szeret/megeszik/senki nem allergiás rá, csak olyan fűszerekkel, ami mindenkinek elfogadható, vagy fejenként 1-2 személyes adagokat mindenki saját kedvencét napi 1-2 alkalommal?
És ha még így sem ízlik mindenkinek? Hogy érint titeket, ha fölösleges idő és energiapocsékolás volt?
És végül hogy etettek meg minden családtagot, ha véletlenül összekevered a hozzávalókat, hogy ki mit is szeret, vagy véletlenül nem vásároltad meg vmely összetevőt?
Köszönöm, ha hozzászóltok!
Mindenki egyfélét eszik. Előfordul, hogy az az éppen aktuális valakinek a kedvence, valaki pedig nem rajong érte, de máskor pedig pont fordított a helyzet, úgyhogy nincs ebből gond.
A nagyobb gyerekünk laktózérzékeny, így az alap, hogy nálunk többnyire mindenki laktózmentesen eszik, mivel csak egyfélét főzök. Számomra ez így korrekt. A másik gyerekünk még pici, ő pépes ételeket eszik, neki is úgy főzök, hogy a miénkhez hasonlót egyen. Legalább alapanyagában, hogy ne kelljen mindig két irányba gondolkozni.
Megjegyzem főzni is csak azért főzök mindennap, mert jelenleg még itthon vagyok a picivel. Ha visszamegyek dolgozni, akkor ugyanúgy lesz, mint régen. Meleg étel vacsorára ritkán lesz. Hétvégén ebédre mindig.
Eddig még mindenki életben van. :)
Kedvesek vagytok!
Köszönöm, hogy időt fordítottatok rám!
Az a tapasztalatom, hogy a háztartási célú konyhai eszközök/gépek nem elég nagyok családokra.
Pl. serpenyős/ wokos ételeket is több körben kell készíteni. Leves/főzelékkészítő gép, fritőz, minisütő, grillsütő, pároló, aszaló, kenyérsütő, stb esetében is ez a helyzet. Több tepsivel kell a pizzát is, pogácsát is, stb. sütni. A 1,5 literes kancsóban sem lehet elég italt készíteni 6-8 főre. Tumixgéppel sem lehet elég italt készíteni egy kehelyben. Boltból meg mindenkinek hazavinni 1 literes, vagy nagyobb italokból többet is, hogy fedezve legyen a napi folyadékigény. Otthon préselni/facsarni a gyümölcsöket/zöldségeket is nagy cipekedéssel jár gyakran, és sok idő elkészíteni.
Valaki írta, hogy 5-en vannak, de a vacsorából visznek apósnak is, valaki pedig írta, hogy 6-8 adagot készített egyszerre nyáron. Ezek nektek elfértek egy főzőedényben, jól tudtátok kavarni, vagy egyszerre több edényben főztétek ugyanazt?
Hány literes edényeket használtok? Mekkora egy adag pl rizsből, burgonyából, tésztából, rántott dolgokból, hamburgerből, szendvicsből, sütiből, bármiből?
Szia!
Ekkora tételben azért szép munka főzni, nem semmi, hogy ezt bírod. Remélem, azért legalább besegítenek azért. De ha ennyi embert etetsz, nem akarnak összefogni, és befizetni valami olyan főzőtanfolyamra, ahol az ilyen ipari mennyiségekhez való apró trükköket is elmondják? Ha van egyáltalán ilyen. De remélem, kapsz tippeket, hátha vannak itt nagycsaládosok. Én annakidején nagy, kerek szemekkel néztem a nagycsaládban élő osztálytársam anyukáját, aki három palacsintasütővel sütötte a palacsintát egyszerre. Úgy dolgozott, mint a gép. Persze nem lettek tökéletesek, a lyukasakat nem volt ideje javítgatni, de így is komoly teljesítmény.
Én vagyok a 6-8 adagos válaszoló
Nálunk nincs üdítő ivás. Esetleg nyáron limonádét készítek a nagy három literes kómás üvegbe, és megy a hűtőbe, aztán szabad a pálya mindenkinek. Télen lehet teát inni, ha valaki annyira akár, megcsinálja magának. Teljesen fölösleges annyi rengeteg cukrok bevinni a szervezetbe az üdítővel. Napi két liter folyadék az ajánlott minimum, ennyi üdítő, vagy gyümölcslé nem is egészséges.
Nagy, piros, retró zománcos edényeink vannak, kb 6-10 literesek. Ha egy kicsit kilottyan, nem szokott izgatni, majd feltörlöm. A pogácsáa nekünk is több turnus. Ugyanígy a keksz, a mézeskalács, a francia krémes.
Mi vidéken élünk, és csak apukámnak van jogosítványa, szóval egy hónapra előre megveszünk mindent (minden megy a fagyasztóba, mirelit zöldség, husi, a kamrába lisztfajták, cukor, konzervek stb), aztán hónap közepén frissítünk. Akkor általában tejtermékeket, kenyér mellé valót veszünk. Ha valami nincs otthon, akkor vagy mást főzök, vagy megfőzöm anélkül. Nyilván nem lesz ehetetlen, szóval aki tényleg éhes az úgyis meg fogja enni. Aki meg nem éhes,az ne hisztizzen.
Tésztából megfőzöm a fél kilós csomagot. Tízből általában fél kilót főzünk,kicsit talán kevesebbet. Burgonyából kb egy kilót. Husiból ha rántott husi lesz, kb másfél kilót, kicsit talán kevesebbet. Az alsó csirke combot nagyon imádom, abból kb Másfél kilót, kicsit talán többet. Ezek a mennyiségek lazán beleférnek egy fazékba/tepsibe. Kevert tésztás süti is rengeteg készül, azt kb 4-6 tojásból készítem, Kb 15*25 cms tepsibe. Rengeteg zöldséget eszünk főtt étel formájában, pl a tökfasírthoz két-három méretes tök kell. Annak a súlyát nem tudom, itthon termeljük.
Wokos ételek soha nem készülnek, nincs is wokunk. Abban minden adagot külön kell megsütni, ami nekem nem hiányzik.
Ha úgy érzem hogy valami nem lesz elég, akkor pártolok mellé egy adag zöldséget, pl brokkolit.
Kedves Kérdező, ha a családod lehetetlent vár el tőled, bele fogsz rokkanni. Ha nem háztartásbeli vagy akinek nincs más dolga, akkor szépen vegyél vissza a szolgázásból. Nem lesz könnyű megváltoztatni a beállandósult helyzetet, de tégy egy próbát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!