Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Belső hőszigetelés?

William T. Riker kérdése:

Belső hőszigetelés?

Figyelt kérdés
Kérdés kvázi vitaindító. Egy kollégámmal beszélgettünk a hőszigetelésről. Azt mondta, hogy mikor svédben dolgozott, akkor ott belső hőszigetelést csináltak az esetek túlnyomó részében.

2016. dec. 21. 09:16
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Mikor én ezt a kérdést egyszer feltettem egy építésznek, csak annyit mondott: "A kabátot sem szoktuk lenyelni..."

Komolyra fordítva: a szigetelés alatt a hidegebb falra lecsapódó pára komoly penészedés melegágya. Nagyon hosszú távon a falszerkezetnek sem jó. Ennél sokkal rövidebb távon az egészségnek ártalmas.

2016. dec. 21. 09:57
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha belülről hőszigetelsz, a falad kihűl. Ezzel elveszted a puffer hatását, és a falban futó vízvezeték is elfagyhat.

Továbbá nem tesz jót a falazatnak magának sem, hiszen a benne lévő nedvesség megfagyásával erodálja azt.

Ergo:

Belülről hőszigetelni nem szabad.

2016. dec. 21. 10:33
 3/16 anonim ***** válasza:
1-2-esnek nagyjából igaza van. Ennek ellenére én az egyik szoba külső falait belülről 4 centis xps nikecellel szigeteltem 6 éve. Semmi gondom vele, s belső hőmérséklet 5 fokkal emelkedett. Tény, hogy viszonylag száraz a házban a levegő, s a szellőzés is megfelelő.
2016. dec. 21. 14:03
 4/16 A kérdező kommentje:
Ez az örök dilemma, külső belső szigetelés. A srác mondta, hogy Mohácson szigeteltek egy teljes házat belülről, kb 7 éve, azt nincs vele gond.
2016. dec. 21. 15:05
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

# 4

Ne vedd oltásnak, de nincs ilyen dilemma.

Belülről hőszigetelni tilos.

A legjobb esetben is a falazat megy tönkre miatta. nem 1-2 év alatt, de mondjuk 10 éves távlatban komoly költségeket tud generálni egy ilyen belső szigetelés...

2016. dec. 21. 16:22
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Elviekben egyet értek az első két válaszolóval, de a gyakorlatban én is tudok olyan példákat, ahol bevált. Gondolom a svédek sem áprilisi tréfából csinálják.

Mindettől függetlenül az ideális természetesen az volna, hogy ha maga a fal szigetelne, nem kéne azt sem kívülről, sem belülről becsomagolni semmivel. Rönkházak, szalmaházak, vályogházak, mind olyan újra felfedezett ősi technológia, amik ilyen plusz beruházást nem igényelnek. Ehhez hozzá jönnek az újabb technológiák, többféle hőszigetelést ötvöző szendvics-falak, stb.

Ha meg már meglévő falat kell szigetelni, akkor az meg már a konkrét körülményektől függ. Egy helyen láttam egy szimpatikus megoldást, hogy belülről fával szigetelte a helységeket az illető. Nem ilyen vékony dekorációs lambériával, hanem több centi vastag építőelem-gerendákkal. Gyakorlatilag belepasszintott egy faházat a már meglévő házba.

A polisztirolos belső szigetelésen én személy szerint el sem gondolkodnék. Eléggé megbonyolítja a későbbiekben egy polc vagy csak egy kép felhelyezését.

2016. dec. 21. 16:31
 7/16 anonim ***** válasza:

3-as vagyok

Annak idején én is sokat töprengtem a belső szigetelésen. Keresgéltem az interneten, "profi" belső szigetelő anyaggal drága lett volna, ráadásul nem voltam biztos a hatékonyságában. Végül az Indexforum-on javasolták az xps-t, s a megfelelő technológiát, mert nem engedi át a nedvességet és a párát. Ez egy sorház, s a többi tulaj nélkül másként nem tudtam megoldani. Az alsó szinten szigetelő tapétát tettem fel -nem egészen fél fokot számított-, az ablakokra szigetelő fóliát -ez több, mint egy fokot-, egyéb kisebb-nagyobb "trükkökkel" kétharmada alá ment le a gázfogyasztásom, ráadásul most már normális a hőmérséklet, 21,5-22,5 fok között.

2016. dec. 21. 16:48
 8/16 anonim ***** válasza:

6-os

Hát igen. A karnisok, képek rögzítéséhez kicsit hosszabb csavarok kellettek, de azért könnyen megoldható

2016. dec. 21. 16:50
 9/16 A kérdező kommentje:
Az egyik barátom, mikor csinált egy kis felújítást, abban a szobában, ahol alszanak lambériával burkolta a falat, teljesen, mennyezet, oldalfalak. Természetesen érezhető lett a belső komfort érzet javulása, de az is igaz hogy a háza eléggé védett alapban is.
2016. dec. 21. 18:52
 10/16 anonim ***** válasza:

Igen, így tanultuk, de az általánosan használatos anyagokat vettük csak figyelembe.

A hőtehetetlenség miatt fontos, hogy legyen nagyobb tömegben meleg szerkezet, a belső hőszigetelés csökkenti azt, viszont gyorsabban felfűthető a helyiség.

A fa ugyancsak hőszigezelő anyag, ugyanazokkal a problêmákkal.

Véleményem szerint a páraátbocsátást kellene belső szigetelés esetén kizárni pl. műgyanta falbevonattal, melynek igen magas a páravezetési ellenállása.

2016. dec. 21. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!