Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A mai modern, "hermetikusan"...

A mai modern, "hermetikusan" záródó nyílászáróknak mi haszna van? CO veszélyt jelentenek. Van egyáltalán előnyük?

Figyelt kérdés

Tényleg elbizonytalanodtam, mi az igazság a téma körül. Én megértem, hogy az emberek energiát akarnak spórolni, és ezért dobtak piacra gumicsíkkal ellátott, "rácuppanós" ablakokat, nyílászárókat.

Előre is elnézést a laikus körülírásomért, a szakmai terminust, kifejezéseket nem igazán ismerem a téma vonatkozásában.

De egyre több helyen olvasom, hogy szinte alig lehet evvel fűtési energiát megtakarítani. Viszont biztos esélyt nyújt az életveszélyes CO mérgezésnek.

Szerencsére van 45 fokos állítási lehetőség a mai, gumival "odacuppanós"-tapadós ablakokon.

Két fő kérdésem:

a) van egyáltalán előnye, ha ablakzáráskor a kart függőlegesre állítva "totál zárással a gumicsíkot odatapasztom"? Mert A hátránya tuti hatalmas, a CO mérgezés esélye magas.

b) ha már egyszer ilyenfajta, mai, "hermetikusan is" zárható ablakom van, akkor a leghidegebb januári, februári napokon is hagyhatom non-stop 45 fokos szögben az ablakkilincset, azaz amikor van egy milliméter légrés?

Ha igen, akkor mi a fenének a függőleges ablakkilincs állás?? Hogy kinyírjon a CO??

A garázsban van a vegyes tüzelésű kazán, míg a felette levő szinten van a családi ház lakótere, radiátorok adják a meleget. Van gázkazán is, csak régebben használtam, bár működik az is.

Ha esetleg valaki nem érti, milyen 45 fokos, meg függőleges ablakkilincs állásra utalok, íme egy rövid youtube video:

https://www.youtube.com/watch?v=XcobXR2HNDs

2019. febr. 22. 14:52
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
94%

Garázsba kell levegőnek bejutnia.

Szóval egyáltalán nem értem, miről beszélsz.

A CO mérgezések szerintem azért vannak, mert visszaáramlik az égéstermék a lakásba, nem azért, mert elfogy az oxigén.

Tehát lehetne neked régi ablakod, ha visszaáramlik, akkor is meghalsz, mert nem elég az a légcsere, amit a régi ablak nyújt.

2019. febr. 22. 15:13
 2/20 anonim ***** válasza:
Ezért kell beépíteni légcserélőt. Nekem is ahogy írod, minden nyílászáró cuppanós. Ráadásul, kandallóval fűtök, ami igen sok oxigént igényel.
2019. febr. 22. 15:15
 3/20 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem elöször is különbösztesd meg a szén.monoxidot a szén-dioxidtól. Amit kilélegzel, az emeli a levegö szén-dioxidtartalmát, ettöl nem fogsz mérgezést kapni, max. fájni fog a fejed.

Amitöl mérgzést kapsz, az a szén monoxid, tökéletlen égéskor keletkezik.

2019. febr. 22. 15:28
 4/20 anonim ***** válasza:
76%

Azért lesz szén-monoxid, mert a szénhez csak egy oxigénmolekula kapcsolódik, mert kevés van a levegőben.

Ezért kell abba a helyiségbe levegőt bejuttatni, ahol a fűtőberendezés van.

2019. febr. 22. 15:34
 5/20 A kérdező kommentje:

Értem, hogy segíteni szeretnétek, de ezek szerint nem ment át a kérdésem lényege... Tisztában vagyok az alapjaival, hogy miért és hogyan keletkezik CO illetve CO2 és mi a veszélyeik közötti eltérés.

De nem tudom, hogy jobb volna-e inkább a fűtés szezon alatt is egyfolytában hagyni egy milliméter rést az ablakokon vajon (lásd a linkelt youtube videót, 45 fokos ablakkilincs állás), vagy nem számít, és "hermetikusan" zárjam-e az ablakaimat? Utóbbi jelent-e különösebb energia-spórolást?

A garázsban egyébként régi típusú ajtók és ablakok vannak, eleve nem záródnak tökéletesen.

Kérek mindenkit, a kérdésre válaszoljatok, és ne másra. Ugyanis a kérdésem életveszélyről szól elsősorban.

2019. febr. 22. 15:51
 6/20 anonim ***** válasza:
Igazából csak a hangszigetelés szempontjából van előnye.
2019. febr. 22. 16:07
 7/20 mindentudó99 ***** válasza:
Miért kellene kazán esetén a szobát állandóan szellőztetni? Azok álltalában külön vannak elhelyezve. Náéam is mint normál esetben másnál van kazánház. Igaz láttam már két esetben is konyhában vegyeskazánt. Nem is értem az ilyet. De mindegy elég azvadott helységet szellőztetni kicsit.
2019. febr. 22. 16:24
 8/20 anonim ***** válasza:

Leírom újra azt, amit az első hozzászólás első kettő mondatjában.

Ha a garázsban van a kazán, akkor minek akarsz a lakásban szellőztetni?

2019. febr. 22. 16:54
 9/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm, most már adekvátabb válaszok érkeztek.

Kedves előző: nos ,látod, pont ebben vagyok bizonytalan! :) Mert bár értem az alapját, hogy a CO belélegezve leköti a hemoglobint, stb, fejfájás, ájulás stb, a CO2 meg kiszorítja az oxigént és lefelé gyűlik.

Na de... bizonytalan vagyok abban pl, hogy a CO felfelé való áramlása meddig jut el? A garázsból fel tud jönni a lakótérbe? Ezek szerint nem?

Nos, úgy van kialakítva a családi ház, hogy a garázs és a felette levő lakótér között van egy "aknaajtó", ami viszonylag lazán "zár", amikor leengedem.

Más szóval az a gyanúm, hogy netán a CO a garázsból (ahol a fás kazán van) fel tud emelkedni a lakótárba, a lazán "záró" aknaajtón át, na meg pláne esetleg amikor felnyitom azt, hogy lemenjek ellenőrizni a tüzet, vagy pótolni a fát a kazánban.

Az egyik kérdésem tehát: fel tud jönni vajon a CO a lazán "záró" aknaajtómon át, ami elválasztja a lakóteret a garázstól?

Ha igen, akkor állítsam inkább nonstop résnyire a lakótér ablakait?

2019. febr. 22. 17:05
 10/20 A kérdező kommentje:
* résnyire, értsd: kb egy milliméter rés, azaz 45 fokos ablakkilincs állás.
2019. febr. 22. 17:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!