A mai modern, "hermetikusan" záródó nyílászáróknak mi haszna van? CO veszélyt jelentenek. Van egyáltalán előnyük?
Tényleg elbizonytalanodtam, mi az igazság a téma körül. Én megértem, hogy az emberek energiát akarnak spórolni, és ezért dobtak piacra gumicsíkkal ellátott, "rácuppanós" ablakokat, nyílászárókat.
Előre is elnézést a laikus körülírásomért, a szakmai terminust, kifejezéseket nem igazán ismerem a téma vonatkozásában.
De egyre több helyen olvasom, hogy szinte alig lehet evvel fűtési energiát megtakarítani. Viszont biztos esélyt nyújt az életveszélyes CO mérgezésnek.
Szerencsére van 45 fokos állítási lehetőség a mai, gumival "odacuppanós"-tapadós ablakokon.
Két fő kérdésem:
a) van egyáltalán előnye, ha ablakzáráskor a kart függőlegesre állítva "totál zárással a gumicsíkot odatapasztom"? Mert A hátránya tuti hatalmas, a CO mérgezés esélye magas.
b) ha már egyszer ilyenfajta, mai, "hermetikusan is" zárható ablakom van, akkor a leghidegebb januári, februári napokon is hagyhatom non-stop 45 fokos szögben az ablakkilincset, azaz amikor van egy milliméter légrés?
Ha igen, akkor mi a fenének a függőleges ablakkilincs állás?? Hogy kinyírjon a CO??
A garázsban van a vegyes tüzelésű kazán, míg a felette levő szinten van a családi ház lakótere, radiátorok adják a meleget. Van gázkazán is, csak régebben használtam, bár működik az is.
Ha esetleg valaki nem érti, milyen 45 fokos, meg függőleges ablakkilincs állásra utalok, íme egy rövid youtube video:
https://www.youtube.com/watch?v=XcobXR2HNDs
Nem jön fel a co és a co2 sem, borászok isa myitott pincében fulladnak meg. Ha olyan műszaki hiba van, ami miatt co jut a lakótérbe, ablaktól függetlenül meghalsz. Vegyél ézékelőt.
Nálam az ablakcsere 30% megtakarítást jelentett idén. Napi 2x5 percet szellőztetek, jó a levegő. Jól záródó ablak sem hermetikusan zár. De legalább én szabályozom a szellőztetés nagy részét.
Leírom újra, századjára.
A KAZÁNHÁZBA KELL LEVEGŐT BEJUTTATNI, ÉS AKKOR NEM FOGSZ MEGHALNI.
De egyre több helyen olvasom, hogy szinte alig lehet evvel fűtési energiát megtakarítani. Viszont biztos esélyt nyújt az életveszélyes CO mérgezésnek.
Es ezek a helyek szakember altal irt cikkek vagy a szodabikarbona gyogyitja a rakot fele kamuoldalak?
Normalisan hasznalva bizony sok energiat takarit meg.
A kulcsszo a normalisan!!!!
Akit meg kinyirt a CO, az lehet hogy a regi ablakok mellett is kapott volna gazmergezest.
2 ev alatt semmi bajom a teljes fuggoleges zarastol, naponta szelloztetsz es kesz.
Az első hozzászólásban ezt írtad:
"Tehát lehetne neked régi ablakod, ha visszaáramlik, akkor is meghalsz, mert nem elég az a légcsere, amit a régi ablak nyújt."
Ennél fogva még mindig vannak bizonytalanságaim, hiszen a garázsablakok régiek. Akkor hát az nem elégséges?
Nem értem, mikor lesz elég biztonságos a kazántér... (ami nálam a garázs.) Ha full nyitva hagyom az ablakot, amikor elkezdek begyújtani?? ÉS meddig hagyjam nyitva az ablakot?? Vissza kell nyitni később?? Nem értem.
Igen, tudok erről, köszi, sőt, neten találni listát forgalomból kivont, valamint ajánlott mérőkre is. :)
Légyszi, aki tud, az utóbbi kommentem kérdéseire is írjon! Előre is köszönöm! Meg az eddigi válaszokat is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!