Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A mai modern, "hermetikusan"...

A mai modern, "hermetikusan" záródó nyílászáróknak mi haszna van? CO veszélyt jelentenek. Van egyáltalán előnyük?

Figyelt kérdés

Tényleg elbizonytalanodtam, mi az igazság a téma körül. Én megértem, hogy az emberek energiát akarnak spórolni, és ezért dobtak piacra gumicsíkkal ellátott, "rácuppanós" ablakokat, nyílászárókat.

Előre is elnézést a laikus körülírásomért, a szakmai terminust, kifejezéseket nem igazán ismerem a téma vonatkozásában.

De egyre több helyen olvasom, hogy szinte alig lehet evvel fűtési energiát megtakarítani. Viszont biztos esélyt nyújt az életveszélyes CO mérgezésnek.

Szerencsére van 45 fokos állítási lehetőség a mai, gumival "odacuppanós"-tapadós ablakokon.

Két fő kérdésem:

a) van egyáltalán előnye, ha ablakzáráskor a kart függőlegesre állítva "totál zárással a gumicsíkot odatapasztom"? Mert A hátránya tuti hatalmas, a CO mérgezés esélye magas.

b) ha már egyszer ilyenfajta, mai, "hermetikusan is" zárható ablakom van, akkor a leghidegebb januári, februári napokon is hagyhatom non-stop 45 fokos szögben az ablakkilincset, azaz amikor van egy milliméter légrés?

Ha igen, akkor mi a fenének a függőleges ablakkilincs állás?? Hogy kinyírjon a CO??

A garázsban van a vegyes tüzelésű kazán, míg a felette levő szinten van a családi ház lakótere, radiátorok adják a meleget. Van gázkazán is, csak régebben használtam, bár működik az is.

Ha esetleg valaki nem érti, milyen 45 fokos, meg függőleges ablakkilincs állásra utalok, íme egy rövid youtube video:

https://www.youtube.com/watch?v=XcobXR2HNDs

2019. febr. 22. 14:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Nem jön fel a co és a co2 sem, borászok isa myitott pincében fulladnak meg. Ha olyan műszaki hiba van, ami miatt co jut a lakótérbe, ablaktól függetlenül meghalsz. Vegyél ézékelőt.

Nálam az ablakcsere 30% megtakarítást jelentett idén. Napi 2x5 percet szellőztetek, jó a levegő. Jól záródó ablak sem hermetikusan zár. De legalább én szabályozom a szellőztetés nagy részét.

2019. febr. 22. 17:18
 12/20 anonim ***** válasza:

Leírom újra, századjára.

A KAZÁNHÁZBA KELL LEVEGŐT BEJUTTATNI, ÉS AKKOR NEM FOGSZ MEGHALNI.

2019. febr. 22. 17:33
 13/20 anonim ***** válasza:
Ez az előző mondat a lènyeg. Ez teljesen igaz. A kazán tèrbe juttass elegendő levegőt az ègèshez. Így mindig lesz huzatja a kèmènynek ès elèg oxigèn az ègèshez. Ennyi az egèsz! Ès felejtsed el az ablakaidat.
2019. febr. 22. 19:12
 14/20 anonim ***** válasza:

De egyre több helyen olvasom, hogy szinte alig lehet evvel fűtési energiát megtakarítani. Viszont biztos esélyt nyújt az életveszélyes CO mérgezésnek.

Es ezek a helyek szakember altal irt cikkek vagy a szodabikarbona gyogyitja a rakot fele kamuoldalak?

Normalisan hasznalva bizony sok energiat takarit meg.

A kulcsszo a normalisan!!!!

Akit meg kinyirt a CO, az lehet hogy a regi ablakok mellett is kapott volna gazmergezest.

2 ev alatt semmi bajom a teljes fuggoleges zarastol, naponta szelloztetsz es kesz.

2019. febr. 22. 22:55
 15/20 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat. :) Ha jól értem, elegendő az is a kazánházban, ha ott a régi ablakokon át bejön a levegő.
2019. febr. 23. 21:40
 16/20 mindentudó99 ***** válasza:
Igen
2019. febr. 23. 21:58
 17/20 anonim ***** válasza:
Ezt már az első hozzászólás első mondatában leírtam.
2019. febr. 23. 22:12
 18/20 A kérdező kommentje:

Az első hozzászólásban ezt írtad:

"Tehát lehetne neked régi ablakod, ha visszaáramlik, akkor is meghalsz, mert nem elég az a légcsere, amit a régi ablak nyújt."

Ennél fogva még mindig vannak bizonytalanságaim, hiszen a garázsablakok régiek. Akkor hát az nem elégséges?

Nem értem, mikor lesz elég biztonságos a kazántér... (ami nálam a garázs.) Ha full nyitva hagyom az ablakot, amikor elkezdek begyújtani?? ÉS meddig hagyjam nyitva az ablakot?? Vissza kell nyitni később?? Nem értem.

2019. febr. 24. 17:12
 19/20 anonim ***** válasza:
Ha ennyire tartasz tőle (meg amúgyis érdemes), vegyél egy CO mérőt, és helyezd el a lakótérben. 10 ezer körül mar kapsz jókat, ennyir szerintem megér a teljes biztonság.
2019. febr. 24. 23:25
 20/20 A kérdező kommentje:

Igen, tudok erről, köszi, sőt, neten találni listát forgalomból kivont, valamint ajánlott mérőkre is. :)

Légyszi, aki tud, az utóbbi kommentem kérdéseire is írjon! Előre is köszönöm! Meg az eddigi válaszokat is. :)

2019. febr. 25. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!