Gyüjtenéd szelektiven a hulladékot ha nincs hozzá külön kuka és igy neked kell elvinned valahova autóval?
Feleségemnek ez a mániája....
Mikor házban laktunk ott volt 2 kuka, egyik a szemét, masik meg üveg, papir stb. Nem is volt ezzel gond mert mindig elvitték a szemetesek a ház elől.
Most lakásban vagyunk és itt ilyen nincs hanem nekünk kell valahova elvinni.
Nem is lenne baj ha ő mindig elvinné de addig gyűjtögeti ameddig már nem fér el a kuka mellett és rám vár hogy adjam le a szelektiv hulladék gyűjtőbe.
Ha szimplán kidobom a nagy konténerbe akkor meg mérges rám
Nagyon lefognak pontozni és én leszek a "csúnya és rossz", és környezetvédelem ide, vagy oda...ilyen körülményekkel nekem nem lenne időm és energiám a szemetünket elhurcibálni. Rengeteg dolgom van, a nap meg csak 24 órából áll.
Am is ezeket a szemetesek legtöbb esetben összeöntik majd utána válogatják melyik jó még vmire. Innentől meg akkor minek bajlódjak vele?
Egyébként is. Nem nektek kéne ezen gondolkodni, hanem az illetékeseknek odatenni a szelektiv kukát.
Én még a háztartásban elhasznált étolajat is el szoktam vinni olyan helyre,ahol átveszik. Nen öntöm a lefolyóba,mert nagyon károsítja az élővizet.
A műanyag petpalackokat és egyéb szelektív hulladékot rendszeresen gyűjtöm és ha nagyobb mennyiség összegyűlik,elviszem leadni valamelyik gyüjtőpontra.
Nincs autóm.
Autóval elvinni a szelektívet az nagyobb környezetterhelés, mint nem szelektálni.
Ezt az összeöntik hülyesèget hagyjuk már, a papírt meg a műanyagot öntik össze ès válogatják, nem a kommunális hulladèkot.
Nálunk sincs gyűjtő, vagy sètálok a gyerekkel 10 percet, vagy munkába menet megállok ès kidobom. Ne a kifogást keressük már, mikor lassan (gyorsan) egy fèlholt szemèthalommá tesszük a földet.
Nálunk szelektíven gyűjtik (gyűjtjük): papír, PET-palack és általános hulladék. Az üvegeket autóval viszem a gyűjtőhelyre, de úgy, hogy csupán csak ezért nem ülök az autóba, hanem összekötöm más utammal/utaimmal, amit autóval teszek meg. Tehát nem lesz nagyobb a környezetszennyezés az autóval mint ha összekeverem mással (válasz egyik hozzászólónak).
A szelektíven gyűjtött hulladékot úgy tudom ogy az önkormányzat fizeti, tehát nekünk, lakóknak, ingyenes és más vállalat szállítja mint az általános háztartási hulladékot. Ennek elszállítását fizetnünk kell.
Viszont sok neveletlen lakó a papírdobozokat nem szedi szét lapokra, sem a PET-palackot nem zsugorítja (minden emeleten van zsugorító készülék), így az elszállító gyakorlatilag levegőt szállít (MEDDIG???), papírdobozba vagy PET-palackba zárva, ami neki cseppet sem kifizetődő.
A mi társasházunkban a régi lakók elmondása szerint volt szelektív hulladékgyűjtő, de a sok csökkent értelemmel rendelkező képtelen volt feldolgozni mit hova kell dobni, így beszedték. A társasház lakóközössége az elmúlt 2-3 évben kicserélődött zömében fiatalokra, de hiába kérvényeztük, nem kaptunk kukát a múltban történt beszedésre való tekintettel.
Ennek ellenére mi a papírt, műanyagot, üveget és alu dobozokat külön kukába gyűjtjük egyben (a mosogató alatt a rendes kuka mellett). Amikor megtelik a szemetes, beleszórjuk egy nagyméretű szatyorba és bedobjuk a csomagtartóba. Külön nem visszük el sehova, ha olyan helyen járunk, ahol pont útbaesik a szelektív sziget, akkor kidobáljuk gyorsan.
Egyébként számomra a legpozitívabb, hogy az Auchan oldalában is van visszaváltó és szelektív kuka, így a bevásárlással együtt le lehet tudni ezt is, csak sajnálatos, hogy annyira el van dugva, amennyire. :) Szerintem sokan nem is tudnak róla.
A fiatalok közül nagyon sokan gyűjtenek szelektíven egyébként nálunk, nem sajnálják rá az időt és az energiát és ez szerintem szintén pozitív. A kommunális kukákon is meglátszik, hogy amíg az öregek éltek itt zömében, addig ömlött ki a szemét a kukákból 3 nap után. Ma már ilyen probléma nincs, szerintem szimplán csak azért, mert a lakók tudatosabbak.
A kérdésre válaszolva: Igen, gyűjteném szelektíven és elvinném autóval. Most is le kell vinnem a ház előtti konténerig, akkor meg 20 métert kellene vinnem a csomagtartóig. Mi még anyósoméktól is elhoztuk a PET palackokat évekkel ezelőtt, amikor nem volt még náluk szelektív gyűjtés.
Egyébként egy hulladékos cégnél dolgozom, szóval, csak hogy tisztába tegyük a dolgokat.
A szelektíven gyűjtött hulladék másodlagos nyersanyag, haszonanyag. Minél "tisztább", homogénebb, annál többet ér, a begyűjtő, annál többet kap érte. A mi cégünk a papír és a műanyag hulladékot is több mint 30 felé válogatja. A papírt például aszerint, hogy famentes, fatartalmú, karton vagy vegyes, nyomott vagy nyomatlan, újság stb. A műanyagoknál válogatunk anyagminőség szerint, PE, PP, PS, stb, szín szerint, de van, hogy méret szerint. Például az átlátszó PET palackokért sokkal többet kapunk, mint a kékért vagy zöldért, a vegyes pedig a legolcsóbb. Szóval a begyűjtők nem hogy összeöntik és kidobják a hulladékot, hanem rengeteget dolgoznak még vele, hogy minél jobb árat kapjanak érte, mivel ebből tudják fenntartani a szolgáltatást. Fizetni a béreket, üzemanyagot, rezsit.
Arról nem is beszélve, hogy a hulladéklerakóra vitt hulladékokért lerakási járulékot kell fizetni.
Igen, persze.
~10 évig túléltem, hogy gyalog/bringával hordtam a szelektívet a gyűjtőhelyre. Azóta szerencsére elviszik már a háztól, de ha ez megszűnne, akkor újra elhordanám oda, ahova való.
Őszintén nem érem, mi ezen olyan megterhelő... De biztos jobb lesz megfulladni a szemétben pár év múlva, mint a kisujjunkat mozdítani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!