Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mennyibe fáj egy átalakításhoz...

Mennyibe fáj egy átalakításhoz tervet készíttetni?

Figyelt kérdés
Építész ismerősömet megkértem nézzen rá a házunkra amit most vettünk. Egy 130 négyzetméteres kis házról van szó. Gondoltam én baráti alapon ad pár jó tanácsot, apropó még csak hallgató... Erre kiszámolt 100 ezret csak azért hogy papírra vetette amit én elmondtam. Kicsit sokallom...

2019. márc. 20. 09:54
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
30%
Ha komoly átalakításról van szó, amihez kell terv, akkor milliós tétel lesz a vége. A kollégámtól is hasonló árakat hallottam.
2019. márc. 20. 09:56
 2/16 A kérdező kommentje:
Nem kell hozzá terv csak szerettem volna ha adna pár tippet, ötletet
2019. márc. 20. 09:58
 3/16 anonim ***** válasza:
71%

Ez nagyon nagyon nagyon függ attól, hogy mit szeretnél csinálni és látni.

Ha építész terveket szeretnél csináltatni, belső átalakításra, bútorozással, csak alaprajzi, esetleg nagyon egyszerű 3D szinten, akkor szűkösen, baráti alapon beleférhet 100 ezerbe (bár hallgatóként tapasztalat nélkül nem biztos, hogy a legjobb elrendezést álmodja meg). Ahhoz, hogy ez elkészüljön, fel kell mérnie a házat, minden egyes szegletét, ez legalább 2-3 óra munka. Aztán fel kell szerkesztenie mindent, az is órák kérdése. Aztán megrajzolni a változásokat, berendezni, bútorozni, minden elfér-e. Többször átbeszélni veled, átdolgozni, rengeteg időt elvesz. Csak egy lézeres távolságmérő 30 ezer Ft. Az Archicad 1.000.000, bár gondolom diák verziót vagy törtet használ. Látványtervező progi még 300.000. Egy normális laptop erre a célra 500-tól kezdődik. A befektetett energia és pénz az egyetemre megintcsak nem ingyen van.

Hát szóval, egy normális építész nem vállalná be ennyiért. Ha szép látványterveket is kérnél, akkor pedig sokkal több lenne. Ha nem felel meg az ár, akkor meg kell mondani udvariasan, hogy nem fér bele, és el kell fogadnod, hogy ő sem él meg a barátsogotokból.

2019. márc. 20. 10:15
 4/16 anonim ***** válasza:
21%

Nem fizeted ki, és megszűnik a barátság.

Még jól jársz hogy időben kiderült.

2019. márc. 20. 10:56
 5/16 anonim ***** válasza:
97%

"Nem fizeted ki, és megszűnik a barátság."

Engem is tonna számra hívnak régi ismerősök, akikkel 15 éve nem beszéltem, de most vettek valami romos házat és "nézzek már rá csak 5 perc, persze baráti alapon ingyen". Érdekes módon mikor szaktanácsadtam az igazi barátaimnak, akkor erőlködtek hogy had fizessék ki, persze nekik nem engedtem kifizetni. Vannak ilyen emberek mint a kérdező, hogy azt hiszik hogy valakivel egy évfolyamba jártak ingyen fog neki dolgozni.

2019. márc. 20. 11:43
 6/16 anonim ***** válasza:
53%

Rühellem az ilyen gyökereket akik a másik válaszán csámcsognak építész úr...

A kérdésre válaszoljon.

Előre kell közölni hogy mennyibe fog kerülni és akkor nincs félreértés.

2019. márc. 20. 12:17
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Ismerős és nem barát. Ő egy olyan ismerős, aki nem baráti alapon szórja a tudását. Ennyi.
2019. márc. 20. 12:36
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

6-os, szerintem nem az utánad következő pontozott le, értelmezésem szerint csak annyiban egészített ki, hogy aki eleve nem akar fizetni, az nem is a barátod.

Amúgy nem írtál butaságot, jobb előre tisztázni az árat, minthogy utólag legyen vita, de szerintem sokan félreérthették (pl. hogy megcsináltatod aztán nem fizeted ki), vagy nem tudom.

Viszont a további vitának, gondolkodásnak szerintem nincs értelme, mert semmit nem írt le a kérdező az igényeiből, csak találgatunk.

Egy 130 m2-es ház teljes áttervezésére becsülettel, felelősséggel nagyon kevés a 100.000. Az ügyfelek gyakran hiszik, hogy egy kis átrajzolgatásban semmi munka nincs, olyat is mondtak már, hogy megcsinálja a program magától, nem? Igen, persze...

Tény, hogy egyetemistaként csináltam munkát ennél kevesebbért, barátoknak ingyen is. De ettől még nem biztos, hogy elszállt az ajánlata. Kérdezz meg egy építészirodát, mennyiért csinálnák, ha egyáltalán szóba állnak veled.

Vagy írd le azt a kis átalakítást aztán lehet, hogy itt is mondunk rá valamit.

2019. márc. 20. 12:39
 9/16 anonim ***** válasza:
Semmilyen építész iroda nem fog vele szóba állni kis családi ház átalakítási tervrajzához.
2019. márc. 20. 12:43
 10/16 anonim ***** válasza:
86%
Én most egy településképi bejelentéshez kaptam 800000-es árajánlatot. (Át lesz festve a ház.) És itt semmit sem kell tervezni.
2019. márc. 20. 14:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!